Geld uitlenen via Wakibi

Sinds 2018 leen ik geld uit aan kleine ondernemers in verre landen via Wakibi. Ooit was ik hiermee gestart, omdat ik wel wilde helpen, maar niet wilde geven. Of beter gezegd: ik geloof dat je mensen beter geld kunt lenen voor een hengel, dan dat je ze steeds maar geld blijft geven voor vis. 

En dus leen ik brokjes van 25 euro uit aan vrouwen. Ik legde in totaal (ook in brokjes) 341 euro in. Dit leende ik al meerdere keren uit. In totaal heb ik 1050 euro uitgeleend aan vrouwen in Kenia, Senegal, de Philipijnen, Indonesië, Togo, Albanië, Oost-Timor, Vietnam, Cambodja, Nicaraqua, Bolivia enzovoorts. Ik heb al 50 leningen verstrekt. 13 Leningen lopen nog. 11 leningen hiervan zette ik vanavond uit. 

Je kiest zelf aan wie je geld uitleend, meerdere mensen lenen brokjes geld uit aan verschillende mensen dus het risico is klein. Tot nu toe is bijna al het geld steeds terug gekomen. Soms komt een lening heel langzaam terug. Iedere maand worden er dan een paar dubbeltjes afgelost. Vaak zijn dit leningen aan alleenstaande vrouwen met kinderen. En ik snap dat ook. Logischerwijs kunnen zij simpelweg minder geld missen dan een gezin waarin beiden werken. Omdat ik met deze leningen juist ook mensen wil steunen zoek ik bij iedere serie leningen altijd een paar vrouwen op die er alleen voor staan. Zeker in arme landen zonder sociale voorzieningen lijkt het me heel zwaar als je zonder man / vader kinderen op moet voeden, of als je partner gehandicapt raakt en je voor man én kinderen een inkomen moet verdienen. Je moet immers ook de zorg nog steeds regelen. 

Hier hebben zelfs katten een luizenleven :-)

Sommige verhalen blijven me bij. Zoals die van een Albanese vrouw die haar echtgenoot verloor en met haar kinderen achterbleef in het huis wat hij voor hen aan het bouwen was. Er stonden muren en verder was er niks... Ze zocht een lening om 1 ruimte af te laten maken zodat zij en de kinderen in ieder geval een dak boven hun hoofd hadden voor de winter. Ik moest er even niet aan denken om in de rouw met twee kinderen in een kamer te zitten terwijl de wind en sneeuw door de rest van het huis gierde. Alleen het idee al. En dat zou dan de ópgeknapte variant zijn... 

In sommige landen is het leven erg hard. Het is fijn om op deze manier toch een kleine bijdrage te kunnen leveren. 

Voor wie interesse heeft: https://www.wakibi.nl/ 




Reacties

Populaire posts