Vrijheid


In ons dorp hangt ergens een bordje waar een tekst op staat die over 'vrijheid' gaat. Ik loop er vaak langs en vraag me al een poosje af of ik eronder zal schrijven wat ik van dit pamflet over 'vrijheid' vind. 

Men heeft het de laatste tijd in sommigen kringen namelijk nogal eens over het gebrek aan vrijheid door de maatregelen rondom Corona. Deze groep mensen vindt die maatregelen maar onzin omdat deze de vrijheid ondermijnen. Let wel: het gaat hier niet om de vrijheid van anderen, maar om de vrijheid van het individu die geen last heeft van de Corona. 

Dat de vrijheid van anderen erg ingeperkt wordt omdat een groeiende groep individuen de eigen vrijheid belangrijker vindt dan de vrijheid van hele bevolkingsgroepen vind ik stuitend. Zij vangen namelijk de klappen niet op. Dat doen de kwetsbaren in onze samenleving. De mensen die oud zijn of die een onderliggende ziekte hebben moeten zich maar opsluiten en wachten of hun hulp / contacten corona door gaan geven, zodat de gezonde mensen geen afstand hoeven te houden en in groepen kunnen rondhangen omdat dat zó belangrijk is. 

Sowieso is het toch maar een griepje en kunnen die mensen met onderliggende ziektes ook wel gewoon dood, want dat zijn ze toch al half. Of zo. 

Die zogenaamde vrijheid maakt ook dat ondernemers met een eigen bedrijf als een soort politieagent moeten rondlopen in hun eigen zaak. Want 'vrijheid' betekent kennelijk dat je geen rekening met elkaar hoeft te houden, dat je je handen niet hoeft te desinfecteren, dat je wel met je hele familie de supermarkt in kunt en dat je hoestend met een mondkapje op in de rij kunt gaan staan - vlak achter je voorganger. 

Want tja... 'vrijheid' is toch wel een heel belangrijke waarde.

Wij zitten als ondernemer (in de evenementensector) aan het einde van de lijn van maatregelen. Wat betekent dat onze vrijheid ook erg ingeperkt is. We leven van dag tot dag qua inkomen en de toekomst van het eigen bedrijf is onzeker. Dus ja wij balen ook behoorlijk van de Coronamaatregelen.

Ik ben echter geen expert. En hoewel ik af en toe vraagtekens zet bij de conclusies van het RIVM (kleine kinderen geven alle virussen door behalve het Coronavirus en kunnen dus gewoon snotterend naar school.... right....), toch vind ik het belangrijk om die maatregelen zoveel mogelijk te volgen.

Want ook al geeft dit ongemak. Ik vind een zo groot mogelijke gezamenlijke vrijheid belangrijker dan de vrijheid van het individu - zolang die persoonlijke vrijheid vooral gebaseerd is op egoïsme in ieder geval. 

Zo.... en nu stap ik maar weer eens van m'n zeepkist af om nog maar eens een kop thee te zetten voor alle snotterende gezinsleden. We zijn hier namelijk bezig aan de derde verkoudheid in anderhalve maand... 

Reacties

 1. Het is inderdaad erg jammer dat het zo gaat zoals jij het hebt geschreven. Helaas zal dat gedrag ook niet op korte termijn veranderen. Misschien als er een tweede golf uitbreekt dat ze dan (hopelijk) inzien dat hun gedrag toch echt fout is. Maar ja ............

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mensen met droge ogen horen zeggen dat iedereen die we aan dood gaat toch al oud / ziek was en dat het dus niet uitmaakt.

   Ik denk dat een aantal mensen weer strikter gaat zijn als het weer mis gaat (maar ja.... dan is het weer mis), maar dat er een kern zal blijven die het geen biet interesseert tot ze de ziekte persoonlijk tegenkomen.

   Verwijderen
 2. Stuitend. Dat is inderdaad het goede woord voor mensen die het ‘ikke-ikke’ belangrijker vinden dan het welbevinden van de samenleving als geheel. Als je nou het waar jij recht op meent te hebben even naast je neerlegt zodat dingen niet van kwaad tot erger komen denk ik dan, want daar heeft iedereen uiteindelijk toch het meest aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het precies. Het is echt niet dat wij het nu zo lollig vinden om afstand te houden of in quarantaine te zitten omdat we verkouden zijn.

   Die Coronamaatregelen zijn ontzettend irritant, maar ik wil niet de oorzaak zijn van het overlijden van een ander. Daarbij: als niemand luistert naar overheidsmaatregelen, dan heb je anarchie...

   Verwijderen
 3. Het is net zoals het het recht op vrije meningsuiting botst met gekwetst worden. De vrijheid van de één houdt op bij de vrijheid van de ander. Je hebt het récht om alles te zeggen, maar je hóeft het niet te doen: sommige uitspraken zijn discriminerend of racistisch en strafbaar. Je hebt recht op vrijheid om je niet aan de maatregelen te houden, maar je brengt anderen daarmee schade toe.
  Het zijn vaak dezelfde mensen die op dit soort punten voor zichzelf kiezen in plaats van voor de gemeenschap. Ik kan me daar kwaad om maken, maar het helpt niks. Egoïsme lijkt onuitroeibaar in ons land...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn gelukkig ook een boel onzelfzuchtige mensen - juist ook nu, maar met zo'n pandemie valt egoïsme erg op én het is contraproductief (qua gezondheid dan...).

   Verwijderen
 4. Helemaal eens met wat je schrijft, inderdaad stuitend. Ik snap ook werkelijk niet wat die mensen bezielt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is inderdaad soms onthutsend hoe het nu gaat.... Het lijkt alsof mensen er steeds minder rekening mee willen houden.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts