Pagina's

zaterdag 21 juli 2012

Tips Marktplaats verkopen

We zijn nu alweer een poosje bezig om spullen via marktplaats te verkopen en het valt me mee hoeveel er nog verkocht wordt. 

Nu hebben de tips die ik op internet vond best geholpen en manlief had er nog een paar, die heel goed blijken te werken. Ik wilde jullie het totaal aan tips niet onthouden:
 • Plaats je advertentie in de juiste categorie: zorg dat je advertentie op een plaats staat waar geïnteresseerden waarschijnlijk zullen zoeken / kijken.
   
 • Gebruik zoekwoorden in je titel. Veel mensen spitten marktplaats niet helemaal door, maar kijken via trefwoorden of het gewenste artikel aangeboden wordt. Hou hier rekening mee bij het kiezen van de woorden in je titel. Neem meerdere synoniemen op indien nodig en vermeld het merk als je vermoed dat daarop gezocht wordt.

  Dus niet: "Fijn stoken deze winter!" maar "Dru houtkachel / inzethaard goede staat".
  (let op de spaties tussen houtkachel en / en inzethaard - niemand zoekt op "houtkachel/inzethaard")

 • Geef een volledige en correcte beschrijving. Met een omschrijving van "mooie slaapkamergordijnen" weet nog steeds niemand iets. Zet de kleur, de stof, eventueel merk, breedte en lengte erin. Laten ze licht door? Zet bijkomende voordelen erbij: dus bijvoorbeeld dat ze pas gestoomd zijn, nog als nieuw zijn, dat ze gehangen hebben in een rook- en huisdiervrij huis enz.
  Wees eerlijk als iets niet perfect meer is en omschrijf ook dit duidelijk (en zet het op de foto), maar maak het niet te groot en eindig met de voordelen van het artikel.

  Dus: "Met deze kachel zit u er voor een klein prijsje de komende jaren warm bij: DRU houtkachel van 60x45x 30 (lxdxh). Heeft 1 klein krasje links onder. Zie je wel, maar is niet storend. Prijs voor deze kwaliteitskachel is hierdoor een flink stuk lager. Verder nog in perfecte staat. Binnenzijde kachel nog helemaal gaaf. Ruiten zijn van speciaal glas wat niet zwart wordt bij het stoken. Kachel is klaar voor jarenlang stookplezier."
 • Geef een enthousiaste omschrijving. Het maakt uit of er staat: "Lichtgele gordijnen, nog netjes, 140x240 2 stuks". Of: "Haal de zon in uw huis met deze warme lichtgele gordijnen (en dan de rest van de gegevens)"
 • Vraag een reële prijs. Je kunt wel bedacht hebben dat je er een bepaald bedrag voor wilt hebben, maar als dat er tweedehands niet voor betaald wordt (omdat er bijvoorbeeld nog 200 dezelfde artikelen aangeboden voor minder) dan ga je dat bedrag niet krijgen. Kijk dus even rond op marktplaats en nieuw wat het kost / wat er voor betaald wordt.
 • Plaats foto's!
 • Verwijs naar je andere advertenties.
 • Geef zelf eens een zoekopdracht en kijk of er mensen op zoek zijn naar jouw artikel.
  Heel suf, maar ik kom op marktplaats regelmatig tegelijkertijd advertenties tegen van mensen die iets zoeken en andere mensen die precies hetzelfde aanbieden...
 • Bazuin het rond. Maak in de kringen waar mogelijk interesse is voor jouw artikel, bekend dat je iets te koop hebt staan. Kijk alleen uit dat het geen spam wordt! Daar zijn fora ed niet zo van gecharmeerd.

  Heb je bijvoorbeeld onlangs iets verkocht aan een enthousiaste koper en vind je nog een item wat voor die koper mogelijk interessant kan zijn: stuur dan een kort, vriendelijk mailtje. Ook hiervoor geldt: niet spammen.
 • Maak contact met bieders. Als er op geboden wordt: reageer dan, ook al is het onder je vraagprijs (behalve als het echt een onzin bod is: 1 euro voor iets waar je 20 euro voor vraagt is geen reeël bod). Schrijf een vriendelijk mailtje waarin je de bieder een klein beetje tegemoet komt, maar toch ook je verkoopprijs in de gaten houd. Hou bijvoorbeeld je verkoopprijs aan, maar geef (een deel van) de verzendkosten kado. Ik merk dat hier vaak een positieve reactie op komt en dan is er vaak niet eens zoveel van de prijs af.
 • Heb geduld: sommige artikelen lijken onverkoopbaar. Tot je ze na een maand toch nog maar eens op marktplaats zet en je opeens 4 bieders hebt, of net die ene koper.
  Je weet het maar nooit.
 • Wees betrouwbaar: afspraak is afspraak. Zet je advertentie op "gereserveerd" als je afgesproken hebt het artikel aan iemand te verkopen. Informeer de andere geïnteresseerden. Laat hen bijvoorbeeld weten dat er vrijdag iemand komt kijken en dat het artikel dus in principe verkocht is, maar dat je contact met hen opneemt als dit toch niet zo blijkt te zijn.

  Dit biedt jou tegelijkertijd meer zekerheid: haakt de eerste geïnteresseerde toch af, dan kun je gelijk de volgende geïnteresseerde benaderen. Je verkleint op deze manier de kans dat deze al is afgehaakt omdat hij / zij te lang niets van je hoorde.

  Is er betaald, verwijder dan je advertentie van marktplaats en doe het pakketje zo snel mogelijk op de post.

   
 • Wees coulant. Mocht een koper toch niet tevreden zijn. Bied dan aan het artikel terug te nemen. Verzendkosten zijn dan in principe voor de koper. Dit alles natuurlijk binnen de redelijkheid en op korte termijn na verzending.

1 opmerking:

 1. Het zou fijn zijn,als elke verkoper zo fatsoenlijk is. Mijn buurjongen reed 300 km om een motor te kopen. Hij had afgesproken. Aangekomen,was de motor 2 uur eerder aan een ander verkocht.

  BeantwoordenVerwijderen