Grootverpakkingen en zelf maken

Gisteren was ik aan het neuzen bij een biologische webwinkel die dingen ook in grote aantallen en / of grote verpakkingen verkoopt. Interessant, omdat wij een aantal ingrediënten best veel gebruiken en dit hierdoor biologisch een stuk goedkoper wordt.

Peulvruchten gingen geloof ik per 5 of 25 kg. Uiteindelijk kwam ik er op uit dat sojabonen een nuttig ingrediënt zouden kunnen zijn om te bestellen. Maar wat maak je ermee? (OK dit lijkt nu even geen logische redenatie qua consuminderen, maar in de zin van vaker vegetarisch willen eten is het dat wel).

Toen vond ik een recept op internet om zelf tofu te maken... En wat een eyeopener was dat! Ik wist helemaal niet dat je dat zelf kon maken. Maar natúúrlijk kan dat! En wat een mooie no waste oplossing voor die stomme bakjes waar ze de biologische tofu in verkopen.

En wat fijn ook qua altijd alles in huis hebben! 

Eerst misschien maar eens een keertje voorzichtig testen, maar als het lukt en bevalt dan komen er sojabonen!

Reacties

  1. Ik heb ook al een keer gezocht naar recepten van sojabonen en vond niet veel bijzonders. De sojabonen worden echt verwerkt en niet zo gegeten. Zou je dan wel voor die 25 kg gaan? Lijkt mij toch wel heel veel voor alleen maar tofu.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met die grootverpakkingen is het wel handig om op de houdbaarheidsdatum te letten. Ik denk dat het met peulvruchten niet zo krap komt, hoewel 25kg wel flink veel is. Als het je lukt om tofu te maken, laat je het dan even weten? Lijkt mij ook wel wat!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hm... met die 25 kg hebben jullie misschien wel gelijk.
    Ik ga het tahu maken binnenkort eerst eens testen met een kleinere verpakking en dan eens kijken hoeveel gram er nodig is voor 1 blok tahu.

    Een jaarvoorraad is prima, maar heel veel meer moet het idd niet worden.

    Als het teveel is misschien eens kijken of ik samen met iemand kan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hm dat lijkt me ook wel wat alleen waar zou je dat Nigari kunnen krijgen en is dat niet het franse woord voor iets? Nou ja maar even googlen. Ik zit ook te twijfelen over een sojamelkmaker.ie zou ik best willen hebben. Sojamelk in de winkel is best wel duur als je de ongezoete versie wil hebben. Dat moet veel goedkoper zelf te maken zijn toch?En 25 kg bonen lijkt me best veel. Zou eerts maar een kleinere hoeveelheid kopen om te testen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet even niet wat Nigari is, maar dat staat in andere recepten wel in het Nederlands

      Daarnaast heb ik ergens (weet niet meer waar) gelezen dat je ook citroensap kunt gebruiken.

      Ik laat het weten als ik het zelf heb gemaakt.

      Verwijderen
  5. Of tofu kopen bij de Toko, stuk goedkoper dan bij de super en geen plastic bakjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het punt met tofu is, dat deze ook van genetisch gemanipuleerde soja mag worden gemaakt.

      Daardoor is de soja bestand tegen bepaalde onkruidbestrijdingsmiddelen, gif dus.

      Ik eet om die reden geen gangbare soja.

      Lees ook eens hier: http://www.smulweb.nl/artikelen/127881/Genetisch-gemanipuleerde-soja

      Verwijderen
    2. Het punt met gangbare tofu bedoel ik dus... ;-)

      Verwijderen

  6. NATURAL NIGARI op magnesium basis geeft een iets stijvere tofu als Terra Alba
    Nigari: natural magnesium chloride, extracted from sea salt
    Nigari is te koop bij de macrobiotische (web)winkel Deshima in Amsterdam

    Je kunt ook kiezen voor gypsum (calsium sulfaat)of terra alba verkrijgbaar bij de brouwmarkt

    Maar nu mij vraag: waar kopen jullie een grootverpakking gele sojabonen? Mijn adresje is failliiet en ik ben aan een nieuwe voorrad toe.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts