Pagina's

maandag 26 november 2012

Hoe vast is een vast contract?

Deze week realiseerde ik mij dat ik ondanks mijn vaste contract toch geen zekerheid heb over mijn baan. Ik heb namelijk voor hetgeen ik nu doe schriftelijk afspraken tot 1 januari 2013. Dat is bij start zo afgesproken omdat degene die ik vervang een terugkeergarantie heeft bedongen. Ik heb ook weer een terugkeergarantie naar mijn oude afdeling.

Destijds was het economische klimaat nog net iets anders en leek dit een goede manier om binnen te komen op een afdeling waar ik al jaren graag wil werken. 

De economische situatie van Nederland en daarmee de die van de instelling waar ik bij werk is ondertussen sterk veranderd en dat betekent dat ik het risico loop om bij terugkeer op mijn oude afdeling boventallig te zijn. Dit in een tijd dat de instelling waarin ik werk sterk aan het afslanken is en een massa mensen boventallig raakt. Hierdoor loert voor iedere boventallige werknemer het gevaar op ontslag.

Een en ander is in mijn geval wat ingewikkeld omdat niemand diegene die ik vervang eigenlijk terug wil hebben op deze plek (men is erg blij met mij) en dus wordt er gelobbyt en hard aan gewerkt, met nog steeds een onzeker eindresultaat. 

Met december en daarmee januari voor de deur merk ik dat ik me zorgen ga maken. Ik ben hoofdkostwinnaar en behoud van mijn werk is niet alleen belangrijk voor het betalen van de hypotheek, maar ook om te kunnen adopteren...

Ik heb besloten voor een tweesporenbeleid te gaan:
 1. Mijn leidinggevende achter zijn broek aan te zitten zodat hij regelt dat ik gewoon kan blijven doen wat ik nu ook al (naar ieders tevredenheid) doe. 
 2. Ik kijk rond op de arbeidsmarkt of er elders wat leuks voor me bij zit. 
Daarbij zoek ik uit waar ik rekening mee moet houden mocht ik ontslagen worden EN doen we nog maar eens extra zuinig aan.  

7 opmerkingen:

 1. Ik merk op mijn werk dat collega's met een vast contract ook zenuwachtig beginnen te worden. Hun angst is: er moet bezuinigd worden en misschien zijn zij toch de klos.
  Misschien ben ik naïef, maar ik heb nog steeds het idee dat het voor mij wel losloopt. De tijd zal het leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Spannend. Ik denk dat jij niet zomaar ontslagen kunt worden, tenzij er niemand ná jou op je oude afdeling is komen werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch is mijn ervaring anders, ik werd om bedrijfseconomische redenen ontslagen (iets wat bedrijven steeds vaker "kunnen"doen. Terwijl ik er al 5 jaar vaste werkte....succes!
  Groet Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet uit ervaring dat een vast contract tegenwoordig niet veel meer zegt, dus zou je zeker adviseren om je tweesporenbeleid toe te passen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vast contract betekent in feite alleen dat ze je een afkoopsom moeten betalen om van je af te komen. Niks meer en niks minder. Zo vast is het inderdaad dus niet, helemaal niet als je pas een paar jaar bij je werkgever werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Spannend zeg, en ook een onrustig gevoel! Die onzekerheid. Wel fijn dat ze op jouw afdeling blij met je zijn. Ik zou ook voor het tweesporen beleid gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad; vast contract is een illusie want afkoopbaar en als de regeringsplannen doorgaan binnenkort nog minder waard qua afkoopbaarheid.

  Het lijkt wel alsof de waarde alleen nog bestaat voor banken, want die vinden dat belangrijk bij het afsluiten van financiele overeenkomsten. Terwijl de arbeidsmarkt aan het veranderen is.

  Volg dus inderdaad maar je twee-sporenbeleid. Heel verstandig!

  BeantwoordenVerwijderen