Pagina's

woensdag 22 augustus 2012

Beetjes uit de minimoestuin

Sinds een paar maanden komt er af en toe wat uit onze minimoestuin. Eerst waren er dagelijks de blaadjes sla, toen kwam de snijbiet gevolgd door de pepertjes (met nog steeds die sla). Nu zijn er al twee-drie weken steeds wat boontjes, toen af en toe een tomaat en sinds de laatste week komt er dagelijks een maal groenten uit eigen tuin. 
 
Niet gek voor zo'n minimoestuin. 

Of het meer opbrengt dan het gekost heeft aan zaadjes weet ik niet, maar volgens mij zitten we inmiddels op pure winst. En dat is toch mooi!

Ondertussen probeer ik om de cyclus door te laten lopen door nog steeds groenten te blijven zaaien (ook al zit ik dan soms in het verkeerde seizoen). Wie weet krijgen we nog wel een stralend mooi najaar en komen ook de nu gezaaide plantjes op. 

Van de groenten wordt ook weer zaad gewonnen (als dat lukt) en de 3 aardbeienplanten zijn inmiddels al zeker vertienvoudigd met een hele berg stekjes. Als het goed is krijgen we volgend jaar dus meer opbrengst met minder kosten aan zaadjes.


Eten jullie uit eigen tuin? 

Hoeveel levert dat op? En hoe groot is je (moes)tuin? 

4 opmerkingen:

 1. Helaas niet, de slakken (ik kan het woord bijna niet meer uit mijn vingers krijgen) zijn ons steeds voor

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben hier niet een hele grote moestuin. Ik heb een vierkante-metertuin, nog een aantal bakken en in de borders diverse fruitstruiken en groenten staan. Ondanks dat ik dit jaar veel te weinig tijd in de tuin heb kunnen steken hebben we wel een hele goede opbrengst gehad. Volgend jaar is er hopelijk meer tijd en kunnen we denk ik behoorlijk vaak groente en fruit uit eigen tuin eten. Ik heb sinds begin juni niks nieuws meer gezaaid, kwam er gewoon niet meer aan toe. Maar op dit moment nog volop courgette, komkommer, tomaten en de pompoenen zitten eraan te komen.

  Het verbaast mij ook dat je met zo'n klein stukje grond. Ik denk alles bij elkaar niet meer dan 5 vierkante meter toch zo'n grote opbrengst kan hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben 150 m2 moestuin. Dit levert op: aardappels (vroege én late), boontjes, peultjes, tuinbonen, courgettes, broccoli, 2 soorten sla, rode bietjes, paksoi, snijbiet, tomaten, rabarber, paprika's, pepers, komkommers, aarbeien, frambozen, bessen, pompoenen, radijs, uien, knoflook, mais en straks spruitjes, winterpeen, boerenkool, prei en dan ben ik vast nog wel iets vergeten... Heerlijk zo'n tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een moestuin van 4 bij 4 meter. De aardappelen zijn al geoogst en de peultjes opgegeten of in de diepvries. Paksoi is ook al helemaal op en de uien hangen te drogen onder de kapschuur. Sla en rucola eten we nog steeds zo uit de tuin. Rabarber zit als jam of compote in de potten. De groene kool is opgegeten door wormpjes, de rode kool ligt op 'n donkere, koele plaats. De zomerprei is op, de herfstprei bijna klaar voor gebruik en de winterprei staat er keurig bij. De boerenkool begint al aardig te groeien en de winterbloemkool ook. ALLE spercieboonplanten zijn opgegeten door de konijnen. De kolven van de suikermais worden groter en de zonnebloem zijn enorm. Op de mesthoop groeien de courgettes (gele en groene) 4 planten en genoeg courgettes om voor het hele dorp soep te koken. 4 pompoenpitten geplant en geprobeerd de pompoenen te tellen maar helaas..zover kan ik niet tellen ;-) De pruimen zijn schaars, vogel en wespen en vlinders eten er royaal van. Ook de appelsoogst is niet zo erg groot maar genboeg voor compote en appeljam voor de hele winter. Ik ben gek op moestuinieren, Tecla

  BeantwoordenVerwijderen