Naar de voedselbank


Waren we gisteren zo blij dat we in ieder geval voor één regeling in aanmerking kwamen, werd vandaag de eerste beurs voor september gecanceld. 

Het was een klap die hard aankwam, ook al had ik hem ergens wel verwacht. Soms hoop je dat dingen toch anders lopen dan je denkt. Er staan nog twee beurzen gepland voor in september. De organisatoren zeggen van niets te weten, maar we vrezen dat ook die niet doorgaan. 

En daar gaat je goedlopende bedrijf. 

Omdat er ondanks de inspanningen van de man nog niet direct zicht is op werk (wel twee gesprekken volgende week) heb ik vandaag een grote knoop doorgehakt. 

Ik heb de voedselbank gebeld. 

Wat is dat heftig zeg. Om bijstand aan te moeten vragen (dat is de TOZO) is één ding. Om de voedselbank te bellen is een nog veel grotere stap. Wij hebben altijd ons eigen brood verdient. Nooit onze hand opgehouden. En nu dit... 

Ik kon na mijn verhaal te hebben gedaan gelijk dezelfde dag nog terecht voor een intakegesprek. Enorm confronterend om dan die man ook tot de conclusie te zien komen dat van wat er binnenkomt er geen geld overblijft voor boodschappen. Of beter gezegd: de lasten overschrijden de inkomsten. 

Er werd gelijk een pakket samen gesteld. Zo lief: er zat chips in en een chocolade paashaas. Ik realiseerde me dat we die dingen al maanden niet / nauwelijks meer kopen omdat dat luxe is. 

Ik mocht van verschillende afdelingen (groenten, brood, vlees, zuivel) eten uitkiezen. Vanaf volgende week wordt het pakket gebracht (anders moeten we er een eind voor rijden en dat kost ook). 

Ondanks de heftigheid van de stap, ben ik er enorm blij mee! Dit gaat echt helpen om het hoofd boven water te houden. En wat fijn om weer eens wat luxe voedingsmiddelen te hebben en wat minder te hoeven beknibbelen op sommige etenswaren. 

Het geeft ook weer een beetje moed. En dat hebben we weer nodig om alternatieven op de rails te krijgen. 

Hierbij wil ik andere ondernemers in de knel de boodschap geven: neem dergelijke stappen wél als dat nodig is! Hoe moeilijk dat ook is. De Corona en de maatregelen daarom heen maken het voor veel ondernemers heel moeilijk om hun eigen boterham te verdienen. Soms heb je dan gewoon even extra hulp nodig. Vooral als de steunmaatregelen van de overheid niet op jou van toepassing zijn of als ze niet toereikend zijn. 

Reacties

  1. En hier gaat het dus echt mis in Nederland! Hardwerkende mensen die nauwlijks uitkering krijgen en mensen in loondienst die geen zin hebben om te werken verkloten hun baan, moeten desondanks doorbetaald worden want anders moet je transitievergoeding betalen en na ontslag krijgen ze gewoon 70% v hun meestal toch al te hoge inkomen doordat er vraag naar arbeid heerst(e), asielzoekers (ook de gelukszoekers) krijgen alles plus een uitkering en als ze eenmaal wonen mag de hele familie overkomen. tja en die kinderen kunnen niet zonder tv fiets etc.. Ik gun het echt iedereen om veilig te zijn en gelukkig, maar dan wel iedereen en niet alleen die personen die hard schreeuwen waardoor mensen denken daar kan ik een wit voetje mee halen, die ga ik helpen. Heel veel sterkte ik vind het knap dat je voedselbank hebt aangevraagd en hoop dat ze ondernemers in nederland eens wat meer gaan ontzien. Zij zorgen namelijk voor de economie, zij steken hun kop uit! En zij worden keihard gestraft, veel omzet, veel betalen, geen omzet, geen betaling. Lekker systeem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een grote groep ondernemers heeft het op dit moment inderdaad heel zwaar - want wij zijn de enigen niet...En wij hebben (nu nog) spaargeld! De steun die Rutte toezegde (we laten u niet zakken) wordt door veel ondernemers niet gevoeld.

      Mbt wat u zegt over asielzoekers: ik ben bevriend met een gezin wat hierheen moest vluchten en ik kan u zeggen dat zij niet 'zomaar' van alles krijgen. Het is dat wij het kind regelmatig meenamen naar zwembad / strand anders kwam ze er nooit en sport / een fiets en dergelijke zijn er daar ook niet...

      Verwijderen
    2. Was het spaargeld geen probleem bij de voedselbank? Een bevriend gezin werd daarop geweigerd. Ze kregen wel een eenmalig pakket, maar elke week was niet mogelijk. Wellicht verschilt het per regio (zij wonen in Amsterdam).

      Verwijderen
    3. Nee dat was gelukkig geen probleem. Nu komen er bij ons ook nog extra bedrijfskosten aan (BTW, Inkomstenbelasting) en kon ik die man op ook laten zien hoe groot het gat de afgelopen maanden was (ik had een overzicht gemaakt van uitgaven en inkomsten). We teren overduidelijk maandelijks in. De Tozo dekt de privekosten niet eens... En onze branche is uitgeschakeld tot er een vaccin is.

      Ik zou het op dit moment voor ondernemers zonder inkomsten cq veel hogere uitgaven dan inkomsten heel zuur vinden als zeafgewezen worden vanwege spaargeld. Zeker als ze in één van de branches zitten waar de hardste klappen vinden en waar de minste regelingen zijn (ik weet even alleen de evenementen....) Ik bedoel: moeten ze dan wachten tot ze de woon lasten en zorgverzekering niet meer kunnen betalen voordat ze bij de voedselbank terecht kunnen? En dan?

      Verwijderen
  2. Wat een grote stap, ik kan me voorstellen dat dat niet makkelijk was. Fijn dat jullie inderdaad in aanmerking komen en dat het ook nog gebracht wordt om extra kosten te voorkomen. Ik vind het heel mooi dat je er hier over schrijft, open en eerlijk. Hopelijk is een ander daar ook weer mee geholpen.
    Sterkte voor jullie de komende tijd en ik hoop dat er gauw weer werk voor je man is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geloof me: het was een hele hoge drempel. Ook om erover te schrijven, trouwens... Maar ik weet gewoon dat er nog meer ondernemers heel erg in de knel zitten en het is belangrijk dat ook hierover open gesproken wordt.

      Mensen zien hun voorheen gezonde bedrijf te gronde gaan en ze (we) mogen het uitzoeken. Dat is heel naar.

      Verwijderen
  3. Dat voelt vast heel naar, om daar aan te kloppen omdat je het niet meer redt. Dapper dat je deze stap zet én daarover blogt.
    Je mag ook altijd de diaconie van je plaatselijke PKN bellen, voor financiële steun.
    Ik hoop dat je man voor de komende periode andere klussen kan gaan doen. Bijvoorbeeld als klusjesman. Hij lijkt me best handig.
    Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was heel naar, om aan te kloppen voor hulp, maar ook heel ontroerend. Die mensen waren zo lief. En om thuis te komen met allemaal lekkere dingen was echt heel fijn.

      We hopen dat er iets van werk komt. Ook al is het maar een paar dagen hier en daar. Alles helpt weer.

      Bedankt voor de tip!

      Verwijderen
    2. Wat een fijne tip van Maria.

      Verwijderen
  4. Ik lees soms hier, maar reageer niet vaak. Wil nu toch zeggen dat ik het énorm moedig van jullie vind dat je gebeld hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Moedig en goed dat je het hebt gedaan!
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Ik ben er zelf uiteindelijk erg blij mee.

      Verwijderen
  6. Ik ben vrijwilliger bij de Voedselbank en ik weet dat we niet alle mensen bereiken die wel voor voedselhulp in aanmerking komen. Wat zo jammer is want er is voedsel genoeg om uit te delen. Wat goed dat je hier zo positief over schrijft, het helpt misschien ook andere mensen om zich aan te melden. Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop het! Het was een enorme drempel, maar we zijn er ontzettend blij mee. Niet alleen met het eten zelf trouwens, maar ook met het gevoel dat mensen erom geven dat wij (en anderen) het even slecht hebben. We zijn ontzettend dankbaar voor de hulp.

      Verwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts