Pagina's

maandag 11 juni 2012

Less waste stapje 12: zelf repareren

Onze keukenmachine, een tweedehands Braun die we bijna dagelijks gebruiken, stortte deze week pardoes in. Midden in een muffinmaak actie begon het ding opeens te ratelen. 

Ik schoof gelijk achter internet om een andere tweedehands op te zoeken, maar manlief wilde 'm eerst uit elkaar schroeven. Al snel vond hij de boosdoener. Een deel van een plastic aandrijfschijf was compleet afgesleten. De rest van de binnenkant zag er nog als nieuw uit.

Ondertussen zag ik dat de oude Braun keukenmachine een vriendenclub heeft op internet. 

Zo oud is die van ons nog net niet, maar we vonden er wel terug hoe bepaalde onderdelen zouden kunnen heten. Met wat zoeken op internet hadden we ook een nummer van het onderdeel en kon de onderdelen winkel 't onderdeel bestellen. 12 euro gaat dat kosten.

Hopelijk doet onze Braun het dan weer.

Mocht het niet lukken dan is er met 12 euro nog steeds geen man overboord en komt er een andere tweedehands keukenmachine. Met een gemiddeld reparatiesucces van 9 op 10, blijft het interessant om eerst zelf te proberen. De kostenbesparingen zijn namelijk aanzienlijk. 


Durven jullie het aan om electrische apparaten zelf te repareren?

9 opmerkingen:

 1. Mijn droger was vorige week stuk. Omdat ik geen buitenruimte heb en met 5 kinderen ook geen ruimte om binnen te drogen, kan ik niet zonder.
  Manlief heeft hem uit elkaar gehaald en toen bleek dat de aandrijfriem (?) geknapt was.
  Nieuwe er om en hij doet het weer.
  Riem kostte trouwens 25 euro!!! Vond ik veel geld maar we hebben een monteur bespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eerlijk gezegd heb ik dat nog nooit gedaan. Maar ja, als het al kapot is dan is er eigenlijk geen man overboord als je er zelf eens naar kijkt. Kapot is ie dan toch al. Goed idee om dan zelf te proberen! En die vriendenclub van Braun heb ik bij de favo's gezet want wij hebben ook een Braun keukenmachine.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echtgenoot presteert het vaak om nog meer te slopen aan het huishoudelijke apparaat, dus houd ik voortaan 2 ogen in het zeil. Ik zeg wel eens: als jij geen vieze vingers krijgt, kan je de boel niet maken. Maar als er iets aan de auto mankeert, weet hij wel precies wat er aan mankeert, levert smerige handen op, dan is het geen probleem. Hoe is het mogeljk, of niet soms!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn vriend repareert zelf heel erg veel. We hebben dus veel apparaten in huis met een "eigen" gebruiksaanwijzing. Als bv een aan/uitknop niet meer goed werkt haalt hij er iets uit en zet het zo in elkaar dat het wel werkt met de stekker, simpele oplossing.
  Hij heeft ook de gepoonte om een tweede exemplaar te kopen als hij een apparaat een weekje heeft uitgeprobeerd. Is de eerste stuk dan gaat hij de tweede gebruiken, gaat die stuk dan worden er onderdelen uit de eerste gehaald en de tweede gerepareerd. Je moet wel erg veel ruimte hebben om al die reservespullen te kunnen bergen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tegenwoordig probeer ik het gewoon, het geeft een heel goed gevoel als het je zelf lukt. En dan heb ik het nog niet eens over de besparing!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waar ik vaak tegen aan loop bij als ik zelf ga repareren is dat je vaak speciaal en duur gereedschap nodigt heb en dan is het lang luren en wachten tot dat ik iemand tegen kom die het heeft.In Am*dam was/is de blauwe duim .In West
  Een uitleen zaak Waar je echt bijna alles kon huren.Geweldig
  Zou er veel meer moeten zijn.Vind het zo erg en jammer dat er zoveel meuk ,zwak spul gekocht word.Bewust ook nog.Ach dat gooi ik weg als ,t kapot is
  Zou toch zo veel mooier zijn als er met een ploegje een zware goede duurdere heggeschaar,hoge druk spuit ,klop boor noem maar op gekocht zou gaan worden.Dat spul word echt niet elke dag gebruikt.
  Veel apparaten zitten met op zet zo in elkaar dat ze niet uit elkaar gehaald kunnen worden.B.V een broodrooster met driehoekige schroefjes.
  Verbaasde me er in Am*dam vaak over dat de stekker van iets bij de straat af geknipt was.Teken aan de nachtvlinders dat het kapot is .Anders deed het het nog . . . . . . . .

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Manlief probeert en slaagt bijna altijd in zijn pogingen, maar de
  laatste jaren ziet hij steeds meer geklonken apparaten, die zijn niet te openen en gemaakt om weg te gooien. Toch beter opletten bij de aankopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn helaas geen van beiden handig, maar voor 12 euro zou ik het zeker proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://www.artikel7.nu/politiek/is-werken-een-misdrijf.html

   Verwijderen