Pagina's

zaterdag 10 maart 2012

Ook kleine dingen dragen bij

Naast de wat grotere stappen die ik probeer te zetten op consumindergebied kijk ik ook naar de kleine dingen. 

Zoals:
Lampen uitdoen als we de ruimte verlaten, losse thee kopen in plaats van zakjes, het bijeengeswifferde kattenhaar en stof opvegen inplaats van op-stofzuigen (en de stofzuigerzak is daarmee echt veel minder snel vol), vervolgens de stofzuigerzak de eerste keer dat ie vol is leeghalen, enveloppen gebruiken om (boodschappen) briefjes op te maken, de fiets pakken voor korte stukjes, restjes eten opmaken in plaats van weggooien (oud brood gaat tegenwoordig als paneermeel of blokjes voor croutons in de vriezer) en wat korter flosdraad nemen dan je gewend bent. 

Als ik eens goed naar het lijstje kijk, dan zijn dit niet zozeer dingen die veel geld opleveren (hoewel ook kleine besparingen op den duur best aantikken) maar meer kleine besparingen op afval en dus op milieu. 

Hebben jullie nog tips voor de kleine besparingen?

9 opmerkingen:

 1. Door snijden van de rol keukenpapier? Scheelt echt wel. Echtgenoot gebruikt altijd een stukje om zijn bril te poetsen en heeft voldoende aan de helft. En de kleine snotneusjes van de kleinkinderen hebben voldoende aan een half stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dochter laat de kleinkinderen hun neusje altijd snuiten in toiletpapier als ze thuis zijn : komt nog goedkoper uit of een half velletje keukenpapier....

   Verwijderen
 2. wc rol platdrukken voor op hangen, zo rolt hij slechter af en neem je vanzelf een korter stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet standaard de afzuigkap aanzetten als je gaat koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. eerst een trui of vest aantrekken als je het koud hebt en niet gelijk de verwarming omhoog. ik heb mezelf aangewend om telkens de verwarming een half graadje lager te zetten, was het eerst standaard 21 graden in huis ,nu vind ik 18 graden al lekker, kwestie van gewenning en vergeet niet een heleboel kleintjes maken een grote.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit principe heb ik ook toegepast en wij 'verwarmen' tot 17 graden als we thuis zijn

   Verwijderen
 5. Credietaflossen11 maart 2012 om 09:21

  Opletten bij het afronden van de bedragen in de winkel. Als ik bijv. 25,47 moet betalen dan pin ik E 20,= en dan betaal ik E 5.45 contant. Als het bijv. 25.43 is dan pin ik het hele bedrag. (Je hoeft dus helemaal geen grote bedragen contant bij je te dragen voor het geval dat, E 10,= is voldoende) En let op of de prijzen eindigen op 9 cent, dat x 3 dan ben je voordeliger uit want dan heb je 2 cent verdiend bij contant afrekenen. Tja het is wel een hele kleine besparing maar leg het maar eens opzij elke keer ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Flessen met bv. een restje ketchup aanlengen met een pietsie water als je toch pastasaus aan het maken bent. Tandpastatubes, shampoo en afwasmiddelflessen openknippen om ze zo écht helemaal leeg te kunnen maken. Aanrechtdoekjes knippen uit oude tshirts.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zoveel mogelijk gebruik maken van regenwater voor het kuisen, wassen van de auto, besproeien van de groententuin. Wij hebben zelfs de gewoonte om het toilet door te spoelen met een emmer regenwater : goedkoop en aangezien regenwater veel zachter is of leidingwater moet ik minder toiletproduct gebruiken om de toiletpot kalkvrij te houden dus dubbel voordeel. Zoveel mogelijk gebruik maken van het nachttarief. Ik bak elk weekend ons brood voor een hele week en vries dat in. In één bakoven kan ik 8 broden terzelfdetijd bakken (4 broden op twee verschillende baklagen) dus kan ik de kosten vna het elektriciteitsverbruik verdelen over de 8 broden. Meestal bak ik eens de broden uit de oven zijn dan ook nog cake, taart of pizza zo moet ik d eoven niet nogmaals opwarmen aangezien d eoven zijn warmte al heeft van het broodbakken. Van afgedankte kledij haal ik knopen, ritsen, velcro en allerhande labeltjes af. Vaak kan ik die zaken gebruiken om andere kledij te herstellen. Labeltjes zijn interessant om kleine gaatjes te camoufleren

  BeantwoordenVerwijderen