Pagina's

zaterdag 26 mei 2012

Op de markt is je euro....

een gulden waard. 

Hij lijkt niet te kloppen, maar toch is het volgens mij wel zo. Voor hoeveelheden waar je vroeger een gulden voor betaalde, betaal je nu een euro. Desondanks kun je leuk inkopen doen op de markt als je tegen het einde van de markt gaat en op koopjesjacht gaat.

Vandaag zijn we na een gezellig familiebezoekje naar de Haagse Markt getogen. Fijn met de tram op en neer vanaf onze gratis parkeerplek en dan de groentenkramen af. We waren hier overigens nog nooit geweest, dus dat was sowieso leuk.

We waren er aan het einde van de dag dus de prijzen waren al aan het dalen.

Heerlijk vind ik dat. De drukte van de mensen, allemaal verschillende culturen, bergen groenten en fruit, het geroep van de marktkooplui en dan gaan voor de koopjes. Deze groenten zijn natuurlijk niet bio. Dat is een minpunt wat mij betreft. Maar af en toe gun ik mezelf de lol van het op zo'n markt rondstruinen en van alles in te slaan.

In Den Haag hebben ze een systeem wat ik niet kende: de meeste marktkooplui hebben kleine plastic teiltjes. Die vullen ze met een bepaalde hoeveelheid groenten. Die hoeveelheid kost 1 euro. Naarmate het einde van de markt nadert worden de teiltjes voller.

Wat kochten wij voor 1 euro (gerekend per soort... niet alles voor 1 euro dus - was het maar waar!)
3 mango's
7 avocado's
2 bosjes lente uitjes
4 courgettes
3 aubergines
4 honingmeloentjes
3 komkommers
7 puntpaprika's
1 pond pepertjes
Ongeveer 8 ons snijbonen

Verder hebben we nog  een pond knoflook gekocht (1,50), wat lekkere olijven (1,60) en mangochutney - heet maar heerlijk- (3,50). 

Qua kaas vond ik de prijzen en het aanbod niet zo bijzonder: de kaasboer hier in de buurt is goedkoper en heeft een vergelijkbaar assortiment (of misschien zelfs nog wel wat meer). 

Bij de viskramen zag ik wel een paar hele goede aanbiedingen en ook die gingen stunten zo aan het einde van de markt. De volgende keer moeten we maar een koelbox meenemen EN het lijstje met hoe je kunt zien of vis nog goed vers is ;-)

Wat denken jullie: zijn de prijzen op de markt veel gestegen ten opzichte van de prijzen ten tijde van de gulden? 

Totaal uitgegeven op de markt: 16,60
Totaal van de andere boodschappen: 6,92 
Totaal van deze week: 23,52


Dirk:
Bio halfvolle melk, 4 pakken: 3,28
Eko roomboter: 1,59
Totaal: 4,87

C1000:
slagroom: 0,61
terugbrengen flessen - 0,50
Chocolade, 200 gram: 1,94
Totaal: 2,05

7 opmerkingen:

 1. Ik vind van wel. De markt prijzen zijn gewoon mee gestegen met alles.

  Helaas kunnen we hier geen koopjes scoren op de markt. Wij hebben een ochtend markt en ´s middags staan de kooplui in een dorp 8 km verderop. De koopjes zullen dan daar wel te halen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja de prijzen zijn ook daar gewoon gestegen inderdaad.
  Helaas ook bij ons een ochtendmarkt die dan s'middags weer elders staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eerlijk gezegd vind ik de prijzen die op de markt worden aangerekend vaak duurder of de prijs die ik in een supermarkt betaal. Ik koop niet graag op de markt omdat je dan ook niet zelf je groenten, fruit kan kiezen en nemen maar dat de marktkramer dat doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook hier geen koopjes op de markt helaas. Ze breken om 3 uur op en nemen hun hele handel gewoon weer mee. Ook hier moet je goed opletten of je niet meer betaald dan in de supermarkt maar ze hebben wel een groter assortiment, en onverpakt, dat vind ik ook wel wat waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier is de markt vaak duurder dan de supermarkt. Veel groente en fruit koop ik bij Lidl. Zij komen er de afgelopen jaren als beste uit qua schone groente en fruit en de prijs is redelijk. Al is het ook daar een stuk duurder geworden.
  Dat ligt niet alleen aan de euro. Voor de supermarkten liggen de hoogste winstmarges op groente en fruit. Ongelooflijk, en ben het er niet mee eens want dit gaat om basisproducten.

  Bloemen en planten zijn in prijs verdubbeld toen de euro kwam. Ik ken iemand die vroeger een bloemenwinkel had. Op de veiling werden vanaf het moment dat de euro kwam werd er door de inkopers gerekend met de euro alsof het een gulden was (?).
  Hij was daar ook niet blij mee, maarja de handel moest toch doorgaan. Hij moest het toen dus ook veel duurder inkopen en die prijzen worden doorgerekend.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een mooie 'vangst'! Zoveel groente en fruit, voor zo weinig euro's!

  BeantwoordenVerwijderen