Pagina's

maandag 16 januari 2012

Wie bepaald de kachelstand?

Het zit zo: ik heb een innerlijk kacheltje, wat aanslaat zodra ik ook maar enigszins in beweging kom. Tel hier een voorliefde voor buiten-bezigheden, meerdere lagen kleding en 2 grote planken vol met echt wollen truien bij op en de kachel kan op 19 graden en ik heb het comfortabel.

Manlief daarentegen zit graag stil achter zijn computer, draagt 2 laagjes (geen wol) en heeft een matig werkend innerlijk kacheltje én (daarmee?) een grote behoefte aan warmte.

Erg lastig als je het zelf liever wat koeler hebt én graag zou willen besparen op gas...

We zijn er nog niet uit en de kachelstand verschilt dus nogal eens van dag tot dag, van uur tot uur. En ik ben niet de enige die worstelt met dit item. Om mij heen zie ik meer stellen met verschillende warmtebehoeften.

Is er bij jullie overeenstemming over de temperatuur in huis? En wie bepaalt uiteindelijk hoe hoog de thermostaat staat?

9 opmerkingen:

 1. Hoe dik manlief zich ook aankleed, hij heeft het altijd koud. Op z'n werk is het dan ook standaard 23C, niet gezond, maar van de klimaatcontrole daar klopt helemaal niks. Doordeweeks heb ik de CV niet hoger dan 19C maar in het weekend (als manlief dus thuis is) gaat ie naar 20C. En dan nog heeft ie het soms koud, maar hoger zet ik 'm echt niet. Het is geven en nemen, ook voor hem ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In elk geval een goede reden een lekker warm wollen vest voor man te gaan breien/kopen.
  Ik bepaal zelf de stand van de kachel, en heb een hemd, tshirt, trui, en vest aan en als ik het koud krijg ga ik inderdaad wat bewegingen.
  Maar ik denk er bewust aan dat ik hem voor bezoek wat hoger zet, mijn thermostaat staat normaal op 15 graden.
  Onlangs had ik een weekend bezoek, die na een weekend(17 graden stond de cv hier toen) de kachel thuis lager zette. Het bezoek was hier snel gewend aan een graadje minder en vond het thuis daardoor te warm.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het meestal snel koud, terwijl mijn vriend het altijd warm heeft. Zodra ik ga zitten rillen dan zet vriend automatisch de verwarming wat hoger. Ik heb altijd een dikke trui en sloffen aan als ik thuis zit omdat ik ook vaak achter de computer werk. Helaas verander je niks aan je innerlijke kacheltje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons is het een lastige, want ik ben inmiddels meer kou gewend en zit vaak met een dekentje of ben in de weer, terwijl vriend minder beweegt en meer zit. Ons compromis: 's nachts op 16 voor de vloer en het vocht en overdag op 18,5. Omdat ik altijd als eerste op ben, wacht ik vaak nog even met aanzetten. Als hij er dan 4 uur later uit komt, dan heb ik toch in ieder geval 3,5 uur bespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nou ik heb het altijd koud of ik de kachel nu hoog of laag zet. Ik hul me altijd in vele lagen wol. Kachel staat hier op 18 graden. In het begin leverde dat gemopper op, maar nu doet mijn vriend eerst een wollen trui aan voordat hij moppert. Hi jliep midden in de winter met een hemdje en een tshirt met lange mouwen en ziet nu dat warmer aankleden in de winter normaal is.
  En nu wij dus zoveel geld teruggkregen van de energieleverancier (226 euro) is hij ook heel gemotiveerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het ook veel sneller koud dan mijn vriend, maar ik vind wel dat de kachel laag moet, omdat ik wil besparen. Dus meestl bepalen we samen dat het wel wat frisser mag. Vervolgens doe ik dan lekker een dekentje om me heen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We hebben het samen besloten hem op 19.5 te zetten. Maar dat komt ook meer omdat vriendin nu inziet dat hoger zonde is en eigenlijk wel veel geld extra kost per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik woon alleen en heb de verwarming nooit hoger dan 19 graden. Vaak gaat de verwarming pas tussen de middag aan (rond 13.00u)en tegen de avond (rond 17.00u)echt op 19 graden.Ik ben hele dagen thuis, dat wel, maar als ik het koud krijg, dan ga ik wel stofzuigen of ramen zemen of zo. Bovendien heb ik standaard twee dekentjes op de bank liggen. Ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh jullie zijn wel goed zûnig met die kachel zeg!
  Ik krijg hier een opstand als ik hem zo laag zou zetten...

  Ondanks dat hoop ik nog steeds een verandering te weeg te brengen (ooit).

  Wat goed dat het bij jullie zo goed lukt.

  BeantwoordenVerwijderen