Pagina's

vrijdag 22 juni 2012

Leven voor een habbekrats / geinspireerd!

Door een stukje op een ander blog (even geen idee welk - sorry!) heb ik het boek "Leven voor een habbekrats" van Kath Kelly van de bieb geleend. 

Hierin staat het kennelijk waargebeurde verhaal van de Engelse Kath, die een afspraak maakt met zichzelf om een jaar lang van 1 euro (volgens mij 1 pond, maar goed) per dag te leven. Volgens mij telt ze hierbij haar huur en vaste lasten niet mee, maar eten, kleding, uitjes, vakanties en vervoer gaan allemaal van die ene euro per dag. 

Wat ik zo leuk vond aan dat boek was dat dit haar niet alleen lukte, maar dat ze vooral ook heel veel plezier uit deze weddenschap met zichzelf haalde. Vakanties, kleding, een andere fiets... het lukt haar allemaal van het budget. 

Hier inspireerde het om me goed bewust te zijn van juist ook de kleine uitgaven. 

Dat resulteerde weer in een ritje met de fiets naar een vriendin, 10 km verderop. Terug was het flink doortrappen tegen de wind in, maar toch kwam ik helemaal fit en verfrist aan. Gewoonlijk pak ik nooit de fiets voor dat soort afstanden, maar eerlijk gezegd heb ik genoten van het landschap en de wind. 

Je ziet zoveel meer als je langzamer gaat.   


Hebben jullie voorbeelden van bezuinigingen die je veel meer opleveren dan alleen geldelijk gewin?


11 opmerkingen:

 1. :) Volgens mij heb jij je eerste euro verdiend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik bespaar op veel dingen, ga nooit op reis niet meer omdat ik het financieel nodig heb maar uit gewoonte (was vroeger wel nodig) Het 'uitgespaarde' geld gebruik ik dan om onze kinderen, die bezig zijn met verbouwen en renoveren, te sponsoren....Ik geniet ervan om te zien hoe ik hen op 'die manier' kan helpen om vooruit te raken en het wat makkelijker te hebben of mijn man en ik destijds hadden. 't Enige wat me wel stoort is, dat ik de indruk heb dat onze oudste onze financiele steun als normaal beschouwt en niet ziet en waardeert dat wij er eigenlijk best wel moeite voor doen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed idee, door zo'n weddenschap met jezelf leer je ook anders naar een heleboel zaken te kijken, frisse wind in je hoofd lijkt me. Ikzelf ben ook met dat soort dingen bezig, ga al vol overtuiging niet op vakantie in andere landen, rij geen auto etc. dat scheelt een hoop gedoe, je moet het ook allemaal maar bekostigen, de stress van werken voor je spullen en je vakantie, zonde voor jezelf en de wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik zo leuk vond aan het boek, was dat ze er in principe niets (of bijna niets - koffie bij starbucks viel af-) voor liet. dus jusit wel op vakantie, wel uitjes doen enz.

   Consuminderen en dan niet minder doen, maar anders. Een frisse wind idd... Ik ben hier nog aan het zoeken hoe dingen anders kunnen. War grenzen liggen en of ik toch niet te makkelijk denk.

   Verwijderen
 4. Ik zou het wel leuk vinden om zo'n weddenschapje met mijzelf op bepaalde dagen af te spreken maar een heel jaar lijkt me niet fijn.
  Leuke post!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Enne... Voor mij reikt een dergelijke weddenschap ook te ver, hoewel het we inspireerd...

   Soms levert kijken buiten de comfortzone onverwacht veel op.

   Verwijderen
 5. Het boek heb ik ook gelezen, erg leuk hoe ze sommige dingen oplost maar ook vaak onrealistisch... zie jij je bv in Nederland een heel brood kopen voor 0,10 cent?
  en zo zijn er meer dingen waarvan ik dacht.. nee dat komt niet overeen met de werkelijkheid.
  Maar wel inspirerend om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. volgens broerlief was een pond toch al gauw 30 % meer waard dan de euro. dat scheelt veel op zulke kleine bedragen.

  Verder: ik denk dat het je nog zou verbazen als je echt zou gaan speuren naar dergelijke aanbiedingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij fietsen steeds meer en dat is wel heel lekker. Als je merkt dat je inderdaad ritjes van 10km ook aan begint te pakken, terwijl eerst minder dan de helft al 'spannend' was. Dan ben je gezond bezig, het levert je een besparing op en het voelt gewoon goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb ook het boek gelezen. Erg leuk en idd vaker onrealistisch. Heb er wel van opgestoken dat nog heel erg veel mogelijk is, als je wil.

  BeantwoordenVerwijderen