Pagina's

donderdag 19 januari 2012

Consuminderen met de boodschappen

Omdat ik in december al geld van het huishoudgeld had uitgegeven voor januari heb ik het wekelijkse budget verlaagd naar 40 euro om zo toch uit te komen met het geld deze maand. 

Vooraf had ik gedacht dat dit nog wel eens moeilijk en karig kon worden. Wij eten namelijk bijna alles biologisch en dan is 40 euro voor twee personen niet veel.

We zijn nu 3 weken bezig met dit weekbudget en het valt me eerlijk gezegd alles mee. Ik let meer op de aanbiedingen en ben wat strenger in de inkopen, maar daarmee redden we het wél! En niet alleen voor de dingen die voor die week nodig zijn: ik koop er ook voorraad van! 

Dat betekent dat we in principe, minus de katten (eten en grit voor de katten was / is wel op voorraad en wordt dus niet van die 40 euro betaald) uit kunnen komen met dit budget. En dat is interessant, want een flinke besparing. 

Het enige lastige is dat grotere uitgaven zoals bloem ed voor het broodbakken (ongeveer 16-20 euro per maand) en goede aanbiedingen in bulk, grote delen van het budget afsnoepen. Daar moet ik nog wat mee. Misschien een potje of toch een extra bedragje per maand wat daarvoor gereserveerd wordt, naast die 40 euro. Daar ben ik nog niet helemaal uit.

De belangrijkste tips om dit te laten werken:
 • Koop eerst je basis: groenten, fruit, rijst / aardappels/pasta, zuivel enzovoorts. 
 • Let hierbij goed op de prijzen. Koop seizoensgroenten en kies voor de goedkopere groenten / fruit, let op aanbiedingen.  
 • Vraag je bij alles af: heb ik dit nodig? En houd je aan je lijstje! 
 • Probeer je wekelijkse boodschappen zo te kiezen dat je een bedragje overhoud.
 • Kijk voor dit restbedragje of er interessante aanbiedingen zijn van dingen die je graag gebruikt. En met interessant bedoel ik dat er een wezenlijk prijsverschil is. 
 • Bereken vooraf voor je lijstje of dat uitkomt met het budget en houd dit dan in de winkel bij (ik tel de prijs van de producten meestal grofweg bij elkaar op tijdens het boodschappen doen - dit helpt tevens bij het ontdekken van misrekeningen aan de kassa, je weet voor het aanslaan immers al wat je ongeveer kwijt zult zijn), leg terug wat je niet écht nodig hebt als je boven je budget / kostprijs lijstje uit dreigt te komen. Met dank aan Lekkerlevenmetminder die dit punt zo mooi formuleerde!
De test gaat ondertussen verder.

8 opmerkingen:

 1. Ik ben in blogland terecht gekomen via een blog van een echtpaar met kind, die een test deden om met een veertig euro per week uit te komen. Ook biologisch. Zij deden het een maand, en vonden het zwaar. Veertig euro per week...voor veel mensen de wekelijkse, maandelijkse, jaarlijkse realiteit.
  Je wordt heel creatief als je echt een tijd met minder geld uit moet komen. Vaak kom je ook tot de ontdekking dat je echt minder nodig hebt.
  Ik kijk af en toe met ontzettende verbazing in de karren van de mensen in de winkel...wat doen ze ermee, met al die boodschappen? Maar goed, ieder zijn keus.
  Fantastisch dat het jou/jullie lukt en dat je een blij en tevreden mens blijft.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een fijne ontdekking. Zo wordt de nood echt een deugd!

  Vlijtig Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze manieren gebruik ik ook en het werkt inderdaad echt. Wat ik ook doe is vooraf uitrekenen hoeveel ik kwijt ben voor mijn lijstje en of dat uitkomt met het budget. In de winkel houd ik dat dan ook bij, vaak gaat er dan nog best wat af dat ik niet écht nodig heb en blijf ik mooi binnen het budget. Volgens mij hoef ik morgen niet meer naar de winkel en als dat idd klopt (ik vergeet nogal eens wat), dan ben ik onder de €40 gebleven, terwijl ik ook een zak varkensvoer van meer dan €8 heb moeten kopen! Normaal zou dat dus écht niet bij het boodschappenbudget kunnen horen, maar nu heel misschien wel. Daar ga ik tenminste wel voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Lekker leven met minder Dat doe ik precies zo en dat helpt inderdaad enorm om binnen het budget te blijven. Ik kreeg het alleen niet goed geformuleerd...
  Ik heb met behulp van jouw omschrijving dit punt er alsnog bijgezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Nans, ik vind het echt heel erg knap van je!! Zou je (om mij iets te leren) eens je boodschappenlijstjes willen publiceren wat je precies koopt in een week? Ben erg benieuwd. Ik werk er hard aan het boodschappenbudget omlaag te krijgen ;)
  En wat goed dat je voor bio kiest! Ook in krappere tijden!! Dat wil ik niet meer opgeven iig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @zena boodschappenlijstjes zet ik elke week al op m'n blog...
  Wel steeds op een andere dag moet ik eerlijk bekennen. Meestal post ik dat op zondag of maandag (maar soms ook later...).

  Een week loopt bij mij in ieder geval van maandag t/m zondag.

  Als je op het label "wekelijkse boodschappen" klikt (rechts van m'n post) dan heb je de boodschappenlijstjes van de afgelopen weken.

  Dat van die 40 euro is pas sinds januari, dus bij de oudere boodschappenlijstjes geef ik meer uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Creanda Hier is het ook een test. Waarbij wij niet alles biologisch eten trouwens (maar wel veel). Havermout, slagroom, zure room, chocolade ed koop ik vaak niet-biologisch (maar eten we niet veel - behalve dan die havermout).

  Wij hebben heel veel geluk met onze biologische thuissuper. Die prijzen zijn gewoon heel erg goed. In combinatie met niet-dagelijks vlees / vis eten kom je dan een heel eind.

  BeantwoordenVerwijderen