Pagina's

maandag 1 oktober 2012

Zonnewarmte

Het lukt hier tot nu toe redelijk om de kachel uit te houden. Tot nu toe hebben we hem 1 of 2 keer aangehad. 

De truuk? Zonnewarmte! 


Als het ook maar enigszins mooi weer lijkt te worden, gaan de rolluiken en gordijnen aan de zuidkant wagenwijd open om de zon binnen te laten. Dat scheelt zo 1 tot 2 graden. Het verschil tussen net niet en net wel comfortabel. Waarbij net wel comfortabel 19 graden is. 

Verder branden we nu 's avonds kaarsjes en soms bak ik wat. 

Hebben jullie de kachel al aan? 

 

11 opmerkingen:

 1. Zaterdagavond even de houtkachel aangehad. Maar oo, wat was dat warm! Iedereen zat te puffen en te geeuwen, want het was behoorlijk slaapverwekkend.
  De cv gaat pas aan als het gaat vriezen, voor die tijd moet de houtkachel z'n werk doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De kachel hebben we nog niet aangehad. Terwijl het dit jaar toch echt veel kouder is dan vorig jaar! Toen hadden we om deze tijd van het jaar nog gemiddeld 17 graden op de thermometer.
  Vorig jaar ging hij 10 oktober aan.. Ben benieuwd of ik het dit jaar minimaal tot dan ook uithou :) Het ziet er wel naar uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb de verwarming al een paar keer ffies aangehad. Daarna wel snel weer lager toen het behaaglijk warm was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen verwarming hier, is echt nog niet nodig.De zon schijnt zijn warme stralen naar binnen en dat levert voldoende op,tot nu toe.Zelfs nog regelmatig de balkondeur open!Maar dan wel voor de middag weer dicht,dan blijft het tot in de avond warm genoeg,met eventueel een plaidje over de benen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier is ie 'n paar keer even aan geweest maar niet zo lang.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij passen op een franse boerderij en kunnen nu niet stoken. De schoorsteen moet nog geveegd worden. Maar dit weekend met 13 gr buiten en 's nachts 8 gr,werd het toch onbehaaglijk binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb de kachel al aan, maar ik tel die niet mee, omdat ik die op hout stook… Dat voelt toch een beetje als 'gratis'.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier is het tussen de 18,5 en 20 graden, ligt er aan met hoeveel man we binnen zijn (1 persoon of nog 2 drukke bezig zijnde kinderen, scheelt enorm) of we koken en of de deuren dicht blijft, scheelt toch wel.
  Dus nee dankzij alle tips (dekentje thee kruik) is hier de verwarming nog niet aangeweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. bij ons is de kachel nauwelijks nog aan geweest. Ook door de zon. We hebben een aantal glazen puien op het zuiden, wat er voor zorgt dat er bij een klein beetje zonnig weer het al snel warm wordt bij ons thuis

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tot nu toe hebben wij de centrale verwarming nog niet aangestoken, de ketel staat zelfs nog af.... Ons huis heeft een veranda aan de zuidkant. De zon 'zit' op de veranda vanaf 12 u tot de zon eigenlijk ondergaat. We profiteren dus van gratis zonnewarmte die de veranda opwarmt. Als ik de achterdeur en het schuifraam openzet, komt de warmte uit de veranda 'binnen' en warmt zowel keuken als living/salon op. Momenteel schijnt de zon hier niet maar toch is het in de veranda nog 23 °. Schuifraam en keukendeur zijn nu nog dicht en zowel in keuken als veranda is het nu nog 21 °.... voor mij meer dan genoeg want in de winterperiode verwarm ik tot maximum 18 °

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ja, wanneer de avondtemperatuur onder de 19 graden zakt gaat de verwarming -alleen in de kamer- aan en komt tot eind april niet hoger. Een paar sokken, vest en sjaal doen de rest.
  Groet,
  Bianca

  BeantwoordenVerwijderen