Pagina's

woensdag 24 april 2013

wat voor consuminderaar ben jij?

Als ik zo eens om mij heen kijk in het echt en in blogoland, dan zie ik allemaal verschillende mensen die ook vanuit heel verschillende persoonlijkheden en voorkeuren consuminderen.

Zo heb je de milieubewuste consuminderaars, consuminderaars met het besparen in hun genen (of juist niet ;-)),  de noodgedwongen consuminderaars en de filosofische consuminderaars.

Daarbinnen heeft iedereen weer te maken met zijn / haar persoonlijkheid. De ene mens is heel praktisch aangelegd, de ander is een geboren chaoot, nummer drie is super handig en knutselt het ene na het andere consuminderproject in elkaar en zo heb je ook nog een berg creatievelingen, berekenende luitjes, gezelligheidsmensen (met groeps-groententuinen) enzovoorts.

Het leuke aan al die verschillende persoonlijkheden en voorkeuren is dat je zo ontzettend veel kan leren van anderen. Juist omdat je met hetzelfde bezig bent maar dan net vanuit een ander gezichtspunt. 

Ik denk dat ik een chaotische pragmaticus ben, die met een vleug milieubewustheid eerst alles doorrekend (als ik niet halverwege afgeleid wordt, of ingehaald door een spontane actie). 

Wat voor consuminderaar ben jij?

4 opmerkingen:

 1. Ik was voorheen een consiminderaar vanuit principe, veel handelingen vond ik ook echt leuk om te doen in huis en tuin, maar terug kijkend koste dit eigenlijk weleens meer geld. Nu moet ik het met minder doen en is consiminderaar echt noodzaak. Ik ben heel blij met een handige man en mijn creativiteit. Ik lees al een tijdje mee op diverse blogs en overal zie je specialisaties waar ik heel veel van (heb) geleerd. Super hoe men info deelt waar een ieder zijn voordeel mee kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Welke soorten zijn er allemaal...... Je hebt er een aantal genoemd volgens mij past alles of juist van alles niets. ;) Het zal wel ergens tussen vrek en consuminderaar zitten.De kant van vrek het minste en aan de kant van de consuminderaar het meeste. Ik bezuinig niet op alles, sommige dingen zijn en vind ik belangrijk (bijv. eten en de zorgverzekering)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vroeger wilde ik consuminderen, oftewel gewoon veel minder uitgeven en meer opletten op mijn uitgaves, om te sparen voor allerlei dingen die wij in huis wilden. Toen dat allemaal gerealiseerd was begon voor mij het opzetten van een buffer voor ons. Nu ook dat gerealiseerd is zijn wij ook begonnen met extra aflossingen. Dus stilaan gaan wij steeds een stapje verder voor een financieel onafhankelijke toekomst.
  Ik kan gemakkelijk geld uitgeven aan iets dat wij graag willen maar niet meer onnodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vrees dat ik meer tot het type berekende luitjes en vind het gewoon een sport om zo weinig mogelijk geld uit te geven.

  Zeker op het moment erg handig, omdat ik nog niet zo lang geleden ben begonnen als eigen ondernemer en dan duurt het toch even voordat je weer een normaal inkomen hebt opgebouwd.

  BeantwoordenVerwijderen