Less waste stapje 5: eigen eten verbouwen

Als ik zelf eten verbouw hoeft er minder eten voor mij vervoerd te worden en wordt het zeker niet in plastic verpakt.

Het uitbreiden van de moestuin is één van m'n grote strevens van dit jaar. Het is daarbij niet alleen goed voor less waste, maar ook goed als consuminderactie.

Ik ben hier al druk mee bezig. Er is gratis compost gehaald bij de stort en over de bakken verspreid. In december heb ik al knoflook gepoot, die lustig doorgroeit. In het minikasje groeit de sla gestaag en de peultjes komen al op.

Daarbij heb ik binnen al één en ander gezaaid om na ijsheiligen buiten te poten: een keur aan paprika's en peperplantjes, aubergines, komkommerplanten en een paar tomatenplantjes. Deze week wil ik nog een paar tomatenplantjes erbij zaaien. Er moet nog een kasje worden gemaakt voor al deze zonliefhebbers, zodat het meer oplevert dan vorig jaar.

Ook liggen er aardappels te schieten. Niet voldoende om een echte voorraad op te leveren, maar een paar kilo moet toch lukken. En dat scheelt zo weer 2 plastic zakjes.

Bijkomend voordeel is dat ik een deel van het plastic wegwerpmateriaal kan hergebruiken. 
Grote plastic flessen zonder statiegeld worden doormidden gesneden. De onderkant wordt een potje, de bovenkant wordt gebruikt als minikasje over net opkomende zaailingen buiten (wel de dop eraf halen). Kleine plastic bakjes zijn handig om binnen in te zaaien of kunnen ook weer als potje dienen. 

Of het meer op gaat leveren als vorig jaar? Ik weet het niet, maar doe m'n best. Het is in ieder geval een hele leuke hobby.


Zijn jullie ook al aan het moestuinieren?

Reacties

  1. Nog niet, het ligt wel in de planning voor deze maand, maar ik ben er gewoon nog niet aan toe gekomen. Nu is mijn vakje ook niet zo heel groot, dus als ik een halve dag bezig ben, dan kan ik een flink eind komen. Ondanks alles komt overigens de rabarber wel weer lekker omhoog. Gelukkig, want ik was bang dat ik die helemaal kwijt was!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben hier zeker de mogelijkheid, maar ik kamp met een wurgend tijdgebrek! Ik heb nauwelijks tijd om die moestuin aan te pakken, en dat levert stress op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet stressen hoor! Beter relaxt langs de groentenboer, dan gestresst in de moestuin...

      Misschien eens een handje pluksla uitstrooien of zo? Heb je toch resultaat met een minimum aan inzet.

      Verwijderen
  3. Ja, heb 3 "vierkante meter" bakken aangeschaft en heb 17 maart al vanalles gezaaid. Alles is inmiddels opgekomen en ik heb er enorm veel lol in. De slakken hebben de sla nog niet ondekt dus die gaan we binnenkort al eten. Ben aan het experimenteren met 3 soorten afweermiddelen tegen de slakken, koperband, koffieprut en doekrand. Ben benieuwd wat het beste werkt! Omdat ik mijn terasjes (nog) niet wil opgeven ga ik ook experimenteren met verticaal moestuinieren. Je kunt daar een soort "vierkante meter"zakken voor kopen maar die zijn erg duur dus ik ga zelf wat in-elkaar-fabrieken met worteldoek. Dat ga ik dan op de schutting vastzetten en in de zakjes ga ik aardbeien, sla en kruiden planten. En nu maar hopen dat de schutting het gaat houden :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben benieuwd naar de resultaten van de vierkante meterzakken!

      Hier zo'n gif-schutting, dus daar durf ik niets in de aarde te poten. Potjes of zakken eraan ophangen zou ook hier daarom een goed idee zijn.

      Verwijderen
  4. Wij hebben al jaren een moestuin en kweken allerhande groenten. Ik vind het een zeer plezante en ontspannende hobby. Momenteel staan in onze veranda al een heleboel piepschuimbakjes waarin ik allerhande groenten voorgezaaid heb : pompoen, courgette (komen al 'boven'), meerdere soorten tomaten, sla, snijbiet, paprika, pepertjes.... De aardappelen zitten al in de grond sinds begin deze week.Eens de ijsheiligen voorbij zijn zaai ik dan ook staakbonen.De aardbeiplanten staan al mooi terug uitgezet op zwarte plastiek. De rabarberplanten staan al ongeveer 30 cm hoog en de bessenstruiken, frambozen en braambessenstruiken beginnen goed 'uit te lopen'. Van de meeste groenten neem ik zaad van een vorige oogst dus van het jaar voordien. Dit lukt perfect met tomaten,pompoenen, courgettes, paprika, pepertjes, lavas, veldsla, selder, peterselie en natuurlijk ook bij boontjes. Op die manier moet ik maar zelden zaad kopen wat dan ook weer een besparing betekent...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts