20 budget tips

Hieronder een lijst met budget tips. Hij zal zeker niet compleet zijn. Eventuele andere tips / input is welkom! 

Ik realiseer me hierbij overigens wel dat deze budgettips deels zijn geschreven vanuit een bepaalde rijkdom. Er staan bijvoorbeeld ook tips in voor aanschaf en gebruik van een auto. Wat gewoonlijk niet echt van toepassing is als je op een absoluut minimum zit. 
Aan de andere kant: het leven wordt steeds duurder en er zijn een hoop mensen die ondanks het hebben van een baan, koophuis enz steeds meer moeite moeten doen om de eindjes aan elkaar te knopen, maar die de auto niet weg kunnen doen omdat zij deze nodig hebben voor hun werk. 
  1. Maak een lijstje van al je inkomsten en al je vaste en semi-vaste lasten (en met semi-vast bedoel ik zaken als verzekeringen, telefoonabonnementen, reiskosten voor werk, maar ook zorgverzekering en kosten voor gas, water en licht enzovoorts). Kijk hoeveel je overhoud en maak in het geld wat je overhoud een onderverdeling: welk deel is bijvoorbeeld voor huishoudelijke uitgaven en wat wil / kun je sparen per maand.

  2. Kijk eens per jaar je uitgaven voor de semi-vaste lasten eens goed na. Kunnen dingen misschien handiger (goedkoper) geregeld worden?

  3. Geef jezelf een budget voor de boodschappen (en zonodig ook voor andere dingen waarbij je al snel teveel geld uitgeeft).

  4. Spaar maandelijks een vast bedrag (hoe klein ook) en schrijf het te sparen bedrag direct na binnenkomst van de inkomsten af, dan kun je het ook niet per ongeluk uitgeven.

  5. Zorg ervoor dat je niet in de min kunt staan op je bank / girorekening, maar dat je in plaats daarvan altijd een buffertje hebt voor onverwacht grote uitgaven.

  6. Neem een rekening alleen voor de huishoudelijke uitgaven en stort hier maandelijks een vast bedrag op. En op = op!

  7. Spaar ook op je huishoudrekening. Op die manier heb je een apart buffertje (en budget!) voor grotere huishoudelijke uitgaven, zoals een stofzuiger of koelkast die instort.

  8. Kijk af en toe eens kritisch naar de duurdere boodschappenkosten. Bulkinkopen zijn vaak goedkoper en soms is het nuttig om eens per maand naar een andere winkel te gaan (Aldi / Makro enz) voor een aantal boodschappen omdat de verschillen wel erg groot zijn.

  9. Kijk bij het boodschappen doen kritisch naar de gelijksoortige producten en hun prijs. Vaak is het goedkope product net zo lekker.

  10. Eet seizoensgroenten.

  11. Maak een menuplan en plan hierin voorraden, aanbiedingen ed slim in. Zie je dat je met je menu een duur weekje gaat krijgen: maak dan wat aanpassingen zodat je goedkoper uitkomt.

  12. Eet eens wat minder vlees / vis. Koop dan niet van die vegetarische burgers, maar eet een eitje of peulvruchten. Hierdoor is je maaltijd goedkoper én draag je bij aan een beter milieu.

  13. Was je toch al niet echt vieze was op "extra kort" dit bespaart behoorlijk wat stroom.

  14. Zet de kachel een uur voor het naar bed gaan alvast wat lager.

  15. Vraag luxe artikelen die je graag gebruikt, maar die eigenlijk iets te prijzig zijn voor je verjaardag (lekkere bonbons, thee, koffiesoorten enz).

  16. Kijk bij de aanschaf van nieuwe gebruiksartikelen kritisch naar prijs, verbruik en latere kosten (zoals de wegenbelasting en verzekeringskosten bij auto's).

  17. Rijd 100 km / uur en zorg dat je banden op spanning zijn. Als je harder rijdt dan 100 km / uur stijgt je verbruik per kilometer, terwijl de tijdswinst vaak marginaal is. Een goede bandenspanning zorgt ook voor minder verbruik.

  18. Probeer ritjes met de auto te combineren en haal boodschappen bijvoorbeeld op de terugweg van je werk. Kijk voor kadootjes als je toch al in de stad bent.

  19. Vraag jezelf bij aankopen af of je dat artikel echt moet hebben: voegt het echt iets toe aan je leven? is er een groot toegevoegd gemak? wordt je hier echt blij van? En bedenk dat je niet alles wat je heel mooi vindt hoeft te hebben. Bewonderen in de winkel en het daar laten is ook echt een optie. Films en boeken kun je ook lenen (van de bieb of van vrienden) of tweedehands kopen.

  20. Kijk bij het plannen van uitjes ook altijd even of er kortingsbonnen voor te krijgen zijn. 
Even nieuwsgierig: passen jullie deze dingen al toe? Of hebben jullie slimme aanvullende tips?

    Reacties

    1. Een nieuwe lijst met vaste inkomsten en uitgaven moeten we nog maken voor 2012.
      Wij hebben niet echt een rekening speciaal voor huishoudelijke uitgaven, maar voor de rest worden alle tips al toegepast.
      Bespaarzuinig: Volg jezelf deze tips, want ik kan dat niet echt uit je blogje halen?

      BeantwoordenVerwijderen
    2. ik haal begin van de maand 250 euro op voor huishoudgeld en daarbij stop ik elke maand 50 euro in een doosje voor onvoorziene uitgaven zoals verjaardagen, etentjes enz. De ene maand blijft alles erin zitten en de andere maand heb ik het zeker nodig Verder heb ik voor verschillende doelen enveloppen: vakantie, verbouwing, zakgeld, auto.
      Daar stop ik maandelijks een vast bedrag in. Zo kom ik nooit voor verrassingen te staan. Corry

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Naar mijn mening is het werken met doosjes, omslagen of potjes om geld opzij te zetten voor bepaalde doelen nutteloos want in een omslag, potje of doosje brengt het geld totaal niets op. Staat het daarentegen op de spaarrekening of de zichtrekening dan brengt het tenminste nog iets op....

        Verwijderen
    3. @In rustig vaarwater. Ja! Al deze tips pas ik zelf toe. Door de jaren heen zijn dit de dingen die zijn blijven plakken qua werkbare consuminderende acties.

      Punt 1 moet weer. Dat doe ik dus jaarlijks in januari. Dan veranderen namelijk een aantal dingen zoals kosten zorgverzekering, maar ook toeslagen belasting ed.

      Punt 2 gaat wat rommeliger wanneer het zo uitkomt (dus als een abonnement afloopt, me opvalt dat iets toch wel duur is of als ik eens een keer"zin" heb om eens goed uit te zoeken wat de meest gunstige autoverzekering is).

      BeantwoordenVerwijderen
    4. @Corry zijn dat allemaal tastbare potjes? Of in je boekhouding?
      En is dat voor de dagelijkse kosten zoals benzine en eens een keer een deurklink vervangen of spaar je dan ook voor de aanschaf van een nieuwe auto cq een grote verbouwing?

      BeantwoordenVerwijderen
    5. Het zijn echt de basic tips die je moet gaan doen als je drastisch een ander financieel beleid op poten wilt gaan zetten.
      Heel mooi om ze hier op een rijtje te zetten.
      Als je nog wat tips wilt bijeen scharrelen kijk dan op m'n blog bij de pagina vol bespaartips.
      Zitten nog een paar leuke tussen en niks geen eigen eer hoor, gewoon ook weer via anderen aangereikt gekregen.
      warme groet uit de casa!

      BeantwoordenVerwijderen
    6. @CasaDiMama Het zijn inderdaad de basic tips. Ook allemaal dingen die ik al doe en vanaf dat punt verder doorgaand op consuminder gebied.

      Ik wist niet dat je een aparte pagina had met bespaartips. Ga ik zeker naar kijken!

      BeantwoordenVerwijderen
    7. De meeste dingen deden wij al ja. De auto echter niet, maar dit komt meer omdat we geen auto hebben. Overigens niet uit minima, maar meer bewust niet gekozen. Verder voeren wij ook niet een vast budget voor boodschappen, maar we komen elke maand ongeveer gelijk uit. We zijn dus van nature al goed getraind :)

      BeantwoordenVerwijderen
    8. Hele goede tips! Ik ben de laatste tijd erg bewust bezig met boodschappen doen en dat bespaart al flink wat geld. Bewuster doen met de auto is de volgende stap. Ook kleine bedragen sparen vind ik ook een hele goede. Zelf boek ik die vaak over naar een andere bank, zodat ze ook niet snel weer ingezet kunnen worden. Dat maakt de verleiding weer kleiner.

      BeantwoordenVerwijderen
    9. Onderhoud je spullen ook, poets schoenen, geef je fiets op tijd een smeerbeurt en poetsbeurt, stel alles goed af enzo, slijp messen, olie je snijplanken(kan gewoon met olijfolie), ...goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur.

      Groet, Creanda

      BeantwoordenVerwijderen

    Een reactie posten

    Stuur een bericht

    Populaire posts