Pagina's

donderdag 5 januari 2012

meterstanden week 1

Met wat vertraging alsnog de meterstanden van afgelopen maandag. Ik was zelf erg benieuwd naar deze meterstanden omdat we rondom oud en nieuw 3 dagen weg zijn geweest. En dat is makkelijk besparen op energie!

In een aantal meterstanden valt dit inderdaad terug te zien.

Het verbruik van gas viel me echter tegen: 3 dagen de kachel laag (16 graden) en dan toch maar 4 m3 minder verbruikt dan de week ervoor... 

Waar zou dat 'm dan in zitten vraag ik me dan af. Hebben we de dagen ervoor zoveel verbruikt? Of wordt er ook op die lage stand meer gas verbruikt dan we denken?

Wat niet helpt is dat de overgebleven radiator in de garage nog steeds warm wordt, óók met zijn nieuwe knop. Daar moet dus gewoon een aan-uit knop op in plaats van een thermostaatknop. Dat ding vindt namelijk bij 10 graden al dat hij het warme water door moet laten...

De wasmachine is waarschijnlijk (zeker?) een grootverbruiker. Die gaat binnenkort eens aan de energiemeter!

Weten jullie wat je wasmachine verbruikt per wasbeurt?

Overzicht meterstanden:
Gas (nu 22 % boven doelstellingsverbruik - was 36-39 % erboven):
12-12-2011: 45
19-12-2011: 44 
26-12-2011: 36
2-1-2012: 32 (maar wel 3 dagen weggeweest, dus toch een relatief vrij hoog verbruik)

Electriciteit (39 % onder doelstellingsverbruik)
Electriciteit hoogtarief: 
12-12-2011:29
19-12-2011:29
26-12-2011:23
2-1-2012: 17

Electriciteit laagtarief
12-12-2011: 30
19-12-2011: 28
26-12-2011: 27
2-1-2012: 7 (geen wassen gedraaid)

Water(43 % onder doelstellingsverbruik): 
12-12-2011: 1
19-12-2011: 1
26-12-2011: 2
2-1-2012: 1

11 opmerkingen:

 1. Dat van elektriciteit doe je netjes! Gas ook, maar ik zie dat je daar nog boven je doelstelling zit. Misschien toch eens proberen er precies achter te komen waar 'm dat in zit, want de winter is natuurlijk superzacht, dus als je een keer kunt besparen, dan is het wel nu!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Over gas...je kan, als het niet vriest, je verwarming op de zomerstand zetten, dan draait hij niet steeds water door je systeem en slaat hij niet steeds aan. Zomerstand is een soort uit-stand, waarbij je nog wel warm water kan gebruiken. Ik zet hem snachts ook op die zomerstand, ik word wakker van het aanslaan van de kachel en mijn bed is dan mijn warmte...
  Zelf zet ik de thermostaat als ik thuis ben op 16/17 (en dan een dik vest aan) snachts rond de vijftien en als ik een paar dagen weg ben onder de tien graden.

  Mijn wasmachine, dus die van het centraal wassen want we delen een wasmachine met een stuk of acht mensen, heeft een gebruiksaanwijzing waar van elke was, met elke temperatuur het verbruik in vermeld staat. Ikzelf wil ook nog gebruik maken van het goedkope laagtarief, en laat of vroeg wassen, met mijn weinige uren slaap kan ik dat wel...maar het schijnt de anderen niets te deren.
  "Je betaalt per was toch wat maakt dat uit" vinden de anderen...nou ja, voor het milieu en de kinderen van de toekomst maakt dat uit vind ik. Ik doe zuinig op mijn eigen energierekening maar wil ook zuinig met de energie van de aarde omgaan.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. CasaDiMama
  Leuk om jouw meterstanden met die van mijzelf te kunnen vergelijken.
  Ik hou ze ook iedere week bij.
  Ik vind dat erg leuk inmiddels en kan er echt naar streven om door de week die score van vorige week te verslaan!
  Ook merk ik dat je went aan bijvoorbeeld je huis temperatuur.Op de dagen dat we niet werken laat ik heb mijn verwarming overdag zo lang mogelijk uit. Als ik in de weer ben in het huis heb ik het toch wel warm. Ik kleed mij er ook op. Zo heb ik in de wintermaanden bijna altijd een sjaaltje om, omdat je de meeste lichaamswarmte verliest via je hals (je halsslagaderen eigenlijk)
  's middags gaat de verwarming dan na een uur of drie op 19 graden en dat proberen we zo lang mogelijk zo te houden. Als we het echt een beetje koud krijgen en al met een dik vest aan zitten dan gaat-ie gewoon een graadje hoger hoor. Het moet wel leuk blijven tenslotte.
  Ik weet niet in wat voor huis je woont, maar dat scheelt natuurlijk ook ontzettend, Ik woon in een kleine tussenwoning met 2 volwassenen, maar de isolatie is gewoon slecht en we hebben nog een plavuizenvloer.Dat is natuurlijk een enorme grote koude plaat. Volgend jaar gaat daar een isolerende laag overheen en een goede gecoate laminaatvloer.
  Ik vermoed dat we dat nog wel zullen gaan merken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je 16 graden instelt houdt hij het natuurlijk altijd op 16 graden. Of je nu 19 of 16 doet dat maakt niet uit. Als je veel warmte verliest in je huis raak je dit sowieso kwijt, en verwarm je dus voor niets. Meestal heeft een huis een maximum als afkoelingspunt. Bij ons is dit 12 graden dan stopt het. Daarom stellen wij als we weg gaan nooit de verwarming aan tot 16 graden omdat dit toch verdwijnt en niemand er gebruik van maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Casadimama Ik zet de verwarming ook zo laat mogelijk wat hoger en wen inderdaad aan de lagere temperaturen. Manlief heeft alleen de neiging om hem steeds hoger te zetten en hij werkt thuis.

  Wij wonen in een twee onder 1 kap woning uit de jaren 70. Wel met een nieuwe cv, dubbel glas en isolatiekorrels in de muren, maar daar stopt het ook wel met isolatie...

  Dat verslaan van die meterstandenscores van de vorige week herken ik! LOL kennelijk werken dat soort dingen enorm op je innerlijke kind.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Luxe of Zuinig Ja... daar heb je gelijk in. Ik heb geen idee wat het maximale afkoelingspunt van ons huis is...

  Gaan we de volgende keer dat we een weekeinde weg zijn maar eens testen.

  Dank je voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou, je energieverbruik gaat gestaag omlaag dat is toch prima! Mijn wasmachine heeft bij een was van 30 graden 0,49KW nodig en bij een was van 40 graden 0,88KW. Hoger wordt er hier niet gewassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Creanda Voor mezelf zou de kachel nog wel wat omlaag kunnen, alleen voor manlief niet. Nu staat de kachel overdag op 19,5 graden en 's avonds op 20,5 graden en soms hoger (manlief).

  Mbt die wasmachine: typisch is dat he.. als mensen er zelf niet voor hoeven te betalen maakt het ook gelijk niet meer uit.

  Ook ik probeer om zo netjes mogelijk te leven voor de generatie na ons. Dat lukt nog niet op alle vlakken jammer genoeg.

  Ik vind het altijd vreemd dat veel mensen met kinderen daar helemaal geen rekening mee houden (alle uitzonderingen hier natuurlijk daargelaten ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Mirjam Hm... dat is best nog een groot verschil tussen 30 en 40 graden. Wij wassen altijd op 40 graden en dan extra kort. Misschien is op 30 graden wassen ook nog een mogelijkheid.

  Ik ga binnenkort de energiemeter eens aansluiten en verschillende programma's testen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Misschien heb je het al eens gezegd, maar hoe heb jij je doelstellingsverbruik bepaald?
  Ik gebruik nu ook die energiemanageronline. Van het water heb ik alleen de eerste meterstand verkeerd ingevuld, geen idee hoe dat kan. En van de stadsverwarming snap ik niets van die grafiekjes. Het doelverbruik en het werkelijke verbruik schommelen enorm, terwijl ik hooguit eens per week invul, en dan nog een paar historische waarden waar een jaar tussen zat (energienota).
  Wel grappig maar totaal niet verrassend dat het verbruik van electriciteit hier beduidend hoger ligt in weken dat mijn man veel thuis is ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het doelstellingsverbruik zijn gewoon de meterstanden van de eindafrekening van vorig jaar... En ja die grafiekjes daar heb ik me eerst ook over verbaasd.

  De verbruikslijnen gaan op en neer met de temperatuur (en wat je dan zou moeten verbruiken).

  En ook hier is manlief een grootverbruiker van elektriciteit (en gas trouwens)

  BeantwoordenVerwijderen