Pagina's

donderdag 31 mei 2012

Waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Ergens wil ik er niet aan (want het is zo'n gezeur - crisis-crisis-crisis- blegh!), maar ik voorzie een diepe en lange crisis. Niet omdat ik zo'n vreselijke pessimist ben overigens, maar omdat ik denk dat onze regering en mogelijk de hele Brusselse kliek ontzettend dom bezig is. 

Want stel nou....
dat je de lasten waar niemand onderuit kan verhoogd. Dus de zorgverzekering stijgt, je vraagt meer BTW, je schaft de belastingvoordelen op reiskosten af en eventueel ga je ook nog morrelen aan andere toeslagen. 

Mensen houden hierdoor minder geld over per maand. 

Wat zouden die gaan doen?

Ik denk dat die mensen minder geld gaan besteden aan hun variabele uitgaven: ze proberen minder benzine te verbruiken, kopen goedkopere boodschappen, goedkopere kadootjes en bezuinigen op vakanties en uitjes. Kortom: ze doen er alles aan om hun uitgaven af te stemmen op hun inkomsten. 
Of... dat geld in ieder geval voor de verstandige mensen. 

Als er minder gekocht wordt, wat zou daar dan het resultaat van zijn?

Ik denk dat met name de kleinere ondernemers het heel zwaar gaan krijgen en dat ook grotere bedrijven minder gaan verdienen. Gevolg: minder inkomsten dus die ondernemers hebben ook minder geld te besteden. Dus zullen ze lonen bevriezen, nieuwe werknemers minder betalen en mensen ontslaan. Die zitten vervolgens binnen no-time op het minimum en dat is ook niet zo goed voor het besteedbare budget.

Als er minder gekocht wordt, dan komt er minder geld binnen in de schatkist. Gevolg: er is minder geld om naar de ESM / Griekenland / de banken en andere zaken door te sluizen. 

Zou onze regering, wijs geworden door het inzicht dat bezuinigen niets oplevert, dan besluiten om het anders aan te pakken? Zoals bij voorbeeld eens goed kijken of zij eigenlijk wel zorgvuldig en verstandig met ons zuurverdiende geld omgaan?

Ik denk het niet. Ik denk dat ze nog meer gaan heffen en nog meer gaan bezuinigen in een poging om die schatkist toch maar te spekken. 

Resultaat: een neerwaartse spiraal.En ja ik hoop van harte dat ik ongelijk heb! 
Wat denken jullie?

11 opmerkingen:

 1. Nou, eerlijk gezegd ben ik bang dat je gelijk hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vrees helaas ook hetzelfde en maak me daar wel zorgen om...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk ook dat deze crisis heel lang gaat duren. En dat er heel veel mensen het moeilijk zullen gaan krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat dacht ik dus ook zo.
  Ik snap het ook gewoon niet. Minder geld betekent voor mij minder uitgeven. Waarom werkt dat bij de overheid dan niet zo??
  Haal die politie-agentjes maar terug aan Kunduz, en geef daar ook geen rooie cent meer aan uit. Geen JSF, want geld is op. En bezuinig nu ook maar eens echt op al die ambtenaren (vooral die op kantoor dan, geen leerkrachten natuurlijk) en huur geen externe kracht in voor elke ambtenaar die je wegbezuinigt. Gewoon schrappen! Kan de burger gewoon z'n geld uit blijven geven.
  Oh ja, en geen wachtgeld voor politici die zo meteen niet meer terugkomen. Die vinden toch wel een baan ergens in een commissie of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vrees dat je gelijk gaat krijgen, maar ik hoop van niet ....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind je theorie helaas heel logisch klinken… Maar ik mag toch hopen dat 'ze' een plan hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is duidelijk dat de overheden graag geld uitgeven.
  Ons geld natuurlijk van wie anders.
  Als ze teveel hebben uitgegeven wordt er niet bezuinigd op hun uitgaven maar moeten we meer belastingen en premies betalen.
  Als iemand van ons zijn werk niet goed doet krijgt hij ontslag
  en krijgt hij hooguit een half jaar een ww uitkering.
  Daarna moet hij naar de soos.
  Leden van de Eerste en Tweede Kamer, en bv. wethouders krijgen in zo'n geval naar ik meen 3 jaar lang wachtgeld en in sommige gevallen levenslang. Directeuren van zorinstellingen verdienen vaak meer dan de minister maar de ouderen krijgen steeds minder hulp. Als ik in het ziekenhuis terecht kom dan wil de overheid dat ik € 7,50 per opnamedag betaal omdat ik anders toch thuis ook moet eten. dit betekent dat ze in Den Haag denken dat een gezin vader, moeder en twee kinderen €30,00 per dag oftewel € 210 per week uitgeven alleen aan eten en drinken. Velen van ons hebben dat niet eens te besteden. Ik ken een gezin dat moet rondkomen van nog geen €50,00 per week kan besteden. Ikzelf heb ongeveer €30,00 maar daar moet ik dan wel erg zuinig mee omspringen om een keertje wat extra's te kunnen doen. Hoe of het verder gaat weten we dan allemaal wel, naar de dokter gaan stellen we zo lang mogelijk uit met alle gevolgen van dien. Zo kan je nog vele dingen bedenken en daar hoef je echt geen econoom voor te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben ook bang dat je gelijk hebt. Misschien gaan er nu ook wel dingen veranderen, zoals hogere importheffing op Chinese spullen en stimulering van Europese en Nederlandse producten. Geen geld meer voor oorlog, maar voor kleinschalig onderwijs en zorg. Werken niet meer belasten, maar (milieuschadende) consumptie. Ik hoop het!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk precies hetzelfde.En ben benieuwd,wanneer dat inzicht bij de regering komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ben bang dat dat inzicht helemaal niet komt of veel te laat, gelukkig is bij dat inzicht dat je niet meer kunt uitgeven dan binnekomt al jaren aanwezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heb er op mijn blog ook een artikel over geschreven: http://teljecenten.be/wat-de-overheid-kan-leren-van-een-goed-huishoudbudget/

  De overheid ziet door de crisis de inkomsten dalen. Enige remedie die ze ziet is het verhogen van de belastingen. Hierdoor versterk je de crisis natuurlijk alleen maar. Vooral in de hoofden van de mensen is het crisis: als je denkt dat je minder kan gaan uitgeven, dan ga je ook minder uitgeven. Ook al is dat niet altijd het geval. Mensen gaan dus "overreageren" en dan kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

  Elke crisis is een kans. Het biedt de mogelijkheid om alles in vraag te stellen en nieuwe prioriteiten te bepalen. Dat is een les die de geschiedenis ons geleerd heeft. De geschiedenis heeft ons ook geleerd dat we altijd dezelfde fouten maken...

  BeantwoordenVerwijderen