Pagina's

donderdag 29 november 2012

Monopoly voor consuminderaars

Door een half aanslaand buikgriepje was ik even afwezig. Gelukkig lijkt het niet door te zetten en kan ik jullie vandaag vertellen dat er vanuit het spelletje Monopoly goede tips te halen valt voor consuminderaars. 

Voor wie zich afvraagt hoe ik daar nu zo op kom: ik was te suf om te lezen en heb mij vermaakt met spelletjes monopoly op de Ipad. Vandaar dus. 

Les 1: Ondanks een goede planning en goed financieel beheer lopen de dingen niet altijd zoals je gedacht had of zou wensen. Hieruit volgt les 2

Les 2: hou altijd voldoende geld achter de hand: er kunnen altijd buitenkansjes zijn of onverwachte tegenvallers. 

Les 3: Soms moet je ergens een veer laten om iets anders te kunnen doen. Je kunt niet EN Kalverstraat EN Lange Poten kopen EN nog huizen bouwen als je maar een klein inkomen en een beperkte reserve hebt. Keuzes maken is dan belangrijk.

Les 4: Investeringen die geld opleveren zijn nuttig om te doen. Dit kan ook gunstig uitpakken als je krap zit. Het is echter niet handig om je laatste kaartjes om te draaien om 1 huisje te kopen op de Kalverstraat. Daarmee heb je geen enkele reserve meer achter de hand en de kans op geldelijk gewin is te klein. 

Les 5: Beheer je geld en bezittingen met beleid. Heb je een laag inkomen, doe uitgaven dan in kleine stukjes en beetjes. Als je elke ronde 1 huisje koopt, dan eindig je met wat geluk met hotels. 

Les 6: Overdenk overeenkomsten goed voordat je ze aangaat. Heb je werkelijk voordeel bij de situatie? Of geef je de ander eigenlijk een grotere kans om te winnen door hem een straat te geven, terwijl je er zelf voor de ruil eigenlijk niet eens zo slecht voor stond?

Les 7: Geduld is een schone zaak. Als je er vrij zeker van bent dat je met een lange adem gaat winnen met de kaarten die je in handen hebt, waarom zou je dan kiezen voor een meer risicovol plan? 

Les 8: Alle beetjes zijn meegenomen. Vaak heb je meer aan veel straten met weinig huisjes, dan aan 1 straat met hotels. Alle beetjes dragen bij en alles tezamen tikt het best flink aan. 

Les 9: voorkom bodemloze putten indien mogelijk. Ook al helpen alle kleine beetjes, qua inkomsten kunnen die toch niet op tegen een hotel van je tegenstander op de Kalverstraat. Ook niet als je er maar 1 keer op de 10 rondes opkomt. Je kunt het niet altijd voorkomen, maar als je de helft van die blauwe kaartjes in handen hebt, ruil ze dan NIET met je tegenstander. 

Les 10: Vier je meevallers en leer van de tegenvallers. Heb je teveel huisjes tegelijk gekocht of onhandig geruild? Volgende keer beter.


7 opmerkingen:

 1. Klopt helemaal!
  En hoewel ik goed ben in dit soort dingen, wint mijn vader (bijna) altijd ;-)

  Maar met deze tips moet ik binnenkort toch maar weer een poging wagen....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, waar een spelletje Monopoly al niet goed voor is! Mooi stuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha. Was nooit zo goed in monopoly, doe mij maar scrabble:)

  Zoonlief speelt monopoly op de WII en verliest ook van iedereen:) Komt wel goed dus:)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk bedacht! Er zou een consuminderspel op de markt moeten komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat vind ik nog eens een goed idee.
   maar dan zijn de leuke gesprekken op de laptop weg.
   en de goede ideen van iedereen.
   dus laten we het spel maar voor erbij doen ha-ha

   Verwijderen
 5. Regel no. 1 bij echt Monopoly; valsspelers winnen altijd en komen er nog mee weg ook :)

  Leuke vergelijking!

  BeantwoordenVerwijderen