Boeken review: Overleven op je eigen km2

Gelukkig ben ik weer fit genoeg om een stukje te schrijven over een boek wat mij al een poosje bezig houd.

"Overleven op je eigen km2" is geschreven door Dick en James Strawbridge en gaat over zelfvoorzienend en duurzaam leven. 

Eigenlijk was ik helemaal niet op zoek naar dit boek, maar (naar aanleiding van een tip van iemand) naar de televisieserie waar het gezin Strawbridge al doende met vallen en opstaan een zelfvoorzienend leven op probeert te bouwen op een boerderij.
 
Die televisieserie heb ik tot op de dag van vandaag niet gevonden. Zelfs de bieb had 'm niet (tips zijn welkom overigens). Wel dus dit boek. En wát een leuk boek is het! 

Overigens hebben wij geen km2 om zelfvoorzienend van te leven, maar een doorsnee achtertuin. Ook voor onze situatie is het een inspirerend en bruikbaar boek.

9 redenen om dit boek te lezen:
  1. Het is een inspirerend boek. Een boek wat je enthousiast maakt om dingen uit te proberen om met vallen en opstaan dingen te testen en je te verwonderen. Mij heeft dit boek erg aan het denken gezet over no-waste en natuurlijke grondverbetering.

  2. Er staan een aantal dingen in die ik nog niet wist of waar ik zelfs nog nooit van gehoord had, zoals wormenbakken en smeerwortelextract, maar ook de werking van een broeibak en zo nog een aantal dingen (en dan ben ik pas op de helft van het boek).

  3. De oplossingen / handigheden in dit boek zijn er van heel makkelijk en goedkoop tot wat moeilijker en duurder. Er zit denk ik voor iedereen wel wat bij om gelijk mee aan de slag te kunnen. Bij een flink aantal oplossingen staat de werkbeschrijving / hoe je iets precies doet. Heerlijk praktisch en to the point.

  4. Het boek legt alles uit. Toegegeven, een uitleg van 2 bladzijden over zonnepanelen (welk woord overigens verkeerd vertaald is: PV-panelen noemen ze het en de zonneboiler is weer vertaald als zonnepaneel - maar goed) is wat kort, maar voor de echte niet heel erg in de techniek geïnteresseerde leek precies lang genoeg om er wat van op te steken, zonder dat de interesse verdwijnt.

  5. Het is een mooi boek om doorheen te bladeren. Er zit een mooie indeling in en er staan mooie foto's bij de stukjes.
     
  6. Wat ik ook erg leuk vind is het non-perfectionisme. Een aantal zelfgemaakte spullen zijn duidelijk niet "perfect" qua uiterlijk, maar werken wel. Goede eyeopener is dat.

  7. Het boek leest gemakkelijk weg: ik ben totaal geen leerboeken-lezer. Dit soort boeken vind ik gewoonlijk wel leuk, maar verder dan hap snap wat lezen kom ik niet. In dit boek ben ik al op pagina 143.

  8. Een breed scala aan onderwerpen wordt besproken: isolatie, energiewinning, de moestuin, hydrocultuur, paddenstoelen kweken, vee houden, de oogst bewaren, bier brouwen, inmaken, kaas maken, vlees en vis inzouten of roken, natuurlijke geneesmiddelen en ambachtelijke vaardigheden. Niet overal wordt even diep op ingegaan, maar het brengt wel op ideeën en ook in de korte stukjes wordt er gelijk bijgehaald hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan.

  9. Mocht je het willen kopen: het is geen heel duur boek. Het kost 30 euro, wat ik persoonlijk voor het nut en de inhoud geen geld vind. (en ja hij staat al op mijn verlanglijstje ;-))

Reacties

  1. Klinkt leuk! Ik zet 'm op mijn verlanglijstje van de bieb!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn zoon heeft net de eerste serie gedownload, dus het is wel mogelijk maar een beetje illegaal vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hm... ik zal manlief eens vragen om ernaar te zoeken...

      Verwijderen
    2. Hij vond het op: http://tpb.piratenpartij.nl/search/it//'s%20not%20easy%20being%20green/0/99/0
      Mocht het niet lukken, laat het dan even weten want ik kan je ook een usb-stick sturen met iig de eerste serie. Erg leuk om te zien :)

      Verwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts