Pagina's

dinsdag 20 december 2011

Wie / wat slurpt hier gas?!

Gisteren voor de derde keer de meterstanden ingevuld op de energiemanageronline . Om tot de conclusie te komen dat we qua electriciteit en water echt veel zuiniger zijn dan vorig jaar (respectievelijk 25% en 54 !!!%), waarbij ik denk dat we op beiden nog wel wat kunnen besparen. Daar zie ik de handvatten wel aan zeg maar. 

Overigens was het verschil tussen week 1 en week 2 bij zowel electriciteit en water nihil. Alleen bij de nachtstroom hadden we 1m3 minder verbruikt. De rest was exact gelijk. Voor water is dat 1m3, wat ik echt heel netjes vind gezien het gebruik van wasmachine én vaatwasser.

Maar dan de gasstanden...Het verschil tussen vorige week en deze week was -1, met als enig positief punt dat het deze week behoorlijk wat kouder is dan vorige week. Wij zitten 29 % boven het verbruik van vorig jaar (er vanuit gaande dat die "manager" weet dat het nu winter is). En ik heb geen flauw benul hoe ik dat omlaag kan krijgen...

Oké... het afdoppen van de twee radiatoren in de garage zal hopelijk wel iets helpen (die dingen kunnen allebei niet uit en staan dus voor piet snot daar warm te zijn). Een vriend van ons komt woensdag om ons te helpen daarmee. 

Maar dan nog! We verwarmen (buiten de garage dan...) eigenlijk alleen de woonkamer en dan 's avonds voor het slapen gaan nog twee-drie uurtjes de slaapkamer en that's it! Maar wel 7-8 m3 gas per dag verstoken!

Wel positief: als reactie op mijn gemopper heeft manlief (de grootste sluipverbruiker hier) eens uitgerekend wat gas per m3 kost (inclusief alle belasting, btw enz). Hij kwam op 0,65 euro. Daar zijn we samen wel even van geschrokken. Dat is bij ons op dit moment zo'n 4,55 - 5,20 euro per dag aan gas wat we verstoken.

Nou ja... hopelijk zit het merendeel van het verbruik in de garage...

Waarmee hebben jullie je gasverbruik omlaag gekregen?

5 opmerkingen:

 1. Minder lang douchen, gewoon een timertje in de badkamer helpt al enorm...dat douchen slurpt gas, om het water te verwarmen.
  Leuk dat je man er zijn energie insteekt, erg prettig om met zijn tweetjes te werken aan energiekosten naar beneden krijgen.
  Vanavond lekker vroeg naar bed, bespaart vast ook energie/gas. :)

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog even wat tips.
  -Laat de radiatoren goed afstellen. Door een juist afgestelde doorstroming van water in de radiatoren (waterzijdig inregelen) kan
  gemiddeld 5% tot 10% bespaard worden op gasverbruik voor verwarming.

  -Plaats radiatorfolie.Kost niet zoveel, bespaart wel veel.

  -Ook een grote sluipverbruiker van gas is de kleine boiler...als de temperatuur van het tapwater hoog afgesteld staat, slaat ketel steeds aan en dat kost veel gas. Ikzelf heb de boiler na het douchen uitstaan. Scheelt heel veel aanslaan van de ketel.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Creanda,
  Dank je voor je tips!
  Even kijken... douchen doen we niet elke dag (we hebben een wastafel ;-)), radiatorfolie heb ik net vorige week staan plakken (scheelt volgens mij wel iets).

  Dat van die afstelling van de radiatoren... is dat bij het water wat in of uit de cv loopt / aan de cv?
  En die boiler... bedoel je dan de waterboiler die ingebouwd zit in de cv? (wij hebben nl geen losse boiler meer).

  Ik ga die dingen eens uitzoeken. En vandaag worden als het goed is de radiatoren (die dus niet meer uit kunnen) uit de garage verwijderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de grootste besparingen hier waren door met douchen onder de 5 minuten blijven (met behulp van een timer) en de verwarming op 18/19 graden te zetten. Hierdoor hebben we 1/3 (!) minder verbruikt dan vorig jaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn man is een echte koukleum, de thermostaat moet van hem op 22. Gelukkig gaat hij dinsdag weer naar z'n werk, dan kan ik experimenteren met overdag de thermostaat een stuk lager. Gewoon een extra vest aan, en wat meer bewegen, helpt al enorm.

  BeantwoordenVerwijderen