Pagina's

maandag 31 december 2012

Vuurwerk

Op verschillende plekken op internet is een verhitte discussie losgebarsten over vuurwerk. 

Wat mij opvalt in deze discussie, net zoals in veel andere (internet)discussies van de laatste tijd is dat iedereen in zijn eigen voorkeurspositie gaat zitten en dan vindt dat DAT is wat het moet worden. 

Dus als Pietje knallen leuk vindt, dan is knallen goed en dan moet het door kunnen blijven gaan. Houdt Pietje niet van vuurwerk, dan moet het maar centraal worden afgestoken.

Tja... en zo werkt het dus niet helemaal in een samenleving. Samen leven betekent leven en laten leven, zonder dat dit gelijk betekent dat alles maar moet kunnen. 

Wat mij betreft hoeft vuurwerk dus niet perce centraal afgestoken te worden, maar ben ik er bepaald niet blij mee dat het geknal al een week van tevoren begint.

Niet voor mezelf overigens, maar sommige beesten zijn doodsbang voor vuurwerk en ik ken iemand die uitvalsverschijnselen krijgt door onverwachte harde geluiden. Dit is te overzien als dit een dag duurt, maar heel vervelend als dieren en mensen al een week voor oud en nieuw ernstig overlast ervaren.

Iedereen die vanavond vuurwerk afsteekt: veel plezier ermee! 
Doe het veilig en met zorg voor jezelf en voor anderen. Met graag een emmer water over de restjes en die de volgende ochtend even opruimen. Dat scheelt weer een aantal verwondingen bij kinderen die de volgende dag proberen om de restjes alsnog af te steken.

Ik ga om 0.00 uur heel even van jullie vuurwerk genieten vanachter mijn raam om daarna gezellig verder te kaarten met mijn familie. Want mij boeit het dus niet, maar van mij mogen jullie. 

Een gezellig uiteinde en een goed, gelukkig, voorspoedig en vooral liefdevol 2013 gewenst!

7 opmerkingen:

 1. Een paar jaar geleden gaf de overheid toe en mocht er vanaf 10 uur op oudjaarsdag worden geknald. Helaas namen sommigen daarna maar de ruimte om half december alvast te beginnen. Ik hoor het al weken. Dag in dag uit de laatste jaren en het ergert me steeds meer. Onze katten liggen ergens te bibberen onder iets de hele dag.

  Probleem is dat het niet wordt gehandhaafd in NL en daardoor wordt het probleem steeds groter waardoor nu mensen voor een verbod pleiten. En terecht. Mijn kind krijgt bepaalde voorrechten ook afgenomen als ie de weelde (nog) niet aan kan. Simpel zat.

  Helaas kom ik niet op de site om te kunnen klagen.

  Ik ben ook niet zo flauw dat ik de politie bel en manlief vindt dat ik ze moet laten. Maar stiekem vreet ik me dus toch wél op. Ik vind het gewoon a-sociaal op deze manier. En dan hebben de kwaden het dus verpest voor de goeden. Want een uurtje met oud op nieuw is best leuk. Maar meer ook echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik blij ben met het meldpunt en doe dus wel melding van eerder afgestoken vuurwerk.

   Want samen leven betekent dus ook rekening houden met mensen en dieren die niet van vuurwerk houden en dus gewoon alleen vuurwerk op oudejaarsdag afsteken!

   Verwijderen
 2. Ja, wij zijn het eensch!

  Trouwens, waarvoor ik nog terug kwam: jou een goed uiteinde en een goed begin van 2013 te wensen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van mij hoeft het ook niet, vooral dat knalvuurwerk niet. Maar ik heb er ook verder geen last van. Dochter wil graag dat er wat vuurwerk gekocht wordt, dus die ging net met paps op pad: een pijl, twee sierpotten en grote sterretjes. Daar hebben ze samen lol aan, prima!
  Maar wat meer rekening met elkaar houden zou niet gek zijn.
  Voor jullie alvast een prachtig 2013 gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik lees net op nu.nl dat uit een onderzoek blijkt,dat 84% van de nederlanders geen vuurwerk koopt. Dus al die bange dieren,rotherrie,ongelukken en luchtvervuiling wordt door 16% van de mensen veroorzaakt. Wat is dan democratie vraag ik me af.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. de stilte vandaag buiten is na drie weken geknal bijna oorverdovend en de katjes kunnen weer fijn naar buiten. Al vertrouwden ze het niet meteen. Ben mijn mede-burgers wel dankbaar (en de regen ook:)

  BeantwoordenVerwijderen