wegwerpmensen

Vandaag las ik in de krant dat het aantal mensen wat direct een vast contract krijgt met 97 % is verminderd ten opzichte van 2010. Langdurige tijdelijke aanstellingen eindigen in 80 % van de gevallen niet in een contract voor onbepaalde tijd (klik hier voor het berichtje op het net).

De regering en de fnv maken zich hier volgens de krant grote zorgen om.

Ik heb me ondertussen een beetje boos zitten maken. 
Een paar jaar geleden is ingevoerd dat je nieuwe werknemers 3 keer een tijdelijk contract aan mag bieden voordat je ze een vast contract moet geven. Dit is ingevoerd met de smoes dat dit jonge mensen gemakkelijker aan een baan zou helpen. In de praktijk komt het er echter heel vaak op neer (bewijzen ook deze cijfers) dat mensen gigantisch aan het lijntje worden gehouden en na een paar jaar hard werken weer op straat staan. 

Werknemers, mensen dus, zijn wegwerpartikelen geworden in plaats van de kern van het bedrijf. Of zo worden ze in ieder geval behandeld. 

Net zoals onze conciërge die van de ene op de andere dag opeens wegmoest, met als oplossing voor de vaat een stel plastic messen. En overigens net zoals de kinderen in het bijzonder onderwijs die daar straks niet meer terecht kunnen. 

"Als het misloopt, dan draaien we het over een paar jaar wel weer terug." zei van Bijsterveld. Dat kinderen en ouders slechter af zijn en een aantal levens ondertussen de soep indraaien dát maakt dan niet uit. Net zoals het verlies van de zorgvuldig opgebouwde kennis van de leerkrachten niet uitmaakt. 

Het zijn immers maar wegwerpartikelen. Plastic messen en vorken zonder belang, want zonder economische waarde. Niets anders dan verliesposten op de overheidsbalans. 

In en in triest vind ik deze ontwikkeling. Mensen zijn de basis. Zonder mensen geen inhoud, zonder mensen geen land en ook zeker geen regering. 

Hoog tijd om beter om te gaan met dit zo waardevolle kapitaal. Of het nu in geld winst oplevert of niet.

Reacties

  1. Ik ben ook aan mijn derde jaarcontract bezig als thuishulp, eind juni loopt die af en ik hou mijn hart vast of ik dan nog werk heb of kan vinden als 58 jarige, terwijl ik al vijf jaar in dienst ben, eerst twee jaar als alpha hulp toen alle vaste hulpen waren wegbezuinigd en daarna verplicht in vaste dienst met jaarcontracten en halvering van loon ongeveer. Hoe goed ik mijn werk ook doe maakt tegenwoordig niks uit. We zijn inwisselbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat heet een flexibele arbeidsmarkt, (sorry 'k moet er even van over m'n nek)
    En onze minister maar zwetsen dat je elk aangeboden werk moet aannemen ook al moet je ervoor verhuizen (en een jaar later opnieuw ofzo, nee dat kost niks)
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij mijn werk is het nog erger: zo lang mogelijk een contract via het uitzendbureau, daarna zo lang mogelijk nog eens tijdelijke contracten en dan daarna (vaak) ontslagen worden. ben blij dat ik daar weg kan!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is te triest voor woorden! Ik moest er ook even van slikken. waar gaat het heen in onze maatschappij?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb al een paar keer in mijn omgeving gehoord dat mensen na 3 jaar hun contract niet verlengd krijgen, maar dan 3 maanden later weer in dienst mogen komen. En dan krijgen ze weer 3x een 1-jaars contract...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jullie berichtjes bevestigen wat ik ook hier om mij heen zie en uit ervaring ken.

    Ik vind het echt erg. Alle flexibiliteit zit namelijk aan de werknemerskant op deze manier. Ik hoorde op het nieuws dat ze het ook gemakkelijker willen maken om mensen te ontslaan... Zo komen mensen makkelijker aan de slag was de nieuwe smoes.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een bericht naar mijn hart! Ik vind het een erg nare ontwikkeling die de tweedeling tussen arm en rijk alleen maar groter maakt. Ik heb in 2002 na 3 jaar tijdelijke contracten gelukkig nog wel een vast contract gekregen. (ik was als alleenstaande ouder volledig afhankelijk van dit inkomen!) Maar dat zit er bij mijn werkgever nu voor mijn collega's ook niet meer in. Ze moeten er inderdaad 3 maanden uit en dan krijgen ze mogelijk weer 3x een jaarcontract. Ook daarover worden geen garanties gegeven. Hier in Groningen is de hoogste werkloosheid van Nederland. de kans dat je weer aan de slag komt is zeker voor 50+ werknemers niet hoog.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts