Pagina's

dinsdag 23 april 2013

consuminderend ziek zijn

Manlief ging me al voor met een fiks griepje en hij bleek een goed proefkonijn. Waar we voorheen de drogist leegkochten (of nou ja...flink insloegen in ieder geval) bleken we een heel eind te komen met huismiddeltjes.

Nu ik uiteindelijk ook aangestoken ben, test ik die gelijk ook maar even uit.

Er liggen hier plakjes ui in de slaapkamer, die de ziektekiemen op zouden moeten nemen, er wordt gesabbeld op hopjes in plaats van op strepsils (wat niet echt lijkt uit te maken in resultaat) en er gaan per dag meerdere mokken gember-thijmthee doorheen (gember preventief tegen het hoesten en thijm tegen een pijnlijke keel). Waarbij vooral de thee erg prettig lijkt te werken. 

Op dit moment wordt bij de drogist alleen nog cinuforce van Vogel ingeslagen (dat is bij mij het enige wat helpt om niet bij elke verkoudheid voorhoofdsholteontsteking te krijgen) en paracetamol. 

Op het www las ik daarnaast nog over ander huismiddeltje tegen griep wat zeer goed zou werken, maar wat ik nog niet uit heb durven proberen: warme melk met knoflook (en dan gelijk onder de wol). Als variant heb ik de rauwe blokjes knoflook maar in de tomaten-miebouillon gegooid. 

Ik ben benieuwd. Voorlopig ga ik er maar van uit dat ik hier nog wel een paar dagen tot een weekje zoet mee ben. Ach... zolang ik me niet beweeg, braaf in bed blijf en op tijd een paracetamolletje neem voel ik me nog best redelijk...

8 opmerkingen:

 1. ML zweert bij een halve citroen, kokend water en flink wat suiker. Citroenthee dus!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die ken ik ook, alleen drink ik 'm dan voor het slapen gaan (en dan in bed drinken en gelijk onder de wol) en dan met honing en een flinke scheut sterke drank.

   Dit keer niet ingezet wegens afwezigheid honing en sterke drank.

   Verwijderen
 2. De ui doe ik ook al jaren, maar die gember-thijmthee is nieuw voor mij. Kun je mij aangeven wat en hoeveel je in de thee doet. Is het zwarte thee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zit geen echte thee in. Ik doe 2 mokken water en ongeveer 5 dunne schijfjes gember in een pannetje. Aan de kook brengen en ongeveer 10 minuten laten trekken. Dan een pluk verse thijm erbij gooien en nog een paar minuten laten trekken. Honing of suiker erbij mengen en opdrinken.

   Ik heb gemerkt dat het geheel verder trekt als je de rest daarna gewoon in het pannetje laat staan (dus zonder te verwarmen). De smaak wordt dan sterker en naar mijn idee werkt dat wel prettig voor de keel. Je kunt dus ook meer tegelijk maken en daarna opwarmen wat je nodig hebt.

   Verwijderen
  2. een dag kun je het in ieder geval bewaren. Ik drink deze 'thee' op dit moment heel de dag door en dat bevalt erg goed. Overigens viel me bij de hoestdrankjes die we nog hadden op, dat overal thijmtinctuur in zit.

   Thijm zou verzachtend moeten werken voor de keel en gember zou het hoesten tegengaan en ontstekingsremmend werken.

   Verwijderen
  3. Hartelijke dank. Als het eens nodig is ga ik het zeker proberen.

   Verwijderen
 3. zeer goed en bovendien goedkoop natuurlijk middel bij hoesten en slijmen. Rasp een dikke ui, doe er twee volle eetlepels honing bij. Goed mengen. Zet dat mengsel een paar uurtjes in de koelkast zodat het uiensap zich kan mengen met de honing. Er wordt een soort stroop gevormd. De bereiding is klaar voor gebruik : ofwel zeef je de ui eruit ofwel eet je, zoals ik, de ui gewoon mee op. Neem elke twee uur een soeplepel van deze siroop. Slijmen worden veel makkelijker opgehoest. Elke avond een nieuwe bereiding maken en bewaren in de koelkast. Neem deze siroop tot de verkoudheid volledig verdwenen is.Naturlijk, voordelig en te maken met ingredieënten die je practisch altijd in huis hebt. Je kan eventueel ook nog thijmblaadjes toevoegen aan de bereiding

  BeantwoordenVerwijderen