Pagina's

maandag 14 mei 2012

Ziektekosten inplannen

Ziektekosten zijn voor het overgrote deel natuurlijk helemaal niet in te plannen, maar sommige dingen wel. Die bril die ik vergoed krijg uit het aanvullende pakket, het uitzoeken van een allergie, het tactisch plannen van een tandartsafspraak, het zijn allemaal zorgkosten die je enigszins kunt plannen.

En omdat dat kan, plan ik ze zoveel mogelijk dit jaar! 

Met die mogelijke stijging van eigen risico naar 400 euro zou ik namelijk wel gek zijn om die dingen uit te stellen naar volgend jaar. En gebeuren moeten ze toch. 

Mocht die stijging van het eigen risico doorgaan dan gooien wij waarschijnlijk de aanvullende pakketten eruit en verhogen we het eigen risico naar het maximale bedrag. We gaan dan wel sparen voor die mogelijke extra zorgkosten.

Houden jullie al rekening met die stijging van het eigen risico? En valt er voor jullie wat te regelen / plannen of zijn die stijgende zorgkosten een groot probleem? 

13 opmerkingen:

 1. Moet eerlijk zeggen dat we nog niet hebben nagedacht over zorgkosten uitgave voor nu. Maar bij ons ligt het ook in de planning om inderdaad basis te nemen met het hoogste eigen risico. Als ik zie hoeveel we nu elke maand kwijt zijn en dan ook nog eens alles zelf moeten betalen, omdat wij nooit aan 160 kwamen laat staan 220 en dan volgend jaar zelfs 400. Eigenlijk hadden we die keus eerder moeten maken, maar ja bangmakerij? Wat als... maar wij zorgen wel voor een potje ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik reken er maar op,dat als ik een jaar pech heb,die 400 euro kwijt ben. Mijn grootste onkosten zitten bij alternatieve genezers,gedeeltelijk vergoedt door de aanvullende verzekering. Dit jaar kwam ik boven het te vergoeden bedrag uit. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tandarts valt niet onder het eigen risico maar evt onder een aanvullende verzekering.
  Voor twee normale bezoekjes per jaar kun je je beter niet verzekeren, trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt: zolang ik geen rare dingen heb is zelf betalen (veel) goedkoper. Heb ik wel dingen met m'n tanden, dan wordt het al heel snel niet meer vergoed en is de verzekering eigenlijk ook niet interessant.

   De tandartsverzekering was er dit jaar dus al af voor manlief en mij.

   Verwijderen
 4. Het viel mij zwaar tegen dat ik de dikke 50 euro die er extra op de rekening van de tandarts stond vanwege weekenddienst dat die niet vergoed werd. Ik heb een onberekenbaar gebit met zeer plotseling opkomende ontstekingen. Voorheen werd dit wel vergoed.
  Ik heb gekozen om de kies te laten trekken. Een wortelkanaalbehandeling en een kroon werd me te duur ook al heb ik een tandartsverzekering. Helemaal omdat ik de kies niet vertrouwde en ik vaak pijn houd ik kiezen die een wortelkanaalbehandeling hebben gehad.

  Ik houd nu alvast rekening met volgend jaar. Ik heb mijn dieet stevig aangepast en de astma is flink opgeknapt. Deze maand moet ik weer naar de longarts en ik wil op een lagere dosis van de ontstekingsremmer komen. Gaat dit goed en heb ik nog steeds geen luchtwegverwijder nodig dan wil ik in november/december weer een provocatietest om te zien of ik de medicatie nog wel nodig heb.
  Mijn dieet is glutenvrij, 100% plantaardig en suikervrij. Ik doe dit dieet ook omdat ik andere gezondheidsklachten heb en een glutenintolerantie. Maar die provocatietest plan ik dan wel dit jaar. Wil de arts er niet aan dan stop ik zelf en dan voel ik vanzelf wel of ik nog steeds medicatie nodig heb.

  De ziektekosten kunnen hier flink oplopen. Wij betalen voor vier volwassenen want onze zoons studeren nog.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je dieet zo aanslaat! Ik wist niet dat je voeding gevolgen had voor astma. Hopelijk pakt het zo goed uit dat je geen medicatie meer nodig hebt.

   Dat lijkt me afgezien van de kosten, sowieso erg prettig.

   En ja mij valt het ook op dat er steeds meer buiten de verzekering valt...

   Verwijderen
 5. Die 400 euro verplicht eigen risico in 2013 geldt niet voor de aanvullende verzekering en tandzorgverzekering. Voor behandelingen die vanuit de aanvullende verzekeringen vergoed worden, heeft het geen zin om dingen eerder te plannen.
  Het eigen risico geldt voor medicijnen, specialistenbezoek, ziekenhuis-opnames en -behandelingen. Als je niet veel kosten verwacht, zou je kunnen kiezen voor een vrijwillig eigen risico, zodat je minder premie hoeft te betalen. Als je dan in 2013 geen zorgkosten hebt, ben je (relatief) heel goedkoop uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb (kennelijk) een allergie, wat ik dus dit jaar uit wil zoeken. Dan hebben we dat alvast maar gehad. Aangezien we dan toch over dat eigen risico heen gaan, dan ook maar een nieuwe bril. Dat is dan wel aanvullend, maar ik zit eraan te denken om het eigen risico volgend jaar toch maar omhoog te gooien.

   Het geld moet immers ergens vandaan komen...

   Verwijderen
 6. Wij hebben dit jaar ons eigen risico al verhoogd, we kwam er toch nooit aan, aan het bedrag. Ik hou alles precies bij in een overzichtje, wat we aan extra (niet vergoede) zorgkosten maken. Dan kan ik voor volgend jaar zien wat we nodig hebben. Verder heb ik mijn aanvullende verzekering eruit gegooid (manlief heeft 'm nog wel anders komen we niet in aanmerking voor vergoeding van orthodontiekosten voor de kinderen, indien nodig) en de tandartsverzekering verlaagd. Voor mezelf hoop ik voor volgend jaar dan inderdaad op een verhoogde eigen bijdrage en geen verhoogde premie. Maar voor mensen die veel zorgkosten maken vind ik het een hard gelag hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat je de afegelopen tien jaar aan de orthondontieverzekering hebt uitgegeven, kun je misschien beter gaan sparen! ;)

   Verwijderen
 7. Wij hebben het geluk niet zoveel zorgkosten te hebben. Even afkloppen!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja het is een flink bedrag dat verplichte eigen risico. Met de medicijnen die ik gebruik zit ik daar elk jaar al aan. Dus iets plannen levert niks op. Wel hadden we dit jaar ivm hoge verwachtte kosten, door een niet vlekkeloze verlopen zwangerschap en ernstig zieke baby, onze aanvullende verzekering omhoog gedaan. manlief heeft nu dus ook maar gelijk 3 nieuwe brillen gehaald (waarvan 1 zonnebril) want dat kreeg hij toch vergoed. Anders had hij dat misschien pas volgend jaar gedaan en dan maar 1 bril genomen.
  Toch vind ik het nog meevallen wat we elk jaar aan ziektekosten betalen. Als ik soms de rekeningen voorbij zie komen schrik ik van de bedragen, maar bijna alles krijgen we vergoed. Je gezondheid is toch het belangrijkste en dan vind ik het niks gek als dat in ons geval zo'n 5000 euro per jaar kost. En dan kunnen we misschien nog iets aftrekken van de belasting.
  We mogen blij zijn met ons zorgstelsel. Als wij in bv. Amerika hadden gewoond, hadden we nu een levenslange schuld.
  Wat ik wel vreemd vind is dat je ziektekosten kan aftrekken van de belasting (boven een bepaalde grens), maar als je dat vergoed krijgt uit je aanvullende pakket weer niet. Maar de kosten voor je aanvullende pakket kan je weer niet aftrekken. Nou dan kan je volgens mij beter geen aanvullend pakket nemen, of heb ik het nu mis????

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik moet vanaf vorig jaar elk jaar naar de fleboloog, en heb vorig jaar flink op mijn duvel gehad dat ik het zolang had uitgesteld. Heb nu al weer pijnklachten (druk op het botvlies van het scheenbeen) dus een jaar uitstellen is niet verantwoord. Ik heb ook het hoogste eigen risico, en geen aanvullende verzekering. Maar die 720 (220 plus 500 vrijwillig) euro eigen risico ben ik nu al kwijt aan de fleboloog. Dat wordt dan 850 euro. Tandarts betaal ik zelf, en verder hebben we eigenlijk geen medische kosten. De studerende jongens weten nu hoe duur de gezondheidszorg is, sinds ze allebei een keer een gepeperde rekening kregen voor een ziekenhuisbezoek. Het ziekenhuis had gezegd dat het vergoed werd door de verzekeraar. Jaaa, minus het eigen risico dus. Dat laatste had het ziekenhuis er niet bij verteld. Dus nu vertrouwen ze niet blind meer op wat de dokter zegt over kosten maar vragen het eerst na bij de verzekeraar. Groet, Hsm.

  BeantwoordenVerwijderen