Pagina's

vrijdag 6 januari 2012

Nog meer stapjes week 1

Een goed begin van het nieuwe jaar is het halve werk (of zoiets). 

Door reacties op hetgeen ik schreef en stukjes van andere bloggers heb ik nog een paar veranderingen doorgevoerd:
 • De vaatwasser wordt om de dag gedraaid in plaats van dagelijks: simpelweg door mokken en pannen met de hand te doen (met een beetje koud water)

 • Voor mijn ochtendkoffie en toebehoren kook ik nu koffie (in de perculator) en melk op 1 plaat met gelijk daarna mijn havermoutpap. Het water wat ik gebruik voor koffie en pap wordt gekookt in de waterkoker, met gelijk wat extra voor in de thermosfles. Het fornuis gaat uit zodra ik het pannetje havermout erop zet. Als de havermout kookt gaat deze in de hooikist.

  Rijst / pasta wordt ook in de hooikist gegaard. Het eerder beginnen met koken zit nog niet helemaal in mijn systeem, maar dat komt nog wel. Het garen in de hooikist werkt in ieder geval prima. Zelfs manlief is om!

 • Minder wassen: de poezen hebben sinds kort een kleedje op de kast en liggen daardoor bijna niet meer op de bank. Het wekelijks wassen van dat (grote) kleed is op dit moment dus niet meer nodig. Verder merkte ik dat ik wasmachines soms halfvol waste, alleen om maar bij te zijn met de was. Dat doen we dus niet meer.

 • Ik zet de kachel voor mezelf 's morgens niet meer aan. Het is hier gewoonlijk 17-18 graden als ik beneden kom en dat is eigenlijk wel genoeg: óf ik ga naar mijn werk en dan ben ik toch binnen het uur weg (en is het huis toch niet warm voordat ik weg ben) óf ik ga thuis lopen rommelen en doen. En als ik bezig ben heb ik het ook niet snel koud.
 • Het wekelijkse huishoudbudget heeft vanaf 1 januari een strikte limiet waar we ons aan houden, in plaats van een bedrag wat als een vage richtlijn wordt gezien.
 • Ik probeer geen geld meer uit te geven aan niet-noodzakelijke dingen (oei oei oei wat is dat moeilijk!)
Ik kan het nog niet helemaal geloven, maar het lijkt erop dat ik door bovenstaande acties in plaats van een stuk maand een stuk geld overhoud, terwijl ik dácht dat we al heel zuinig leefden.

Daarnaast hoop ik met alle zûnige energie acties gunstig uit te komen met de energierekening dit jaar.

6 opmerkingen:

 1. De niet-noodzakelijke dingen...ben wel benieuwd wat daar onder valt.Ik ben al zo lang aan het consuminderen dat ik me daar bijna geen voorstelling van kan maken.
  Let je wel op dat het leuk blijft, dat het te doen is, dat je uit het consuminderen plezier haalt en je niet elk ding ontzegt?Het is net als wanneer iemand gaat afvallen, als het dieet te strikt is, dan is het een straf, als het met af en toe een beloning gepaard gaat blijft men gemotiveerd.

  Welke beloningen/genietmomenten ik voor mezelf heb...
  -een mooie orchidee kopen of een plant voor in de tuin
  -lekker wel draadjesvlees maken af en toe, ook al kost dat behoorlijk aan gas of olie(voor het petroleumstelletje)
  -een keer wél langer douchen(ik doe het zelden maar het mág wel)
  -lekkere koekjes maken
  -elke dag mijn lekkere parfum opdoen(white musk van de Bodyshop, al jaren mijn vaste geurtje)
  -kaarsjes aandoen savonds, een pot thee erbij, sfeertje maken, lekker cocoonen.

  Vandaag is het Driekoningen, ik kan er erg van genieten dan te zoeken naar feestdagengewoontes en eetgewoontes in andere landen.Er blijkt een speciale taart bij te horen, die ga ik vandaag maken. Dat vind ik leuk, dat is genieten voor mij.

  Zoek de genietmomenten die passen bij je leefstijl, geniet, zoek naar genietmomenten, zo houd je jezelf vrolijk en optimistisch.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind wat creanda zegt hierboven echt heel erg waar. Maar dat gaat ook eigenlijk om; het in stand houden van huiselijke gezelligheid.
  Ik ben van mening dat het weer teruggrijpen naar die huiselijke gezelligheid je nog meer laat besparen.
  Veel minder behoeftes die anders moesten worden vervuld door weer bijvoorbeeld opvulling te zoeken in prullaria van de Action. (weet helemaal niet of jij dat doet, maar het is maar een voorbeeldje) Of de stad in om ergens een kopje thee te drinken met een vriendin. Nou kassa hoor: €15.00 ben je zo verder...
  Het is echt een kick om supervoordelig boodschappen te doen, te zien dat je vorige week meer m3 aan gas verstookte dan deze week en ook dat je rekening aan het eind van de maand zomaar een best wel aardig bedrag nog heeft staan én dan komt het nieuwe salaris nog binnen!
  Door de huiselijkheid van kaarsjes, draadjesvlees en in mijn geval ook nog eens een lekker breiwerkje en mijn blogjes, blijf je het gevoel houden dat je helemaal niks mist door verder heel erg zuinig te leven.
  Het wordt er juist knusser op.
  O ja, als je iets lang wilt laten pruttelen is een oliestel echt geweldig en op een fles lampenolie stinkt het ook niet. De fles kost 0.89 en ik doe er heel lang mee.
  Groetjes Tanya

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede maatregelen, fijn dat het zo goed gaat ook. En ik ben het ook helemaal eens met Frugal-levensstijl hierboven; ik probeer zelf ook meer te doen met die huiselijke gezelligheid. En dan merk je vaak dat er helemaal niet zoveel nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een goed begin! Wat hierboven ook al wordt gezegd, let wel op niet noodzakelijke dingen te ver door te laten slaan. Het leven moet leuk blijven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha lady's bedankt voor jullie aanmoediging en wijze woorden!

  Niet-noodzakelijke dingen zijn hier bijvoorbeeld: groenten kopen terwijl ik nog groenten heb (maar het klaarmaken van die groenten steeds uitstel), het kopen van kleding (en meer kopen dan nodig - hoeveel jasjes heeft een mens nodig?), maar ook bijvoorbeeld in een opwelling allemaal kruidenplantjes kopen voor de tuin terwijl ik het ook hardstikke leuk vind om die zelf te kweken (en er misschien zelfs nog zaad voor heb...).

  In december hield ik door bij dit soort dingen de hand op de knip te houden voldoende over om mijn ouders en broer mee uit eten te nemen...

  En dát vind ik dan belangrijker dan al die opwellings-aankopen.

  Verder koop ik best nog wel eens wat voor mezelf, maar het mocht echt wel wat minder.

  Ik dacht te weinig na bij wat ik kocht.

  Niet dat we vaak uit eten gaan trouwens, we zijn nogal huiselijk en koken gewoonlijk thuis voor gasten, maar soms is dat gewoon leuk om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen