Pagina's

zaterdag 27 april 2013

Zomaar een film

Ik leef even vanaf de bank en dus komt de input vanuit thuis of de media. Ook dat kan de geest echter aardig in werking zetten. We keken een film met Sandra Bullock. Een van mijn meer favoriete actrices, of beter gezegd: ze speelt vaak in het soort films wat ik leuk vind.

In deze film speelde ze een bazige upperclass moeder met een gelukkig gezinnetje, die een zwarte puber tegen het grote lijf loopt die het allemaal minder goed heeft in het leven. Ze biedt hem in een opwelling een slaapplek voor een nacht aan, wat uiteindelijk resulteert in de opname van de jongen in hun gezin. Ze adopteren hem als zeventienjarige en helpen hem zo goed mogelijk verder op weg. Een weg die leidt naar een rugby (of is het football?) cariere.

Aan het einde van de film bleek dat de film gebaseerd was op een waargebeurd verhaal.  En in 1 klap moest ik denken aan de kinderen en jongeren die in de VS zoeken naar een gezin wat hen wil adopteren, omdat ze geen thuis meer hebben waar ze naar terug kunnen. Waar de scheidslijn tussen pleegzorg en adoptie ligt heb ik niet kunnen achterhalen. Er zijn jonge kinderen, maar ook jongvolwassenen voor / met wie op die manier een liefdevol gezin wordt gezocht, die ze het hunne kunnen noemen.

Toen ik er voor de eerste keer over las was ik skeptisch: want waar blijven de biologische ouders in dat geheel? En zitten er geen haken en ogen aan? Dat is ongetwijfeld het geval (zoals met alles). Maar misschien is de manier waarop we het hier geregeld hebben ook niet alles. Ik heb er niet echt een mening over, maar vond de documentaire Hartenwens van Holland doc en de website van de galery of hearts bijzonder indringend. Want wat zijn we manlief en ik dan toch rijk met onze liefhebbende families. Daar kan geen goed gevulde bankrekening tegenop. De film heette overigens 'The blind side'.

En gaat dit over consuminderen? Ja, wat mij betreft in het wezen ervan wel. Het gaat erover dat spullen meer waarde kunnen krijgen als je ze deelt en dat sommige andere mensen de dingen ontberen die je zelf als gewoon beschouwt. Je bent soms rijker dan je zelf door hebt. 

Een rijk weekeinde gewenst! 


2 opmerkingen:

  1. Ik heb lnet het boek gelezen van Laura Schroff, het heet Onzichtbaar Verbonden. Gaat over een suksesvolle vrouw die een bedelend kind op Mc Donalds trakteert en vanaf dat moment elke maandag (en soms vaker) hem ontmoet, kennis laat maken met het gezin van haar zus etc. Sluit hier heel erg bij aan en is prachtig om te lezen. Een aanrader en ook waar gebeurd.
    groetjes en geniet van het weekend,
    yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb over deze film gelezen, maar ik had hem nog niet gezien. Misschien toch maar eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen