Pagina's

zaterdag 17 december 2011

Hoeveel ruimte heeft een mens nodig?


Toevallig zag ik een poosje geleden een filmpje van een Fransman die een garage om had laten bouwen tot een heel schattig en functioneel appartement: "maison garage" heette het.

Door het filmpje werd ik nieuwsgierig en ben ik verder gaan zoeken op filmpjes van kleine huisjes. 

Vervolgens kwam ik op de "Tiny house movement" (kleine huisjes beweging) uit in de VS. Vanuit de wens om hetzij een kleinere voetafdruk te maken of simpelweg goedkoper en daarmee vrijer te leven zijn een aantal mensen in hele kleine huisjes gaan wonen. 

En met klein bedoel ik ook echt heel klein: de maat van een parkeerplaats.

De voordelen van een heel klein huisje zijn volgens hen: 
 • Minder kosten voor materiaal / aanschaf
 • Minder kosten voor verwarming, verlichting enz. 
 • Geen (plek voor) overtollige spullen
Voor mij is een Tiny house net iets te klein, maar het heeft me wel aan het denken gezet: hoeveel ruimte heeft een mens nodig? En wat is de prijs van ruimte (in tijd voor schoonmaken, kosten voor aanschaf, onderhoud enz). 

Ik ben er nog niet uit, maar wilde deze verfrissende input graag met jullie delen.

Nog wat leuke filmpjes:

5 opmerkingen:

 1. Leuk zijn ze, he. Ik heb er ook al vaker naar gekeken en ik kan me ook heel goed in een stacaravan redden. Zou nu ook wel kleiner kunnen wonen, maar de praktische indeling is vaak het probleem. Die heb ik hier ook nog niet gevonden. Was een poosje terug eens bij iemand die alles op wieltjes had staan en zo makkelijk alles kon schuiven.
  groetjes Simpel Thuis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij gebruiken in de praktijk eigenlijk maar een klein gedeelte van ons (grote) huis. En die ruimtes zouden nog wel praktischer ingedeelt kunnen worden.

  Voor mij waren die kleine huisjes een eyeopener mbt de ruimte die je in werkelijkheid nodig hebt (en de mate van vrijheid die het oplevert, door lagere kosten).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze zijn enig. Vooral van het laatste filmpje. Superknus denk ik.
  Een mens heeft ook niet veel nodig, vaak is het veel luxe. En ik denk dat alle luxe van tegenwoordig en het meer en nog meer "moeten", gaat tegenstaan bij een hoop mensen. Bij mij is dat in elk geval wel het geval. Enkele maanden van dit jaar heb ik een tijdje voornamelijk in één ruimte van het apartement (5 kamers, keuken, badkamer + wc(geen bad), aparte wc, 2 hallen) doorgebracht. Een groot huis is leuk, maar ik vond die ene ruimte fijner dan de grote woonkamer (9 meter lang). Ik ben van plan om dit volgend jaar zeker weer te doen, want het is me goed bevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Today, І wеnt to the beach wіth my κidѕ.
  I founԁ a sea shеll аnd gave it
  to my 4 year old ԁaughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." Ѕhe рut the shеll to hеr ear and screamed.
  There was а hermit crаb inside and it
  pinched her eаr. Ѕhe neѵer wаnts to go bаck!
  LoL I know thіs іs totally οff topic but I had tо tell
  ѕomeone!

  Also viѕit my web site; создание сайта

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Does your ωеbsite have a contact page?
  I'm having a tough time locating it but, I'd likе to
  ѕend you аn e-mail. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time. online shop erstellen make website

  BeantwoordenVerwijderen