Pagina's

vrijdag 9 december 2011

Vrouwelijk afval

Ik neem aan dat iedereen die de titel heeft gelezen onmiddellijk weet waar ik het over heb: het maandelijks ongemak waarvrijwel iedere vrouw minimaal zo'n 30 jaar mee te maken heeft.

En kijk... dit is dus een item waarop veel winst te behalen valt. Niet alleen qua bezuinigingen, maar ook op het gebied van milieu. 

Er gaat namelijk een gigantische hoeveelheid maandverband en tampons doorheen om dit "ongemak" beheersbaar te houden. Ik moet echt even niet denken aan de jaarlijkse berg die wij vrouwen met zijn allen in Nederland alleen al maken (getsie!). 

En dat terwijl er goede alternatieven zijn: de mooncup, keeper of divacup
Kort gezegd is dit een rubber of siliconen dopje wat je inbrengt en wat het bloed opvangt.

Het is wat gepruts en gedoe in het begin, maar na enig wennen zou ik m'n eigen mooncup niet meer willen missen. 

Buiten voordelen qua comfort, kosten en milieu is het namelijk ook heel handig: nooit meer op zondagmiddag verrast worden door een ongesteldheid terwijl je vergeten bent om maandverband te kopen. Geen stapels tampons meenemen op een verre reis omdat je niet zeker bent of ze in de binnenlanden van Borneo wel iets dergelijks hebben. Gewoon nooit meer maandverband of tampons kopen!

Er zijn meerdere internetbedrijfjes die keeper, mooncup of divacup verkopen. Een cup kost zo'n 30-35 euro en zou zo'n 10 jaar mee moeten gaan. Omdat ik niemand voor wil trekken zet ik hier geen link neer. Google gewoon even op keeper of mooncup en je vind deze bedrijfjes vanzelf.

Voor meer inhoudelijke informatie kun je kijken op wikipedia of op de Amerikaanse site "Menstrualcupinfo" die reviews en verdere informatie heeft over een groot aantal verschillende merken cups (houd er daarbij rekening mee dat niet alle merken in Nederland verkrijgbaar zijn!)

Overigens zijn er buiten het materiaal nog wat andere kleine verschillen in kleur, soepelheid en structuur tussen de mooncup / divacup en keeper, waarbij de voorkeur waarschijnlijk persoonlijk is. Deze verschillen staan meer uitgebreid beschreven op de hierboven genoemde Amerikaanse site.

En nee ik heb echt geen aandelen. Ik ben echt alleen maar een heel tevreden gebruiker, die vind dat er op dit gebied nog heel veel winst te behalen valt.


Mogelijk zijn er ook nog wel andere opties op dit gebied waar ik dan weer niet van weet: die hoor ik dan graag!

5 opmerkingen:

 1. Ik heb vaker gelezen over die mooncup, maar het lijkt me niet zo prettig, en een kliederig gedoe. Niettemin, het levert inderdaad veel minder afval op!

  Vlijtig Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had er nog nooit van gehoord en ga er zeker onderzoek naar doen, toch fijn dat bloggen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Nicole,
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik de eerste paar keer echt heb lopen klooien en mopperen met dat inbrengen. Maar goed, dat had ik toen ik voor het eerst lenzen ging dragen ook...

  Op dit moment zou ik 'm echt niet meer willen missen. Je voelt de mooncup niet zitten en krijgt vanzelf handigheid in het inbrengen / uithalen.

  En kliederig valt echt mee als je er een beetje handigheid in hebt. 2 x per dag is over het algemeen voldoende en dat kan dus ook onder de douche.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Freubelmien,
  Er wordt ook geen reclame voor gemaakt op tv of iets dergelijks (jammer genoeg!).

  Gelukkig is er tegenwoordig het internet inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier al een jaar op 5-6 een Divacup gebruikster ..idd wat wennen met inbrengen in het begin , maar ik ben er heel blij mee ...

  BeantwoordenVerwijderen