Pagina's

zaterdag 7 april 2012

consuminderen en bewust leven: dilemma's

Jullie reacties op m'n vorige berichtje hebben mij aan het denken gezet. 

Eigenlijk ging mijn dilemma niet sec om het bezoek en wat ik ze voorzet. 

De achterliggende vraag is: in hoeverre pas ik mij aan, aan de (binnen familie, vriendengroep, buurt of maatschappij) geldende normen, als die botsen met die van mij?


Ik merk dat het consuminderen / bewuster leven maakt dat wij anders tegen zaken aan (zijn) gaan kijken. 

Op het moment dat je dingen niet / anders doet dan je omgeving roept dit echter de vraag op in hoeverre je jezelf aan wilt passen in het contact met anderen. 

Dat kunnen dingen zijn als: wat geef ik mijn kind mee als traktatie? Eet ik bij een ander vlees, ook als het kiloknaller is? Haal ik voor bezoek spullen in huis waar ik als etenswaar ernstige vraagtekens bij heb? In hoeverre laat ik mijn omgeving merken dat ik bezig ben met no waste? (voor degenen die hier meer bewust mee bezig zijn) Of: in hoeverre laat ik mijn uitgaven bepalen door mijn omgeving / ga ik mee in uitgaven die door de omgeving "normaal" worden gevonden? 

Ik vind het al met al soms lastige kwesties. Vooral in het contact met mensen die echt helemaal niet bezig zijn met dit soort dingen.


Hoe gaan jullie hiermee om? 
Pas je je aan, aan je omgeving? 
Of zit je met iedereen op gelijk level en speelt dit niet? 

14 opmerkingen:

 1. Ik zit zeker niet met ieder ook gelijk level. Ik heb zonnepanelen, de overburen een open haard. En ik heb stickers op mijn brievenbus dat ik geen reclame, geen huis-aan-huiskrant, geen verkopers en geen geloofsovertuigers wil. En nu het belletje-trek seizoen weer is losgebarsten, doe ik karton tussen de deurbel. Dan is de lol er snel af. Door duidelijk te zijn naar de ander bespaar je jezelf ook energie. Verschil je erg van elkaar dan kan het zinvol zijn na te gaan wat je wel aan elkaar bindt. En misschien is dan het eten en verpakkingen in huis halen die je niet aanstaan, overkomelijk. Omdat je je richt op wat je wel aan elkaar verbindt. Als dat maar weinig is, tja, dan wordt het steeds duidelijker. Ik heb vrienden die wat eh, laat ik zeggen, zweveriger en linkser zijn dan ik. Hun jonge kinderen zitten op de Vrije School. Ik houd mijn mening daarover voor me. Ook nu de oudste een zodanige leerachterstand heeft dat ze net op het randje van speciaal voortgezet onderwijs zit. (Het is aangetoond dat Vrije basisscholen vaker kinderen met een leerachterstand de school laten verlaten, je leert er gewoon niet voldoende basisvaardigheden). Maar ik vind dat mijn vrienden het recht hebben hun kinderen op te voeden zoals ze zelf willen, en de maatschappelijke en politieke opvattingen te hebben die ze zelf willen. Dus ga na wat je wel met je vrienden verbindt. Is dat voldoende? Zo ja, dan valt er wellicht een mouw te passen aan het verschil in eten en de verpakkingen en het big spending gedrag.Groet, Hsm.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mensen moeten niet zeuren als ze niet vinden bij mij in de koelkast wat er thuis wel staat, zoals cola of allerlei koek & taart op een verjaardag. Andersom doe ik dat ook niet en eet ik wat de pot schaft maar bedank vriendelijk voor hompen vlees. Net zoals mensen hier vriendelijk bedanken voor de linzensoep.

  Wel zo relaxed en er is nooit gedoe. Alleen mijn vader klaagt over de wijn, die neemt dus zijn eigen fles chileense dure shiraz mee. (en soms ben ik lief en koop ik het speciaal voor hem)

  Zelfs met mijn eigen man verschil ik van mening op heel veel punten en soms hebben we daarover discussies maar ik dring hem mijn mening niet op en hij laat mij mijn gang gaan. Je kan of met iedereen in discussie gaan of gewoon je eigen gang gaan en misschien nog eens iemand inspireren ofzo. Of niet. Ook goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is het hier ook, maar ik kijk altijd wel of er iets is dat ik mijn gasten voor kan zetten. Maar ik shop niet met verlanglijstjes van gasten en geef mijn verlanglijstjes ook net door.

   Verwijderen
  2. Hier kan ik wel wat mee.

   Er is idd een verschil tussen "rekening houden met" en "shoppen met verlanglijstjes".

   Verwijderen
 3. Ik ben het met Hsm eens en dacht zelf het volgende:
  Houden zij ook zoveel rekening met jou als jij bij hun komt? Iedereen hier in Nederland mag toch in grote mate zelf bepalen hoe we willen leven en dat maakt onze samenleving mooi. Als je vrienden bent respecteer je toch elkaars manier van leven en mag iedereen toch zijn eigen mening hebben?
  Als wij bij vrienden zijn eten we daar zelfgebakken brood zonder hagelslag omdat dat bij hun hoort. Dat ik en zoonlief dan minder eten omdat we het minder lekker vinden vind ik geen probleem, ieder zijn ding. Eten die vrienden bij ons dan eten ze fabrieksbrood zonder mopperen en hun kinderen doen er dan graag een (dikke) laag hagelslag op omdat ze dat thuis niet krijgen. Dat is ons ding en onze manier van leven. (wees gerust, we eten ook gezonde dingen op brood).
  Ik ben op een gegeven moment bewust minder luxe hapjes e.d. gaan doen met verjaardagen en visites. Niet omdat ik het niet kan betalen of er voor over heb, maar omdat ik het idee heb dat we tegenwoordig allemaal tegen elkaar op moeten doen en ik bewust uit die spiraal ben gestapt. Ik hoop dat het voor vrienden/ familie die het misschien (zonder dat ik het weet) financieel moeilijk hebben weten dat wij er niet om geven.
  Gezelligheid wordt niet bepaald door wat er op tafel staat, maar door de mensen die om die tafel heen zitten.

  Fijn weekend, WG

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi voorbeeld WG!

   En nee zij houden niet zoveel rekening met ons als wij daar zijn (niet perce uit onwil overigens, maar meer omdat dit buiten hun perspectief valt).

   En die gezelligheid is idd het belangrijkste. Dat gaat ook zeker wel lukken en moet niet staan of vallen met de aanwezigheid van het juiste merk frisdrank.

   Verwijderen
 4. Meestal probeer ik bezoek gedeeltelijk tegemoet te komen.Mijn ervaring is dat veel mensen diksap met bubbeltjeswater wel lekker vinden. Ook "gewone"thee haal ik voor hen in huis.Gelukkig zijn er veel gasten die mijn "vreemde eten"best willen proberen. En ik kan er tegen,als ze het uiteindelijk niet lekker vinden. Dan blijft het bij die keer. En koop ik hun voedsel de volgende keer.groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het ligt er een beetje aan. Een goede vriendin van mij mag geen gluten hebben. Komt zij op bezoek dan zorg ik dat er glutenvrije koekjes etc. zijn. Maar ik drink zelf cola van de aldi en ik heb vrienden die zweren bij cola van een bepaald merk. Spijt me zeer, maar die hebben dan gewoon op dit punt pech. Ik probeer een goede gastvrouw te zijn, maar blijf trouw aan de produkten die ik zelf gebruik of iemand moet dit echt niet lusten of niet kunnen verdragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat het geven en nemen is. Als mijn schoonmoeder een met veel liefde bereidde kipschotel maakt met niet-biologische kip, dan vind ik echt niet dat ik dat kan weigeren te eten. Wel eet ik meestal wat minder dan omdat ik merk dat mijn lichaam slechter reageert op niet-biologisch eten. Maar ik kan toch niet voor haar bepalen dat ze bio moet gaan koken?
  Als er bezoek komt pas ik mijn eten soms een beetje aan, maar het verbaas me vaak hoe vaak mensen het juist prima vinden om eens anders te eten dan ze gewend zijn.
  En net als WG serveer ik tijdens een verjaardag tegenwoordig simpeler hapjes. De laatste verjaardag keken de gasten even vreemd op toen er alleen maar blokjes (bio)kaas, geitenkaas en vijgen (met zelfgemaakte chutney) op tafel kwamen. Het was de gezelligste verjaardag sinds tijden en alles ging op!
  Soms maken we het voor onszelf ingewikkelder dan het hoeft te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is best mogelijk dat ik het zelf inderdaad ingewikkelder maak dan het hoeft te zijn.

   We blijven deze keer dichter bij hoe wij altijd eten, zonder dat de gastvrijheid daarmee volgens mij minder wordt.
   Mogelijk hebben we ons tot nu toe altijd teveel gericht op wat wij dachten dat onze gasten al dan niet zouden lusten.

   Verwijderen
 7. ik "polder" zelf nog flink heen en weer. dit omdat ik weet dat iedereen in mijn omgeving 180 graden anders leeft en denkt als ik. zij hebben ook geen "open mind"om iets te proberen helaas. dus voor de lieve vrede sluit ik wel regelmatig een compromis.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij allergieën, dieet en vegetarisch denk ik mee, maar haal altijd de spullen, die wij zelf gebruiken en nooit iets wat wij zelf niet gebruiken. Pech voor de mensen, die alleen echte cola willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit principe heb ik deze keer idd aangehouden. Geen spullen die wij zelf niet eten en geen "light".

   Verwijderen