Pagina's

woensdag 8 februari 2012

Uitstel van behoeften

kan een zeer besparende bezigheid zijn...

Één van m'n truukjes om zuiniger aan te doen is het uitstellen van behoeften. Zodra ik me bedenk dat ik dit of dat nodig heb en "dus" nu naar de winkel moet om dat te kopen trap ik op de rem.

Ik stel mezelf bewust dan een aantal vragen:

Heb ik dit echt nodig?
Heb ik dit echt NU nodig of kan het nog even wachten?
Heb ik nog iets vergelijkbaars wat ook zou voldoen?
Kan ik het zelf maken?
Kan ik het tweedehands kopen?


Verrassend vaak blijkt dan dat ik niet naar de winkel hoef. Of in ieder geval niet direct. En dat is ook besparen, want het is qua geld en tijd veel handiger om ritjes naar de winkel te combineren, eerst eens op een paar plekken te gaan kijken of simpelweg af te wachten tot er een goede deal voorbijkomt.

Deze week niet gekocht:
 • Nieuwe handschoenen (ik heb ze zelfgemaakt - geen supermodel, maar goed genoeg tot er wat leuks voorbij komt en erg warm)
 • Nieuwe wandelschoenen: ik heb nog een paar echte Meindl's in de schuur staan die nog helemaal goed zijn. Ik moet ze alleen een beetje poetsen. Daar kan ik nog wel een paar jaar mee vooruit. En ja de schoenen zijn wat zwaarder dan de wandelschoenen die ik eerst had. Nou ja... dat is dan gelijk een extra steuntje voor het verbeteren van m'n conditie.  
 • Nieuwe kleding in de uitverkoop (ik heb voorlopig echt nog voldoende kleding).
 • Een aantal voedingsmiddelen die genoemd werden in recepten die ik wilde maken. Met aanpassingen / de keuze voor een ander recept lukte het tot nu toe ook.

Hoe gaan jullie om met het "ik wil NU"- monstertje?

7 opmerkingen:

 1. Wachten en uitstellen: de dingen die ik dan echt nodig heb, blijven dan vanzelf op mijn lijstje staan, en de rest heeft zich meestal al vanzelf opgelost, of er heeft zich een alternatief aangediend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, dat is een flinke besparing! Dat is een hele goede tip. Ik pas hem soms toe maar met recepten vind ik dat vaak moeilijk. Volg nu trouw spaarcentje met puur koken en daar leer ik een hoop van :)
  Knap zeg, dat je zelf handschoenen maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Mirjam
   LOL! stel je hier vooral niet teveel van voor...
   Ze zijn echt heel simpel en niet zo heel goed gelukt.
   Ik zit er wel aan te denken om nog een poging te wagen. Moet ik alleen ergens nog eens een leuk stukje fleece scoren.

   Dan zet ik de werkwijze ook wel op het blog. (want als zelfs ik het kan...)

   Verwijderen
 3. Omdat wij op het platte land wonen met 1 winkel, maak ik altijd een briefje met de benodigheden die ik verderop moet kopen.1x in de 2 weken plan ik een rit , maar altijd alleen als ik die kant uit moet. Zo niet dan dan blijft het uitstellen Het komt overeen met de reaktie van Jolanda
  Ik heb het geluk dat hier 2 vriezers staan te snorren met eigen oogst en aardappels, uien en knoflook in overvloed.Als je de pad niet op gaat word je ook niet geprikkeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Precies! Dingen die ik nodig denk te hebben schrijf ik op mijn lijstje. Niet te vaak de stad ingaan en al snel kun je dingen wegstrepen, die je met een andere oplossing overbodig hebt gemaakt.
  Ik ben een week de deur niet uitgeweest en red het prima op mijn voorraad. Steeds kritisch nadenken over dingen is de grootste bespaarder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het rijtje vragen ken ik, gebruik ik ook.
  Maar als ik kijk naar mensen die impulsief kopen, of altijd maar gadgets kopen, kunnen zij de vraag "is het nodig" niet ontkennend beantwoorden.
  Iets is altijd nodig, is het niet voor nu dan wel voor later, ooit. En al die spullen verdwijnen in een doos of kast.
  Zo ken ik iemand die totaal a-muzikaal is en het toch nodig vond een gitaar te kopen want dan kon hij leren gitaarspelen.Totale onzin, hij is zooo amuzikaal. Jammer ook, want hij had dat geld en de energie beter aan iets kunnen besteden waar hij wel wat van kon en dat verbeteren, bv een leuke kookcursus.Drie keer geoefend op de gitaar en daarna nooit weer.
  Oja, de gitaar kan natuurlijk ook niet weg naar kringloop of marktplaats...en zo loopt het huis vol "rommel".
  Gelukkig kan ik vaak nee zeggen op de vraag of iets nodig is. Ik stel me altijd voor dat ik kleiner moet wonen, in een caravan ofzo, en of ik dat ding of kledingstuk, of meubelstuk, dan de moeite waard vind om mee te nemen.
  Meestal niet :)
  Waar ik wel in investeer, wat ik niet snel laat liggen, zijn huishoudelijke dingen uit grootmoeders tijd, deels omdat ze besparen en vooral ook veel keukenspul omdat bv met een handmixer mixen de bereidingstijd verlengt en zo de tijd dat ik kook en bak langer maakt, en mijn genietmoment dus ook.En aan genieten wil ik wel tijd en en geld besteden.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kijk gewoon naar buiten.
  Ik heb een enorme hekel aan kou en gauw last van winterbrand op mijn wangen.Dan worden ze knalrood en voelen urenlang aan alsof ze in brand staan. Niet fijn.
  Dus iedere gelegenheid die ik heb om binnen te blijven grijp ik aan.

  BeantwoordenVerwijderen