Pagina's

vrijdag 13 januari 2012

De huishoudelijke rekening

Dit stukje is eigenlijk veroorzaakt door Natuurlijk Zuinig, die een heel mooi overzichtje liet zien van alle uitgaven van het afgelopen jaar. Zover zijn wij nog niet met het overzicht op onze uitgaven, maar op het gebied van onze huishoudelijke uitgaven hebben we de zaken eigenlijk best goed op orde.

Sinds manlief en ik samen zijn hebben wij eigenlijk al een aparte huishoudelijke rekening. Voor sommige mensen is ons systeem net iets teveel georganiseerd, maar wij voelen ons er erg prettig bij omdat we op deze manier makkelijk binnen het budget blijven én er altijd een duidelijke reserve is voor een aantal aan het huishouden verwante zaken.

Op onze huishoudrekening wordt maandelijks een vast bedrag gestort waar we alle boodschappen van doen. Ook sparen we op een spaarrekening behorende bij die rekening maandelijks een bedrag om instortende huishoudelijke apparaten te kunnen vervangen, gemeentelijke belastingen te kunnen betalen (altijd een smak geld), verjaardagsetentjes met veel eters te financieren en klein onderhoud aan het huis te kunnen doen. 

Van het spaarbedrag is daarbij 20 euro per maand gereserveerd voor een tegenvallende energiejaarrekening.

Onder boodschappen vallen hier alle huishoudelijke uitgaven:
eten, kattenvoer, kattengrit, schoonmaakartikelen, zelfverzorgingsartikelen en stofzuigerzakken ed.

We schrijven per maand 500 euro over naar de huishoudelijke rekening en daar gaan de boodschappen + verzekering huis (+/- 20 euro) + 140 euro sparen vanaf.

Aan boodschappen geven we dus ongeveer 340 euro per maand uit. Uitgaande van 5 weken per maand (een maand bevat namelijk altijd net iets meer dan 4 weken) is dit 68 euro per week. 

Op dit moment is het streven om uit te komen met 40 euro per week, exclusief het kattenvoer / grit. Nu omdat we wel moeten (we hebben een aantal extra uitgaven gehad), maar het plan is om te kijken of we dit bedrag aan kunnen houden voor de wekelijkse boodschappen. 

Ik weet jammer genoeg niet precies hoe lang we met het kattenvoer doen, maar ik schat dat we per maand 30 euro aan kattenvoer en -grit kwijt zijn (voor 3 katten). 

Uitgaande van deze bedragen zou een budget van 40 euro per week een besparing opleveren van 340-230 = 110 euro per maand.

Hebben jullie een duidelijk budget of systeem voor je huishoudelijke uitgaven?

2 opmerkingen:

  1. Wij maken maandelijks allebei 1000 euro over naar onze gezamelijke rekening. Hiervan worden de boodschappen, hypotheek, gemeentelijke belasting, energierekening en verzekeringen van betaald. Aankopen van ons beide worden ook met deze rekening betaald. Echt spullen voor onszelf gaan van onze eigen rekening af.

    We sparen dan ongeveer 500 euro per maand als alles meezit en er geen gekke uitgaven zijn die maand zoals gemeentebelasting ofzo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij storten allebei een deel van ons salaris op een gezamenlijke rekening van. De vaste lasten gaan er vanaf, een spaardeel en verder wat uitkomt. Ik wil dat wel wat gestructureerder aanpakken, want nu is het wel eens zo dat er ineens wat geld op de gezamenlijke staat en dat ik dat dan makkelijker uitgeef. Terwijl we daar natuurlijk ook gewoon een buffer moeten opbouwen, niet alleen voor de rekeningen, maar ook echt voor noodgevallen ofzo. Nu betalen we samen veel verbouwingsdingen van ons 'eigen' geld. Zo kocht ik b.v. deze maand de nieuwe ladder en betaalde mijn vriend de heraansluiting van de tv en alles wat daarbij kwam kijken.

    BeantwoordenVerwijderen