Pagina's

dinsdag 17 januari 2012

Besparen, waar ligt de grens?

Bij het kijken naar mijn uitgaven en het pogen om deze terug te dringen zie ik dat er grenzen zijn aan waar ik op wíl besparen.

Goed een luxe om te kunnen kiezen, dat realiseer ik mij. Hoewel... er zijn altijd ergens grenzen. Soms is het een "liever dit" of "liever dat" maar sommige grenzen zijn wat strikter.

Als ik bijvoorbeeld door geldgebrek zou moeten kiezen tussen gangbaar vlees of geen vlees, dan wordt het geen vlees. Liever vegetarisch dan bijdragen aan dierenleed.

Sinds ik lang geleden op de lagere school een werkstuk heb gemaakt over de bio industrie weiger ik nog gangbaar vlees te eten. Mijn eten (of leven) moet geen leed veroorzaken. Daar heb ik niet altijd goed zicht op, maar waar ik het weet probeer ik er wat aan te doen, binnen (alweer) die grenzen.

En zo worden er dagelijks keuzes gemaakt voor dit of voor dat. Afhankelijk van het belang én het prijskaartje wat er aan vast hangt.

Wel de kachel wat omlaag (als het aan mij ligt ;-)) of minder geld uitgeven aan kadootjes, maar bezuinigen op bezoekjes aan dierbaren, dat doe ik niet.

Wel bulkaankopen doen voor de kattenbrokjes, maar niet bezuinigen op het soort voer.

Wel bezuinigen op het soort vakantie, maar niet op de lengte van de vakantie enz enz. 


Wat voor keuzes maken jullie?

8 opmerkingen:

 1. Mmmm... voer voor een logje! ;)

  Ik eet ook al sinds kind geen vlees meer; had ooms met bio-industrie-bedrijven...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ow, en die grens, die rek je stukje bij beetje steeds verder op. Gaat vanzelf. Je moet nu geen dingen doen die je niet wilt (maar ook geen dingen die je niet kunt betalen) en dan logjes blijven lezen en dan komt alles stapje voor stapje in je eigen leventje terecht!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij bezuinigen eerder op de lengte van de vakantie dan op de soort vakantie :)

  Grappig en zo is het met zoveel.. iedereen kiest zijn eigen weg (gelukkig maar)!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Zena Ja dat oprekken van die grens, dat merk ik al. Zo zet ik bijvoorbeeld 's morgens de kachel helemaal niet meer aan in dat uurtje voordat ik naar mijn werk ga (en als thuis ben de eerste twee uur). Het is wel goed zo.

  De vaatwasser wordt stukken minder gebruikt, waar ik eerst hard riep dat ik best zûniger wilde doen, maar dat ik toch echt niet met de hand af ging wassen.... LOL!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @bespaarmama Haha ja en zo heeft iedereen zijn of haar voorkeuren.

  Erg grappig vind ik dat. Zo letten mijn ouders heel erg op de boodschappen qua uitgaven, maar hangen er wel een aantal lampen met halogeen (waardoor 1 lamp dus zo 100 WATT per uur verbruikt).

  En ik zal ongetwijfelt ook weer voorkeuren hebben waar een ander vraagtekens bij zet. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben het met Zena eens, die grens trek je steeds wat verder op. Zo wil ik b.v. niet bezuinigen op eten, maar koop ik het wel steeds bewuster. Meer vers, meer zelf maken, enzovoorts. En normaal gesproken gaan wij dus zelden op vakantie, maar als we er echt aan toe zijn, dan gaan we wel voor iets waarbij we onze zinnen helemaal kunnen verzetten. Na die uitgave kijk ik dan ook niet meer terug. Naar het geld dan, wel naar de vakantie natuurlijk. En de dieren zijn voor mij ook een grens; die krijgen duur voer omdat dat heel goed voor ze is (kregen tandproblemen, dus we hebben wel het een en ander geprobeerd). Wel vullen we dat nu meer aan met hooi en stro en minder brokken en geven we de kat bijvoorbeeld een half zakje nat voer, in plaats van een hele.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja het is een groeiproces. Tenminste bij mij dan. Je wordt bewuster, raakt overtuigd en ziet dan ook steeds meer mogelijkheden. Ik ben echt over de streep gekomen bij het idee dat als je bewust, gezond en milieu-eerlijk wilde leven dat dit een duurdere levensstijl zou zijn. Maar dat blijkt in de praktijk helemaal niet te hoeven.
  Je krijgt ook gaandeweg andere 'verlangens' en dus hoef je bepaalde produkten of activiteiten eenvoudigweg niet meer en heb je dus ook helemaal niet het gevoel van inperking.
  Groetjes Tanya.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zoek bewust naar een leuke vakantie voor weinig geld, en het liefst in een land waar een boel produkten weer veel goedkoper zijn dan bij ons. Zo 'verdien'ik onze vakantie terug door cadeautjes in te slaan voor kleine prijsjes. Voordat mijn dochter leerplichtig was gingen we drie a vier keer per jaar met vakantie. Twee bungalowweekenden, vaak samen emt een ander sel, waardoor we dan 100 euro per stel kwijt zijn, eten en drinken mee. Als je dan een leuk park met zwembad hebt en e neemt spelletjes mee of kleteste gezellig eens bij dan is het al snel goed. Liefst parken tegen de duitse grens of in duitsland. Daar geoedkoop een keer uit eten en drank inslaan voor de rest van eht jaar. Verder in december een keer all inclusive naar turkije, eerste week vaak het voordeligst, kosten een 900 euro voor drie personen. En de grote vakantie afgelopen jaar slowakije, pension met ontbijt 240 euro voor een week, komen de kosten voor de diesel wel bij en de rest van het eten, maar gemiddeld eet je voor dertig euro per dag.
  Nu gaan we in mei weer een week naar italie , kosten 145 euro voor 4 personen, rest van de school gaat op kamp, dus buiten de normale schoolvakantie, van deze week moet je profiteren,:-) Nu toevallig in het eerste jaar tegenaan gelopen, maar volgend jaar zeker weer...
  Ik kan in t doen van boodschappen erg op de prijs letten, maar als je bij me komt kan je alles van me krijgen en maak ik altijd borden vol lekkers klaar, omdat ik dat gezellig vind.

  BeantwoordenVerwijderen