Vervolg dak: na-isolatie halmplaten

Mogelijk wordt dit een vrij specialistisch klusblogje. Het zij zo.

Mijn hoofd is gevuld met steenwol en om alle informatie enigszins te ordenen krijgen jullie een blogje gevuld met klimaatfolie en halmplaten op je bord. 

Wij dachten namelijk dat we met ons dak van stroplaten de standaard werkwijze voor na isolatie van een hellend dak konden volgen. Nu blijkt echter dat onze halmplaten (de officiele benaming) waarschijnlijk aan de buitenzijde een bitumenlaag hebben en daarmee dampdicht zijn.

Bij een hellend dak, waarbij de buitenlaag dampopen is, zou je de volgende opbouw moeten krijgen (van buiten naar binnen): dakpannen, dampopen folie, regels waarop de pannen liggen, dampopen dakbeschot, isolatie, dampdicht folie, gipsplaat. (corrigeer me als ik het fout heb!).

Bij een dak wat aan de buitenzijde dampdicht is (dus niet kan ademen) wordt het een ander verhaal. Bij bovenstaande isolatiewijze sluit je de isolatie aan de binnenzijde namelijk zo goed mogelijk af van vocht. Aan de binnenzijde van een woning ontstaat namelijk, met name in de winter, vocht. Dit vocht trekt in je isolatie als je deze niet goed afsluit. Vandaar de dampdichte laag aan de buitenzijde van je isolatie. 

Nu kun je met het afsluiten van je isolatie nooit 100 % dampdicht werken, er  zal altijd wel een gaatje zijn of je kunt vanaf de buitenzijde vocht onder je dak krijgen doordat een pan verschuift of weet ik veel. Als je dan een dampdicht dak hebt EN een dampdichte laag aan de warme zijde van je isolatie, dan heb je een probleem. Mocht er dan namelijk toch vocht in je isolatie trekken, dan kan het niet weg, blijft het vocht zitten en dan rot je dak weg. 

Dat laatste willen we dus niet...

Nu schijnt het zo te zijn dat je dergelijke constructies toch kunt afwerken met een folie die in de winter afsluit en in de zomer (als de luchtvochtigheid lager is) meer dampopen is, waardoor je eigenlijk de isolatie lucht. 

In Nederland is er de Isover Vario KM, maar ik las dat de oorspronkelijke folie in Duitsland was ontwikkeld (en beter is): de Pro Clima Intello (Plus) "klimamembran". 

Nu heb ik de neiging om zaken goed uit te willen zoeken, zeker als de opbouw van een constructie bepalend kan zijn in de vraag of mijn dak misschien weg zou kunnen rotten (of niet).. 

Als antwoord hierop vond ik op een van de webshops met klimaatfolie een verwijzing naar een universitaire studie. Daarnaast heb ik twee bedrijven maar 'ns een mailtje gestuurd met mijn vragen. 

Mocht je trouwens gaan isoleren en in de buurt van Duitsland wonen, dan is het misschien leuk om te weten dat de prijzen voor folie daar in ieder geval een stuk lager liggen (voor de klimaatfolie scheelt het bij een rol van 1,5 x 50 meter zo'n 60 euro - op een bedrag van rond de 200 euro).

Ik heb inmiddels in mijn beste Duits een mailtje gestuurd of het mogelijk is om vanuit Nederland spullen te verzenden en wat dat dan kost. Wordt vervolgd.

Reacties

  1. Bij isoleren moet je inderdaad toch wel erg goed opletten. succes met alles!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is inderdaad flink opletten. Fijn dat jullie er zo achter kwamen, want als je er pas achter komt als alles klaar is, dan is dat een stuk vervelender!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor welke constructie/folie hebben jullie uiteindelijke gekozen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Steenwol en dan aan de buitenzijde het soort folie wat ik noemde in mijn blogje (die uit Duitsland). Alles goed dichtgelijmd en getaped. Afgewerkt met gipsplaten en behang.

      Verwijderen
  4. Met aan de buitenzijde bedoel ik aan de kamerzijde.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts