Pagina's

zaterdag 21 januari 2012

Opruimacties en consuminderen

Het blog van 365opruim-enschoonmaakklusjes heeft me geïnspireerd om ook weer eens een opruim / wegdoe-rondje te houden.

Nu is er hier het huis, met kastjes en leefruimte die wat dicht zijn geslibt, én de garage die een puinhoop is.

Hiervoor heb ik het volgende bedacht (ik hou van structuurtjes bij dit soort dingen, anders dóe ik ze niet):
 • Elke dag neem ik 1 lade, plank of ruimte en daar doe ik een opruim / schoonmaak / weggooi actie. 
 • Elke vrije dag ga ik een half uurtje aan de slag in de garage met opruimen / wegdoen.

Ik geloof hierbij sterk in de verbinding tussen opruimen / wegdoen en besparen:
 • Door al het kritisch kijken naar mijn spullen en ervoor te kiezen om bepaalde spullen te laten gaan wordt ik met m'n neus op het feit gedrukt dat veel spullen kennelijk overbodig zijn. Sommige dingen heb ik gekocht en helemaal niets mee gedaan, andere dingen waren binnen no-time kapot en veel spullen hadden kennelijk maar een korte plezier- / gebruiksduur.

  Dit besef helpt (hopelijk) om kritischer te worden in m'n aankopen.

 • Bij het opruimen "vind" ik een aantal dingen waarvan ik niet eens wist dat ik ze had... Dat scheelt weer het aankopen van diezelfde dingen.

 • Als ik niet weet waar iets is (bijvoorbeeld schroefjes van een bepaalde lengte), dan is de kans groot dat ik liever een nieuw doosje koop. Terwijl die schroefjes dus gewoon in huis zijn! Opruimen en ordenen zorgt ervoor dat ik weet waar spullen zijn en dat ze voor het pakken liggen. Dat scheelt zo weer een paar aankopen.

 • Ik vind ook spullen waar ik anderen weer blij mee kan maken, al dan niet na een opknap / creatieve actie. Het tafeltje van mijn vader wat ik ooit op zou knappen (en dit jaar dus echt - echt wil gaan doen), een mooie schaal die gevuld kan worden met een paar mooie plantjes enz. Dat scheelt weer wat aankopen voor kadootjes.

 • Bij de vondsten die weg kunnen zitten ook spullen die waarschijnlijk nog wel wat opbrengen op marktplaats of de koninginnemarkt.

  Oh ja... bijkomende voordelen: ons huis gaat steeds opgeruimder en gezelliger ogen én een opgeruimd huis maakt sneller en gemakkelijker schoon. Een win-win-win actie dus! 

  4 opmerkingen:

  1. Leuke plannen! Ik ben nu ongeveer een half jaar echt actief aan het opruimen en wegdoen en dat scheelt inderdaad veel geld en ook veel gestress en drukte. En het ziet er nu op praktisch elk moment netjes uit, terwijl we eerder toch echt wel even aan de bak moesten als er iemand langs kwam...

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat verzamelt een mens al snel veel he...
   Ik ben mijn huis en spullen ooit anders gaan bekijken...Heb ik alles wel nodig,wat zou ik meenemen als ik kleiner moet gaan wonen.Wát is van werkelijke waarde voor mij en wat is snuisterij en frutsel.Ik ben kleiner gaan wonen, het bevalt me.Minder kamers om schoon te houden en minder kamers waar troep zich kan verzamelen.Ik heb geen schuur/garage,wel een afsluitbaar fietsenhok. Daar kan ik geen troep kwijt, dat scheelt.In de gezamenlijke wasruimte mag je ook niks achterlaten, er staan enkel wasmachines en droger.Ik vind het prima om die ruimtes met elkaar delen. Eigenlijk vind ik het een beetje raar/luxe,dat iedereen een groot huis tot zijn beschikking heeft.Een eeuw geleden was dat wel anders :)

   Groet,Creanda

   BeantwoordenVerwijderen
  3. @LekkerLevenMetMinder FIjn dat jullie zo duidelijk resultaat hebben van het opruimen en wegdoen!

   Ik hoop over niet al te lange tijd ook op dat punt te zijn!

   BeantwoordenVerwijderen
  4. @Creanda Ik ben door een paar filmpjes over Tiny houses anders gaan denken. Maar ja... op dit moment geen reden om ons (best grote) huis weg te doen. Maar misschien ooit wel.

   Daarnaast: ik hou van opgeruimde, mooie, sober ingerichte ruimten en daar wil ik naartoe!

   BeantwoordenVerwijderen