Pagina's

donderdag 24 januari 2013

Moet dat nou echt op tv?

Ik keek gisteravond bij thuiskomst even met een half oog naar het journaal via uitzending gemist, toen daar werd verteld dat de politie daders van een mishandeling had opgepakt naar aanleiding van een filmpje. Het desbetreffende filmpje waarin iemand gigantisch in elkaar werd geschopt werd ook gelijk maar even helemaal vertoond. 

Ik heb het ding in afgrijzen halverwege uitgezet. 

Laten we dit echt zien op tv, overdag, met alle kleine kinders wakker en thuis???
Leveren deze beelden onze samenleving iets op? Of draagt de NOS zo direct bij aan de verhuftering (als dat het goede woord is) van onze maatschappij?

Wat vinden jullie hier nou van? Ben ik nou zo'n softie dat ik dat niet aan kan zien en vind dat dit soort beelden niet overdag vertoond moeten worden?  

13 opmerkingen:

 1. Ik vind ditook niet kunnen, daarom dat ik nooit naar het nieuws of dergelijke kijk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mmmmmm, als het bij incidenteel blijft. Maar ze hebben de knapen wel gevonden dankzij het filmpje op tv. En dan vind ik het de moeite zeker waard. Het zal je kind maar zijn die zo in elkaar wordt getrapt. Maar ook, het zal je kind maar zijn die je zo iemand in elkaar trapt. Het doel heiligt de middelen in dit geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zouden de daders niet gevonden zijn met alleen een dergelijk filmpje om 20.00 uur, denk je?

   Of met fotobeelden van dezelfde daders, zonder de 'actie'?

   En hoe is het voor de ouders van een slachtoffer als je ongevraagd deze beelden constant voor je neus krijgt?

   Enfin... begrijp me goed: ik ben zeer blij dat de daders gepakt zijn, maar vraag me gewoon een en ander af.

   Verwijderen
 3. natuurlijk moet dit getoond worden. Zonder beelden zouden de daders nog gepakt zijn. Zolang de verontwaardiging niet 100% is, zal dit gedrag blijven. Iedereen moet weten dat iedereen hier tegen is.
  Groet,
  Belinda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Was gisteren ff tussen de reclames door aan het zappen en zag toen wat onsmakelijks echt walgelijk, daar vindt dat filmpje van jouw niets bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het ook niet kunnen, niet op de tijden dat kinderen nog wakker zijn. Doe het dan vanaf het 20.00 uur journaal. Dan kijken de meeste mensen toch.
  Maar vanwege deze beelden kijken ik ook geen journaal meer, al jaren niet....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb het zelf niet gezien. Weet niet of het goed is, dat alles zo uitgebreid in media en op internet verschijnt. Ik bedoel ook niet dat het in de doofpot gestopt moet worden en dat men geen actie van burgers mag vragen. Maar de laatste tijd zie je ook een vorm van copieergedrag.misschien ald alles wat minder in nieuws komt, dat het veranderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Typisch iets wat aan je voorbij gaat als je geen tv. kijkt. Op het web lees ik dat soort berichten niet; het zijn immers maar incidenten en rotzakjes zijn van alle tijden. Niet dat ik het wil bagatelliseren, maar ik laat me niet ophitsen door de media in dit soort gevallen. Daar pas ik voor.
  Er zit een knop op de teevee. Van dat journaal kijken krijg je een raar wereldbeeld: ZIJ bepalen namelijk op den duur je wereldbeeld voor jou.
  Verder is er toch geen bal op die kast, wat mij betreft. Ik krijg gewoon last van plaatsvervangende schaamte als zoonlief teevee kijkt (the voice ed.) of als ik mensen hoor praten over bijvoorbeeld springende sterren. Gewoon genant, vind ik dat dus.

  Ik kijk al een aantal jaren niet meer. Bijzonder rustgevend, moet ik zeggen. Ik bepaal zelf wel wat ik wel en niet wil weten. Niet de staatsteevee dus. Noem het burgerlijk verzet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dat in dit geval het tonen van de beelden heeft bijgedragen aan het oppakken van de daders, dus ja, dan mag het van mij. Ik zie veel meer dingen op tv die ik schokkender vind (en daarom kijk ik steeds minder).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gewoon in de doofpot stoppen lijkt me zeker niet de juiste manier. Juist door dit soort dingen op TV te laten zien krijg je een soort van algemeen motie van afkeuring. Iedereen vind het afschuwelijk en vind het niet kunnen. Juist door het te laten zien kun je er voor zorgen dat het in de toekomst minder voor zal komen. Tevens heeft het op social media gezorgd voor een enorme zoektocht naar de 8 jongens, binnen 1 dag waren alle namen bekend van de 8 jongens. Met gewoon politiewerk was dit niet gelukt.

  Als je het niet uitzend krijg je ook een verkeerd beeld van de samenleving, dan denk je dat alles pais en vree is.

  Overigens vind ik wel dat het journaal overdag een soort van disclaimer moet plaatsen voor het tonen van dergelijke beelden

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Door naar ellende te kijken krijg ik nachtmerries. Daarom kijk ik zeer selectief naar de tv.
  Ik heb niet de illusie dat mensen door dat soort beelden "overtuigd worden" om het niet zelf te doen, eerder het tegenovergestelde: als je het regelmatig ziet gebeuren (echt of op tv) zal het wel normaal zijn om te slaan of schieten als iets je niet bevalt.
  Ik denk niet dat ik zo'n verkeerd beeld van de samenleving heb, ik krijg via de media toch wel te horen/lezen wat er speelt, maar zie het liever niet.
  Niet om Zakelijk bezuiniger af te kraken hoor, maar ik denk er gewoon anders over. Zo'n disclaimer kan wel helpen: soms waarschuwen ze voor schokkende beelden. Maar wát precies schokkend is verschilt van mens tot mens natuurlijk.
  Overigens goed dat de daders zich gemeld hebben, dat hoor je wel vaker: dat is de kracht van de nieuwe media ook. "Ieder nadeel heb ze voordeel".

  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toen de daders nog gezocht werden,had het filmpje nut. Later werd het naar mijn idee gewoon sensatie. Maar dat is veelvuldig het geval op tv.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Na dit incident, en de media aandacht, zijn er steeds meer van dit soort incidenten geweest.

  BeantwoordenVerwijderen