Pagina's

maandag 13 mei 2013

Paardebloemen en slakken verwijderen

De consumindertips voor vakanties moeten even wachten, paardebloemen eisten vanavond mijn aandacht op en tja... van het een kwam het ander.

Terug van vakantie was het grasveld aan de zijkant van ons huis een zee van paardebloemen. In de achtertuin viel het nog enigszins mee, met dank aan de uitsteekactie van mijn vader.

Nu heb ik de tip van mijn vader om paardebloemen uit te steken altijd weg gewuifd. Het leek me nogal veel werk en daarnaast lukt het me gewoon maar niet om die hele wortel uit de grond te krijgen met een mes. Maar ja... die paardebloemen die m'n vader uitstak blijven achter wel weg...

Op internet een andere werkwijze gezocht en gevonden: Men wacht tot de aarde goed doorweekt is van de regen (check). Dan neme men een schop en steke die zo'n 10 - 15 cm voor de paardebloem schuin de grond in. Stuk grond opwippen en dan ruk je met wat meer of minder moeite die paardebloem er zo uit. Stuk gazon stamp je vervolgens weer aan.

Overigens was het volgens internet niet erg als er diep in de grond nog een stukje wortel achterblijft. Daar heb ik zo m'n twijfels over, maar soms kwam de hele wortel er gewoon niet uit. Paardebloemwortels grijpen zich namelijk niet alleen zo grondig vast, dat je het idee hebt dat er aan de onderzijde ook iemand aan die wortel staat te rukken, ze kennen ook een verdwijntruuk als de wortel afbreekt. Het onderste deel duikt dan namelijk omlaag. Geen idee hoe ze dat doen, maar het is bijzonder onhandig.

Wel handig is het dat paardebloemen een hangplek blijken te zijn voor naaktslakken. Hele bergen heb ik er samen met de paardebloemen in m'n emmer gegooid. Dat is dan 2 keer profijt van mijn noeste arbeid. Nog slechts zo'n 2 miljoen paardebloemen en 6 miljoen slakken te gaan.

Overigens is het gazon in eerste instantie niet mooier geworden van m'n gespit. Wel is de hoeveelheid onkruid aanzienlijk vermindert.

Nog een laatste tip, mocht je op paardenbloem / slakkenjacht gaan: draag huishoudhandschoenen, dan komt er geen prut onder je nagels en voel je het geglibber van de slakken niet. Hoewel het slakkenslijm volgens mijn 5-jarige nichtje wel heel goed is voor je huid.

8 opmerkingen:

 1. Daar heeft de 5-jarige een punt, maar 'k ben ook geen liefhebber,
  suc6 met 't wegwerken van paardebloemen en slakken zo ben je zomaar de vakantie alweer bijna vergeten,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moet ik een beautybehandeling aan gaan bieden.

   Mensen kunnen zich dan ontspannen neervleien tussen de paardebloemen, waarna ze een slakkenslijm behandeling kunnen ondergaan...

   Verwijderen
 2. Slakkenslijm, brrr..., ik denk niet dat het goed is voor mijn huid;-). En op je gezicht smeren? Help, ik gruwel, gatsie.
  Een veld met paardebloemen is wel heel mooi om te zien, maar een beste klus om ze uit je tuin te halen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop dat er in mijn moestuin dit jaar geen slakken komen, zou fijn zijn! Paardenbloemen laat ik staan, ik vind ze mooi om te zien en de konijnen zijn er dol op. Maar ze zitten dus niet bij ons in de moestuin, dus dat scheelt weer. Alleen in het weiland, dat is denk ik weer anders dan wanneer ze echt in je tuin zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De hoeveelheid werk schrikt mij ook af! En stiekem vind ik die gele paardebloemen ook best mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik vaak een grote schroevendraaier die ik naast de wortel in de grond wrik, aan de paardebloem trekken en de wortel komt er dan ook vaak uit:)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een speciale paardenbloemensteker. Aan de voorkant zit een soort schepje met een V-vorm er uit. Dit schepje steek je onder de plant met de wortel in de V. Hierna wrik je de hele zaak omhoog.

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/14/strijken

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gebruik de bladeren van de paardenbloem in een stoofpotje. Daarna probeer ik de wortel weg te steken. Hoewel die ook eetbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen