Pagina's

maandag 23 januari 2012

verstopte gootsteen (no-waste oplossen)

De gootsteen in de keuken was verstopt...
Echt verstopt: het water in de ene gootsteen liep helemaal niet meer weg en bij de andere gootsteen alleen heel langzaam. Hoe dat zo opeens komt is me niet helemaal duidelijk, maar het zal wel iets te maken hebben met de roostertjes die niet altijd op de afvoeren liggen. 

Nu gebruik ik nooit gootsteen ontstopper, want dat is enorme zooi. We hebben ergens nog een veer die je door de afvoer heen kan halen om 'm zo mechanisch te ontstoppen, maar die ben ik nog niet tegengekomen bij het opruimen van de garage.

Het stond me bij dat een mengsel van bakpoeder en azijn een schoonbruisend effect zou hebben op verstopte afvoeren. Dus bakpoeder op de afvoeren gestrooid en daar wat azijn overheen gegoten. En bruisen deed het!

Gootsteen nr 2 was hiermee open. Nr 1 deed nog steeds helemaal niks.

Uiteindelijk bedacht ik me dat mijn truuk voor de gootsteen boven (raakt ook altijd verstopt door mijn lange haren, ondanks dus dat roostertje), beneden misschien ook wel zou kunnen werken.

En voila! De klus is geklaard. Beide gootstenen lopen weer soepel door zonder een pruttel in de put.

Mijn truuk: een stukje ijzerdraad, waarbij één van de uiteinden omgebogen is tot een klein haakje. Hiermee hengel je de prut uit de gootsteen. Wel even een vies klusje dus, maar bijzonder effectief.

Als het kan is het natuurlijk nog handiger om gewoon de zwaanshals los te draaien. Bij afwezigheid van een zwaanshals werkt zo'n haakje echter prima.


Oh ja: een mix van bakpoeder en azijn schijnt ook een perfect schoonmaakmiddel voor de gootsteen te zijn. Het reageert kennelijk met het metaal.

Mijn gootstenen zijn van de hele actie alles bij elkaar behoorlijk opgeknapt!

7 opmerkingen:

 1. Hele goede tip, ik gooi er wel eens van die ontstopper van HG in, ik weet dat het troep is, maar het is wel iets dat altijd werkt. Maar nu ik dit weet, heb ik een alternatief. Pak je gewoon schoonmaakazijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee gewoon de goedkoopste kleurloze azijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gewoon wat je in huis hebt, dus. Schoonmaakazijn is geloof ik wel geconcentreerder. Hoe haalde jij ook alweer kalkaanslag van dedouchecabine?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Nicolette ja gewoon wat je in huis hebt.

  Ik doe wekelijks met een schuursponsje + sop (vloeibare zeep of allesreiniger) tegels + kraan + douchecabine (en bad).
  Met plastic douchedeurtjes is het overigens wel uitkijken dat je geen krassen maakt. Met glas maakt dat niet zoveel uit.

  Ik las daarnaast ergens de tip om alles met een spons te bevochtigen met azijn en dat dan een kwartiertje in te laten werken + dan vervolgens met bovengenoemd schuursponsje aan de slag te gaan.

  Is misschien wat handiger als je hardnekkige kalkaanslag hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor deze handige tip! Ik ben erg benieuwd hoe dat stuk ijzerdraad met haakje eruit ziet. Als je er een foto van hebt zou ik dit graag willen plaatsen op Gootsteen-ontstoppen.com bij de huis-tuin en keukenmiddeltjes om zelf je gootsteen te ontstoppen.

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zie dat de link niet helemaal werk, maar het moet dus www.gotosteen-ontstoppen.com zijn, sorry voor de overlast.

  BeantwoordenVerwijderen