Pagina's

woensdag 14 december 2011

Melk bewaren

Ik weet niet hoe anderen dat doen, maar mijn inschatting van de benodigde hoeveelheid melk wil nog wel eens mislopen: 

Het bezoek wilde toch geen gekookte melk in zijn koffie, we aten stamppot in plaats van pannenkoeken of de houdbaarheidsdatum was toch dichterbij dan ik dacht. 

Al met al hadden we vorige week opeens 2 pakken melk die beiden vlak bij de houdbaarheidsdatum waren. 
Tja en wat doe je dan als je zûnig probeert te doen... 

Je kookt de melk, laat ze afkoelen en stop ze weer terug in het omgespoelde pak! 

Ik heb de houdbaarheid zo een paar dagen weten te rekken. Voldoende om de melk in gewoon tempo op te kunnen maken. Dat scheelde me tegelijkertijd de aankoop van 2 nieuwe pakken melk.

Wat doen jullie met een teveel aan melk (of andere etenswaren), die op moet?

6 opmerkingen:

  1. Ik gebruik meestal houdbare melk, zeker voor dingen als gekookte melk in de koffie voor bezoek, of in gerechten.
    Als er melk overblijft verwerk ik dat in pannenkoeken of in een griesmeel of Saromatoetje.
    Andere etenswaren die overblijven (gebeurt bijna niet) worden in soep of stoofpotjes verwerkt.
    Voor ik boodschappen doe kijk ik eerst wat ik heb, desnoods verander ik mijn weekplanning voor het eten en las ik een restjes-opmaak-maaltijd in want het oude moet eerst op want weggooien, tja, dat zou zonde zijn toch?
    Verder heb ik goed leren restjes verwerken.
    Oud brood kan in een broodschotel, of ik maak er croutons van of paneermeel.

    Maar, het succesnummer(daarvoor ritsel ik wel eens oud brood, oud stokbrood wat over is van een feestje ergens ofzo)is brood roosteren in de oven met olie en knoflook.
    Stukjes stokbrood in een grote schaal leggen en overgieten met olijfolie en flink wat knoflook erop, omdraaien,andere kant ook overgieten en veel knoflook erop, dan in de oven een tijd laten staan tot het krokant is...schaal er even uit, broodstukjes draaien...en de andere kant ook knapperig laten worden.
    Heerlijk bij de soep.
    En nog iets wat erg lekker is, in de jus van (draadjes)vlees een bakje champignons(in stukjes) opbakken.Samen met wat overgebleven of bewaarde aardappeltjes...heerlijke maaltijd.

    Groet, Creanda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Creanda, dank je voor de recepten met oud brood!

    Dat is hier iets wat nog wel eens weggegooid wordt.En weggooien van eten, daar heb ik echt moeite mee.

    Hoe hoog zet je de overn bij het stokbrood met knoflook? En hoe lang met het er dan (ongeveer) in?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kwam ook even langs. Toevallig net ook een blogje geschreven over brood verwerken en ander eten zien te verwerken. Want weggooien , daar heb ik ook moeite mee. Soepjes zijn ook leuke wegwerkgerechten, melk heb ik niet vaak in huis, maar anders gaat het wel in de pannenkoeken of iets dergelijks.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ai, ik lees dit te laat. Hier was behoorlijk wat over van het Kerstdiner, en de dagen erna aten we anders dan ik dacht. Dus donderdag een hoop aardappels uit de oven en gekookte wortel en sperziebonen in de kliko gemikt. De paar kilo vlees die over zijn van de kalkoen, daar heb ik gelukkig meerdere manieren voor om die klaar te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een beetje late reactie van mij (ik ben dit blog pas gister tegen gekomen ;) ), bij het boodschappen doen kijk ik hoelang de melk houdbaar is en koop zoveel dat het met het normale gebruikt (hier 2 pakken per dag, 5 personen) precies op tijd op is. Ik zorg dat er altijd 1-2 pakken houdbare melk in huis zijn voor als er door onverwacht gebruik het op is als de winkels dicht zijn. Aangezien ik bij het naar school brengen van de jongens langs diverse supermarkten kom, kan ik eenvoudig tussendoor al melk bij halen als dat nodig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. een hele late reactie, maar ben nu voor het eerst op je blog.
    Melk kan je prima invriezen. Gewoon in porties in een d.v.doosje.
    Niet helemaal vullen, want het zet iets uit bij het bevriezen.
    hanna

    BeantwoordenVerwijderen