Pagina's

donderdag 16 februari 2012

Wanneer is iets echt "nodig"

In een blogje van een paar dagen geleden vertelde ik dat het een goede bezuinigingsmaatregel was om mezelf bewust de volgende vragen te stellen: 

Heb ik dit echt nodig?
Heb ik dit echt NU nodig of kan het nog even wachten?
Heb ik nog iets vergelijkbaars wat ook zou voldoen?
Kan ik het zelf maken?
Kan ik het tweedehands kopen?

Creanda stipte hierbij de kwestie aan dat veel mensen de vraag "Heb ik dit echt nodig?" al snel  met ja zullen beantwoorden, ook als is het werkelijk nut (bekeken vanuit het oogpunt van anderen) misschien niet aanwezig.

Bij mij helpen de andere vragen om wat strenger tegen mezelf te zijn, maar ik kan me voorstellen dat het verleidelijk is om deze ontkennend te beantwoorden.
Ik heb mijn luie én consuminderende ik maar 'ns even antwoord laten geven op de vragen, met als voorbeeld  het willen kopen van een BBQ.
(en ja ik verlang naar de zomer... ;-))

Heb ik dit echt nodig? "ja" (Ja)
Heb ik dit echt NU nodig of kan het nog even wachten? "Ja, want ik wil BBQ-en en ik heb geen BBQ". (Mja... ik zou vanavond wel heel graag willen BBQ-en, maar we kunnen natuurlijk ook wat anders eten óf vragen of we de BBQ van vrienden een avondje kunnen lenen)
Heb ik nog iets vergelijkbaars wat ook zou voldoen?"Nee, ik heb geen BBQ" (We hebben nog ergens een rooster van een oude oven geloof ik.)
Kan ik het zelf maken?"Nee natuurlijk niet" (hmm... we zouden een ombouw kunnen metselen en dat oude rooster kunnen gebruiken - ik heb alleen geen stenen)
Kan ik het tweedehands kopen? "Ik wil vanavond BBQ-en en wil geen vieze BBQ van iemand anders" (ik kan allicht even kijken)

De vraag is dus eigenlijk: hoe bepaal je of je iets echt nodig hebt? 
En hoe kun je jezelf leren om hier kritisch in te zijn? 

4 opmerkingen:

 1. Bij mij helpt het om naar het grote plaatje te kijken. Ik kan precies zo denken als jij over die BBQ, maar als ik dan denk: heb ik liever nu een BBQ, of leen ik er een en kan ik het geld ervoor sparen voor aflossing/de vakantie/buffer, dan kies ik toch makkelijker voor dat laatste.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik zal snel geneigd zijn om te kijken in de tweedehands zone. Hoe vaak daar niet spullen staan die niet eens gebruikt zijn..is het een impuls aankoop van een ander, of gekregen maar nooit gebruikt.
  Dan kan het wel zijn dat de prijs zo gunstig uitvalt dat ik het ervoor doe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is ongetwijfeld heel erg serieus, maar vind het ook enorm grappig dat dialoogje.
  Zie je zitten met twee mannetjes op je schouder, en een tekstballon boven je hoofd die zegt heb ik dit nu nodig?
  ene mannentje aan de ene kant zegt volmondig ja, en de andere kant geeft redenen om het niet te doen :)
  Ik denk dat je moet kijken naar het grotere geheel zoals llmm al aangeeft als ik dit geld nu uitgeef aan een bbq wat kan ik dan niet doen? heb ik dat ervoor over?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @bloggiebezuinigt LOL ik zag het ook helemaal voor me hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen