Pagina's

donderdag 12 juli 2012

Gedelegeerd bezuinigen

Deze week kreeg ik op mijn werk een brief van mijn werkgever.

De algehele boodschap was dat "wij" moeten bezuinigen. 

Doorsprekend met collega's en om mij heen kijkend (ik werk in de zorg) denk ik niet dat de schrijvers met "wij" ook zichzelf bedoelen. De directie rijdt namelijk nog steeds in leasebakken (en dat zijn geen kleine autootjes), luncht regelmatig op kosten van de organisatie en onlangs heeft iemand weer wat extra taken toebedeeld gekregen waar een flinke bonus bij hoort. 

En ik geloof niet dat dit gaat veranderen.

Als het zo gaat, dan is het dus helemaal geen "wij" die moeten bezuinigen, maar "jullie" die moeten bezuinigen. Waarmee het overigens niet afwijkt van hoe onze overheid bezuinigd. 


Iemand met een psychiatrische beperking verwoordde het onlangs heel mooi: mensen die veel last hebben van hun beperking worstelen vaak al een leven lang met relaties, werk, studie, wonen enzovoorts.

Die mensen hebben al zo weinig in hun leven en dan moet er ook nog wat vanaf. Terwijl mensen die het meer dan goed hebben gewoon doorgaan met hun lunches en hun bonussen. 

En daarmee kan ik alleen maar instemmen. Het is om te huilen hoe de bezuinigingen worden afgeschoven.

Een echt krachtige regering, een echt krachtig management zou zelf het goede voorbeeld geven. Leasebak weg, de bonussen teruggeven, geen reisjes meer, gewoon een broodtrommel mee naar het werk en geen afspraken onder lunchtijd.

En dan wil deze "wij" ook best meedoen met bezuinigen op het werk.

Vooralsnog ziet deze "wij" er echter het nut niet zo van in. Alle kleinere bezuinigingsacties vallen namelijk in het niet bij het toekennen van (alweer) een bonus van 10% op een toch al erg hoog salaris. 


Hoe denken jullie hierover?

8 opmerkingen:

 1. helemaal met je eens. De hoge pieten bedenken van alles, maar niets ten nadele van hun eigen situatie, soms zelfs nog een extraatje voor zichzelf. Hoe kunnen ze 's nachts slapen??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. volgens mij zit er gewoon veel te veel mangement. Als je die nou halveert en de rest eens wat ging doen ipv elkaar bezig te houden, dat schiet pas echt op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En dan beknibbelen jullie en dan zeggen die heren op kantoor: kijk eens hoeveel ik heb bespaard, dat is wel een bonus waard!

  Gewoon dommetje spelen, dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal met je eens, het is schandalig dat de hge heren maar doorgaan met hun luxeleventje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik werk ook in de zorg en kan mij volledig aansluiten bij Zena! Doe net als hetmanagement zelf: mooi l*llen en ondertussen zorgen dat je zelf prettig werkt.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jij verwoordt mijn gedachten. Ik hoor net minister Kamp op de radio. Over sterke schouders en lasten. Dan denk ik "man ga eens met een verzorgende mee de wijk in" Dan weet je een beetje waar je over praat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik werk in de sociale werkvoorziening op de loonadministratie. Dus ik weet wat onze directeur verdient en wat iemand verdient met het minimumloon....De hoge pieten dekken zichzelf met allerlei snufjes mooi in voor hun toekomst, terwijl de echte harde werkers voor een habbekrats 40 uur moeten ploeteren, een gezin moeten onderhouden, mss nog wat kleding bij een kringloop kunnen halen en dan ist geld op!! Zo wil ik ook niet bezuinigen, laten de hoge pieten het goede voorbeeld geven en eens een paar % van hun salaris inleveren.....maar dat gaat toch niet gebeuren.....helaas

  BeantwoordenVerwijderen