Pagina's

maandag 18 juni 2012

Tips voor zuinig klussen

Ik schreef er in het vorige stukje al iets over, maar wij zijn dus flink aan het klussen met tegelijkertijd behoud van kwaliteit EN zo laag mogelijke kosten. 

Hieronder wat tips (meer tips altijd welkom!):
 • Ga niet ad hoc klussen, maar bedenk liefst een paar weken / maanden van tevoren wat je wilt gaan doen en wat je daarvoor nodig hebt.
 • Maak een lijstje van je benodigdheden en leg dat naast je computer.
  Wees precies: welke kleur latex, hoeveel m2 laminaat, welke kwaliteit wil je? Hoe groot moet dat bad zijn?
 • Doe zelf wat je zelf kunt doen of vraag alvast rond naar een goede, betaalbare klusser.
 • Kijk regelmatig op marktplaats of plaats zelf een advertentie. Veel dingen zijn standaard en er zijn altijd wel mensen die van een halve bus latex, een rol steenwol oid af willen.
 • Wees flexibel binnen marges: als je voor je isolatie echt een isolatie van een bepaalde waarde wilt bereiken ga daar dan voor! Dus misschien niet die glaswol van 5 cm dunner kopen, maar wel die tweedehands pirplaten die dezelfde isolatiewaarde oplevert. En: het werken met 3 verschillende dikten steenwol op 1 zolder is misschien niet zo handig. Hou dat in de gaten.
 • Kijk wekelijks  in de aanbiedingenfolders van de bouwmarkten. Alles is met enige regelmaat in de aanbieding en waarom zou je dan het volle pond betalen voor latex (of deurklinken) als er altijd wel een aanbieding voorbij komt met fikse kortingen.
 • Check internetwinkels en de professionele bouwbedrijven: wat kost dergelijk materiaal bij hen? Kun je bij hen kopen als particulier? Hou bij internetwinkels wel de bezorgkosten in de gaten.
 • Koop liever kwaliteit, dan rotzooi voor een standaard lage prijs. Ik heb ooit een plafond 7 (!) keer moeten witten vanwege de beroerde kwaliteit latex. Dat was echt eens maar nooit weer. Sindsdien koop ik kwaliteit. Dat dit voor de muurverf betekent dat we geen korting krijgen (maar met 1 laag klaar zijn en de muur zowat met een borstel en sop schoon kunnen schrobben,  zonder dat dit wat doet met de kleur) is dan maar zo. Dat geld verdient zich terug.
 • Goedkoop kan chic lijken door de wijze van verwerking. Iedereen kent bijvoorbeeld die vierkante witte tegeltjes. Meestal zit daar een grijze voeg tussen. Met een witte voeg en het bijplaatsen van wat duurdere tegels / kleine mozaiektegeltjes / een mooie rand / gekleurde tegels ogen die eenvoudige witte tegels gelijk heel anders. Dat geldt voor alles. Een combinatie van goedkoop en duurder materiaal kan een heel mooi effect geven.

  Zo hebben wij bruine kunststof kozijnen. Deze zien er hopeloos ouderwets uit als je de rest van de kamer er niet op afstemt. Met een bijpassende donkerbruine (kwaliteits laminaat) vloer, bruine rieten rolgordijntjes en cremekleurige muren en gordijnen wordt het toch een heel mooi geheel zonder dat de kozijnen vervangen of geschilderd moeten worden.

2 opmerkingen:

 1. De F.ormido bij ons (zal waarschijnlijk wel landelijk zijn) heeft wel eens vroege vogel korting. Dan krijg je tussen 8 en 9 uur ´s ochtends 25% korting op al je aankopen. Als wij iets speciaals nodig hebben en het heeft 123 geen haast, dan wachten wij op de kortingsacties.

  Op verf bezuinigen wij niet. Er is niets beroerder dan met slechte kwaliteit verf schilderen en de kwast mag ook wat kosten. De goedkope blijven nl altijd 'haren'. Meestal koop ik met een aanbieding een kwast voor de voorraad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verf kopen wij ook goed! Maar kwasten halen we gewoon bij de a.ction voor 39 cent heb je dan de kleinste kwast ( vind ik zelf het fijnst, kleine hand) En een avond van te voren zet ik de kwasten in water. De volgende dag met verven vrijwel geen losse haren... ideaal. En na het verven gaat de kwast gewoon weg!

   Verwijderen