Pagina's

zaterdag 4 februari 2012

Bevroren waterleidingen voorkomen

Vannacht was het ontzettend koud en werd er gewaarschuwd dat leidingen kunnen bevriezen. Nu heeft de thermostaat hier de afgelopen week op 15 graden gestaan, wat ervoor zorgt dat de ketel pas 's morgens bij het opstaan eens een keertje aanslaat (of net niet). 

Voor vannacht heb ik voor alle zekerheid de thermostaat op 16 graden gezet. We hebben immers ook nog een waterleiding + radiator in de garage. 

Vroeger liet ik bij temperaturen ver onder nul altijd een kraan zachtjes lopen, zodat het water in de leidingen in beweging bleef. Nu, met alle huishoudelijke apparaten heb ik in plaats daarvan 's avonds laat de vaatwasser aangezet en rond drie uur (automatisch) de wasmachine laten draaien. Dit alles met het idee dat dit ook tegen bevriezing helpt. 

Op internet lees ik over het voorkomen van tocht, afdekken en isoleren van waterleidingen en watermeter en inderdaad ook het instellen van de thermostaat op 16 graden. Ook zouden bij extreme koude alle radiatoren op 1 gezet moeten worden. Dat laatste zette mij weer voor raadsels: het vriest in huis toch niet? Zelfs al stoken we boven niet / nauwelijks de thermometer gaat daar echt niet onder nul. 

Hoe zouden de mensen in Noorwegen en Finland voorkomen dat de leidingen bevriezen vraag ik mij af. Zouden zij dezelfde richtlijnen krijgen of doen we hier toch een beetje te benauwd? 

Wat doen jullie ter voorkoming van bevroren leidingen?

2 opmerkingen:

 1. In echte koudegebieden zal er wel iets handigs zijn om te voorkomen dat leidingen bevriezen, zoals een ontdooisnoer...gewoon een simpel snoer wat over de leidingen heenloopt en iets van warmte afgeeft.Zie voorbeeld: http://www.dugoshop.nl/product7.htm
  Zo is het in Scandinavie ook heel gewoon om een apparaat in je motorkap te hebben wat je op een parkeerplaats aan kan sluiten op een stopkontakt...zodat je motor niet bevriest als je boodschappen doet.Voor hun heel gewoon omdat het elke winter terugkomt.
  Voor ons zo af en toe, en dan maken we heisa :)

  Groet Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er vandaag toevallig ook net een blogje over geschreven, hier is het een probleem dat regelmatig terugkomt helaas. En dat met die radiatoren heeft te maken met dat je het water in de leidingen in beweging moet houden. De vorststand blijkt bij extreme kou niet genoeg te werken. Als je de radiator dan op 1 hebt, dan blijft het dus wel in beweging.

  BeantwoordenVerwijderen