Less waste stapje 3: de kattenbak
We hadden al afbreekbare kattenbakkorrels op houtbasis.
Het grit gaat oneindig lang mee. Met eens per twee dagen uitscheppen moeten de twee bakken (met 3 katten) ongeveer eens per maand verschoond worden, als we er niet langer mee doen. Klinkt ongelofelijk, en dat is het eigenlijk ook wel.
Bijkomend voordeel is dat het grit niet zo loeizwaar is als van die kleikorrels. De enige min is dat de poezen het dus ook wat makkelijker de bak uitlopen. Daarom ligt er een mat voor de kattenbakken.
Bijkomend voordeel is dat het grit niet zo loeizwaar is als van die kleikorrels. De enige min is dat de poezen het dus ook wat makkelijker de bak uitlopen. Daarom ligt er een mat voor de kattenbakken.
Tot nu toe schepte ik de samengeklonterde poep en plas in de de prullenbak, waarvan het zakje eens in de paar dagen in de grote zwarte container werd gegooid.
Dit gaan we dus anders doen: de klonten grit schep ik op het blik (van veger en blik) waar ook het bijeengeveegde zand en haar van die dag al op ligt.
De complete inhoud van het blik gaat rechtstreeks de groene zwarte container in.
Dit zou een paar plastic zakjes op een jaar moeten schelen. Ik wilde het afbreekbare kattengrit in de groene bak gooien, maar op internet (en in mijn lijstje wat wel en niet in de groene bak te gooien) lees ik dat (dieren)haar en kattenuitwerpselen niet in de groene bak of op de composthoop mogen.
Katten kunnen namelijk via hun ontlasting toxoplasmose of spoelwormen overbrengen. Mensen kunnen hiermee besmet worden via de uitwerpselen (in tuin / moestuin).
Alle katten poep en plas gaat dus toch maar in de zwarte bak.
Wat doen jullie met de katten- en hondenpoep?
Alle katten poep en plas gaat dus toch maar in de zwarte bak.
Wat doen jullie met de katten- en hondenpoep?
Dat het niet in de groene bak mag wist ik niet. Daar gooi ik het namelijk altijd wel in. Gelukkig doet onze kat zijn behoeftes meestal in de tuin en hoef ik de bak maar heel weinig te verschonen. Maar wat heeft de toxoplasmose/spoelwormen te maken met het in de groene bak gooien? Ik zie het verband niet. Dat composteren door de gemeente is toch nog een langdurig proces? Zouden de wormen of de toxoplasmose dan inmiddels niet onschadelijk zijn gemaakt?
BeantwoordenVerwijderenOnze kat weigert gewoon om op de bak te peopen en laat duidelijk weten als ze even naar buiten wil. Ik heb nog een bak staan, maar ik denk dat ik hem maar weg ga halen. Dan zet ik 'm wel op zolder, zodat hij b.v. als ze tijdelijk binnen MOET blijven wel weer naar beneden gehaald kan worden. Ik gooide het overigens wel in de groene, wist niet dat dat niet mocht. Misschien maar gewoon in de zwarte doen dan.
BeantwoordenVerwijderenNou Jolanda, dergelijke wormen en ziektenverwekkers leven rustig door in de groene container en op de composthoop. Dus gooi het altijd in de zwarte container zodat het niet terug kan komen!! Tecla
BeantwoordenVerwijderenEen composthoop heb ik niet dus daar komt het zeker niet op. En ik ga toch ook niet met m'n vingers in de groene bak graaien?? Toxoplasmose is toch ook alleen gevaarlijk voor zwangere vrouwen? Daarom wordt er altijd gewaarschuwd voor het verschonen van de kattenbak als je zwanger bent.
VerwijderenHet is niet dat ik het niet wil hoor, in de zwarte bak gooien, maar ik wil wel altijd graag weten hoe en waarom.
Daarnaast doet onze kat ook zijn behoeftes in de tuin dus het komt er toch wel in. Maar dan weet ik nog steeds niet of de ziektes/wormen niet onschadelijk worden gemaakt door composteren door de gemeente.
Ik gebruik hetzelfde grit als jij (ÖkoPlus, volgens mij). Mijn katten prefereren het bos achter ons huis als openbaar toilet, maar bij hoge nood gaan ze binnen. ik hoef dus maar weinig uit te scheppen en te verversen. als ik ergens een zakje van heb, dan bewaar ik dat om de poepjes en plasjes in te scheppen en dan weg te gooien in de 'restafval' container. Maar in een blikje is een heel goed alternatief!
BeantwoordenVerwijderenIn de restcontainer doen wij altijd een krant op de bodem, zodat het vuil niet vast blijft plakken. Dan blijven die klontjes uit de kattenbak vast ook niet plakken. Kunnen de zakjes weer rechtstreeks de Plasticverzamelemmer in!
Goed om zo kritisch naar te kijken!