Pagina's

dinsdag 18 juni 2013

Eten uit de mini moestuin

Onze moestuin (ahum- het woord is iets te groot voor wat het is) beslaat zo'n 2-3 vierkante meter. En elk jaar ben ik verbaasd hoeveel we er vanaf halen. Op dit moment tieren de rucola en de raapsteeltjes welig. Heel fijn, want we hebben het tuintje vooral voor de groene bladgroenten en voor het kweken van de duurdere groenten.

Deze week aten we al stamppot raapstelen met spekjes en champignons, risotto met gestoofde raapstelen, rucola en kaas en vandaag quiche met.... juist ja. En nog steeds staat er wel voor een paar maaltjes. Dat ik niet heel de bos wegknip, maar gewoon de grote bladeren pluk zorgt ervoor dat we met een paar bosjes raapstelen een aantal weken doen. De doorschietende stelen knip ik er steeds uit.

Overigens is het eten van veel raapsteeltjes voor ons geen straf. Ik vind het heerlijk om dagelijks verse groene bladgroenten te eten en manlief is inmiddels aangestoken. Daarbij zijn groene bladgroenten ook gewoon heel erg gezond. Ze zijn een essentieel onderdeel van het zo gezonde mediterane dieet  (waarvan iedereen alleen de zalm en de olijfolie schijnt te onthouden).

Ondertussen groeien de peultjes eindelijk als een tierelier, is de tweede lading radijsjes bijna volgroeid (de radijsjes voor op het brood en de bladeren om te stoven) en komt ook de snijbiet al aardig op. Nog zo'n plant die oneindig bladeren blijft geven.

Al typende drink ik een kom muntthee, waarvan de munt ook uit de minimoestuin komt.

Al met al voelt het hebben van zo' n mini moestuin als een grote luxe.


Nou alleen de katten nog leren dat ze niet op m'n minimaisplanjes moeten gaan liggen...

Wat staat er bij jullie voor lekkers in de tuin?

10 opmerkingen:

 1. Wat we nu eten is rabarber, ruccola, snijbiet, groene kropsla, minisnackkomkommer en grote komkommers, de laatste 2 uit de kas. Verder citroen en munt voor in de thee. Ik vergeet nog de radijsjes en de sjalotjes... Heerlijk allemaal!

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/06/19/ambities

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het plezier van zelf groente hebben verbouwd is zo leuk he? Dan maakt het toch niet uit hoe groot je moestuin is?
  Hier eiegnlijk hetzelfde als bij jou, maar dan ook wortelen uien, maïs ( als het gaat lukken) zonnebloemen, bonen sla, spinazie etc.
  Het is heel leuk om te lezen dat iemand anders ook zo geniet van z'n eigen muntthee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat klinkt heerlijk! Wij hebben ook rucola en munt en... Vandaag de eerste aardbei, jammie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben een hele grote moestuin met 3 soorten aardappelen, heel veel bietjes in diverse kleuren, wortelen,winterwortelen, uien, snijbiet, courgettes, capucijners, peulen, tomaten en natuurlijk aardbeien voor de jam.Van de bietjes maak ik een bietensalade en die weck ik, recept uit Home Made van Yvette van Boven, een echte aanrader, zowel het boek als het recept.
  Verder hebben wij heel kruiden, platte peterselie, dille en veel koriander want dat kan ik hier nooit kopen. We eten nu elke dag wel sla uit de koude kas. We wonen op 400 mtr. en alles is hier altijd wat later. Ik heb 3 vakken met snijbloemen, zoals mijn moeder vroeger ook had, lekker ouderwets. We kunnen alles de grond wel uitkijken!!!
  Groet Adriana Dijkland

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja hier wordt ook alles de grond uitgekeken.
   Op dit moment gaat dat heel goed, met raapstelen en sla die per dag groeien.

   Verwijderen
 5. ... net een salade op van pluksla en snijbiet, zo uit de tuin op je bord. Ik vind het zo'n genot!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb alleen plaats voor een paar potten en bakken met groentes en kruiden. maar heb al een paar keer sla uit de bak gegeten en in mijn doperwtenplantjes en tomaten en uien plantjes zitten nu mini peultjes en tomaatjes en uitjes , waarschijnlijk niet genoeg voor een hele maaltijd ,maar misschien net genoeg voor door een salade, maakt niet uit het idee is toch super, ik sta toch te genieten bij de plantjes , en ga er zeker mee door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is ook niet alles genoeg voor een maaltje. Wij eten vaak thaise roerbakgroenten, waarbij verschillende groenten (wat je maar in huis hebt) door elkaar worden gebruikt.

   Salades zijninderdaad ook ideaal om al die verschillende beetjes in te verwerken.

   Verwijderen
 7. Ja, heerlijk rijk gevoel hè. Ik had gisterenmiddag in de keuken gestaan om de rucola te verwerken voor pesto. Nog even snel naar de super voor parmesan, zie ik daar iemand lopen met zo'n zakje voorverpakte rucola in de hand. Toen voelde ik me echt even heel rijk, omdat ik dat gewoon uit de tuin haal. Muntthee vind ik ook heerlijk, maar mijn munt moet nog wat groeien.

  BeantwoordenVerwijderen