Persconferentie Rutte: Corona vermoeidheid

 


Vanavond was er weer een persconferentie. Ik moet toch zeggen dat ik er inmiddels lichtelijk niet goed van wordt. 

Rutte noemde de coronavermoeidheid - die voor iedereen zou gelden, maar vooral voor het zorgpersoneel. Met de kerst mogen we dus maximaal drie mensen zien en moeten we ons kerstdiner maar bestellen bij ons favoriete restaurant. 

Nu begrijp ik prima dat we voorzichtig moeten zijn, afstand moeten houden en dat we onze handen moeten wassen enzovoorts enzovoorts. En we gaan ook niet opeens wild doen met de kerst hoor. Het is jammer dat we dan maar een zeer beperkt deel van onze familie zien met kerst, maar dat moet dan maar. 

Alleen is een hele goede vriendin binnenkort jarig... ze wordt vijftig en ze wil haar verjaardag op bescheiden wijze vieren. Het samen zijn is volledig corona-proof, afgezien van het aantal personen. Het gaat om een uurtje buiten op anderhalve meter met vier personen. En ik wil die verjaardag dus met haar vieren. Er valt al zoveel af. Er is geen werk, geen inkomen, we kunnen nergens heen - en zeker geen kerstdiner afhalen bij ons favoriete restaurant... 

Ik sta bij school met zeker twintig mensen om mij heen. Iedere dag staan we daar minstens een kwartier zo bij elkaar. Bij dochter op school is er voor de tweede keer een leerkracht met covid in quarantaine, maar alle kinderen zitten nog gewoon in de klas. Als ik naar yoga ga of naar de Ikea (als ik geld zou hebben om daarheen te gaan dan...), of met de bus mee, dan zit (of sta) ik ook met minstens tien mensen om mij heen in één ruimte. Alleen als ik bewust afspreek met anderen, dan mag het niet. Tja... 

Eerlijk gezegd geloof ik niet dat die cijfers nog omlaag gaan zo midden in de winter. Mensen komen elkaar toch tegen: op hun werk, in de supermarkt en (de jongenen massaal) op school, bij de skilift...  Zelfs als je echt oplet heb je contact met anderen. 

Er was één lichtpuntje in de persconferentie: in januari gaan ze tests doen met evenementen. Ik hoop van harte dat de beurzen daarin meegenomen worden. Die vaccinaties gaan (als ik de persconferentie zo eens hoorde) niet echt opschieten namelijk. 

Hou jij je altijd helemaal aan de corona-maatregelen? En welke onderdelen vind je het meest lastig?


Reacties

  1. Ik kijk niet eens naar de persconferentie, ik heb zo'n weerstand tegen het re-actieve beleid van Nederland.
    Ondertussen kom ik bijna nergens, was mijn handen stuk, kom eens per twee,drie weken in een winkel. Wel gisteravond uurtje naar beste vriend geweest die vandaag jarig is. Niet op de dag zelf, maar de stille avond ervoor, zonder andere gasten. Verder spreek ik alleen mensen buiten, op afstand. Aan mij zal het niet liggen, dat de cijfers niet dalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat geloof ik ook! Die persconferentie sla ik de volgende keer ook maar weer over trouwens, want vrolijk werd ik er niet van.

      Verwijderen
  2. Ik kijk niet meer en lees de samenvatting later wel. Het is goed om verdeeldheid te creëren, want er wordt alleen maar gewezen met het vingertje. De maatregelen kloppen niet als je ze eens allemaal op een rij gaat zetten. Waarom mag je wel meer dan 15 minuten in een rij bij de Efteling staan, maar niet in een restaurant zitten? Wij steunen de lokale horeca waar we kunnen en houden ons aan de hoofdlijnen en verder leef ik verder in mijn eigen bubbel. Wil er namelijk niet depressief van worden en boosheid creëren naar een bepaalde groep. Cijfers gaan niet omlaag in een winter, want nu heb je geen normale verkoudheid of een normaal griepje, maar covid. Let maar op de avondklok hebben we oudejaarsavond. Dat schilt weer veel gedoe. Nee, ik ben absoluut geen complotgekkie, maar dat is gewoon een optelsom. Ik ontken ook zeker niet dat covid niet bestaat en voor sommige mensen heel rot kan uitvallen, maar als je een goede griep te pakken hebt kan dat ook. Bewijs werd geleverd in de winter van 2017/2018.

    Evenementen en horeca wordt weer een visje voor de neus gegooid en daar hopen we massaal op. Het is zo jammer dat bepaalde groepen kapot worden gemaakt, maar let maar vanaf juli 2021 gaan we het allemaal voelen. Faillissmenten zullen de pan uit rijzen.

    Tot die tijd leef ik in mijn eigen bubbel en probeer ik te blijven kijken naar al het mooie dat we wel hebben en geen mening te vormen over gedrag van andere. Dat is gewoon veel beter voor je eigen gezondheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat er straks allemaal faillissementen komen denk ik ook. Veel bedrijven stoppen (zonder faillissement) of proberen om te schakelen - net zoals wij dat proberen te doen.

      Hier maakt het qua bezoek / feesten niet zoveel uit als ouderjaarsavond een avondklok krijgt, dus dat houd me niet bezig. Een (vroege) avondklok of een verbod om ergens heen te gaan zou ik in zijn algemeenheid wel vervelend vinden. Hopelijk blijven we daarvan weg.

      Verwijderen
  3. Wij houden ons braaf aan de bezoekregels, mondkapjes, thuiswerken en zo min mogelijk shoppen. Het is op het schoolplein moeilijk om 1,5 meter aan te houden bij het ophalen, maar we proberen het verder wel keurig.
    Zolang de kinderen nog naar school gaan, hou ik er rekening mee dat zij het virus mee naar huis nemen, zeker van de middelbare school.
    Ik mis de horeca totaal niet en vindt het een luxe probleem waarover niet zoveel gezeurd moet worden. Dáár word ik moe van: gezeur over wie het zieligst is. Als je de horeca open wilt, blijf dan nu thuis...
    Maar regel wel steun voor ZZP-ers, omscholing en een sociaal vangnet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik mis de horeca ook niet hoor. Maar vind het wel naar voor de ondernemers. Er zou meer geld komen voor de sectoren die zwaar getroffen zijn door de sluitingen. Ik ben benieuwd.

      Hier zijn de kinderen denk ik de grootste risicofactor op het binnen brengen van corona.

      Verwijderen
  4. Mijn moedertje komt hier elke zondag eten. En ik doe 3 a 4 keer in de week daar mantelzorg. Als mijn kinderen komen kan mijn moedertje dus niet komen. Ook mantelzorg ik bij oudste. We hebben dus veel contact samen. Maar op kerst mag het niet. Want met 4 personen erbij is het strafbaar. Ik vind het lastig hoor. Corona moe word ik ook wel. Maar het is niet anders. Er tegenin gaan kost veel meer energie. Voor jullie vind ik het zo naar! Geen inkomen hebben terwijl je altijd zo hard werkte voor de zaak en je alles in elkaar ziet storten. Zo machteloos ben je dan. Ik wens jullie veel sterkte en hoop met jullie mee op betere tijden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Het lijkt me voor jou een lastige puzzel met je moeder en de kinderen. Misschien de kerst in twee dagen vieren? Of burgerlijk ongehoorzaam zijn voor 1 avond... dat kan natuurlijk ook.

      Veel wijsheid gewenst.

      Verwijderen
  5. Ik bof omdat ik toch al niet zo van feestjes en dergelijke houd en die dus ook niet mis. Wat ik het meest mis is met een kind naar de stad en daar dan gezellig een kopje koffie drinken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die kleine gezellige dingen zijn inderdaad jammer om te missen Nicole!

      Verwijderen
  6. We houden ons grotendeels netjes aan de regels, hoewel ik niet alles snap en logisch vind. Vooral bij onze dochter op de middelbare school, volgt de ene besmetting de andere op. Het is een vrij nieuwe school en geen raam kan open. Dochter mag van ons, buiten school, alleen naar haar beste vriendin. Andere vriendinnen ziet ze wel op school of soms even in het winkelcentrum (buiten). Soms moet ze echter aan een project werken dus dat gaat gewoon door. Zelf heb ik ook alleen contact met een vriendin. Manlief gaat een dag per week naar kantoor. Zijn beste vriend woont in het buitenland.
    Mijn ouders zien we wel, maar houden wel afstand. Dat is wel vervelend. Wij mogen met vier niet naar mijn ouders maar omgekeerd mogen zij wel bij ons. De huiskamer van mijn ouders is groot dus 1,5 meter afstand is geen probleem. We gaan meestal met drie, maar af en toe met vier. Dat is dan maar jammer van de regels.
    Mijn broer woont met gezin in het verre Oosten en hij mist ons en de vakanties in NL ook enorm. Hij zou net eind maart 2020 komen. Gelukkig is er skype.
    Natuurlijk missen we ook de dingen die het leven leuk maken. Dat is een luxe probleem en verder niet belangrijk.
    Echt erg is het voor de mensen die hun broodwinning kwijt zijn en langzamerhand geen reserves meer hebben. We zien echter bij vrienden in het buitenland, dat daar helemaal weinig steun is, dus het kan altijd nog erger, maar daar koop je niets voor.
    Manlief en zoon werken in een branche waar ze het werk (mede door corona) niet aankunnen. Manlief draait meer uren dan ooit. De werkgever zorgt wel goed voor ze. Spoedtesten en een corona coach. Veel gezonde pakketjes thuis (ook ongezonde overigens) en veel contact en aandacht. De verleiding is groot om als zelfstandige aan het werk te gaan. Toch maar niet, ik heb daar geen rust van.
    Zelf werk ik voor de overheid. Voorlopig vrees ik nog niet voor mijn baan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kotsbeu ben ik van Corona en het leven er om heen. Opgeblazen door de media, en hoeveel ontvangen ze daarvoor.
    Gisteren een verjaardag gehad. Zo totaal ongezellig. Bah.

    Jij schrijft over scholen, ja, ik ben daar ook verbaasd over. Niet iedereen die getest wordt op Corona heeft smaak of reukverlies. Sommigen zijn met een week weer op de benen.
    Ik ben me nooit bewust geweest dat er zoveel mensen met griep in het ziekenhuis zijn.
    Te weinig bedden. Vorig jaar nog een ziekenhuis failliet laten gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kinderen mogen zelfs gewoon snotterend naar school....
      Dat er soms zoveel mensen met griep worden opgenomen, dat wist ik ook niet!
      Hopelijk dit jaar niet - en dalen ook de corona cijfers...

      Verwijderen
  8. Inderdaad alleen maar Covid, griep en verkoudheid bestaan ineens niet meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben het met heel veel opmerking hierboven eens. Het is een ingewikkelde materie geworden inmiddels, dat hele corona verhaal. Ik werk op een dagbesteding voor mensen met een beperking. Ik hoef vast niet uit te leggen hoe gecompliceerd dat kan zijn. Toch is de sfeer daar prima. Doen we ons best en moeten we soms ook ontzettend lachen. Om gekke mondkapjes of rare moves om de anderhalve meter aan te kunnen houden. Ik bljjf wel bij een aantal maatregelen het gevoel houden dat we hier later hoofdschudden op terug gaan kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik probeer ook gewoon maar m'n eigen gezonde verstand te gebruiken. Dus wel met 5 personen op anderhalve meter afstand buiten een uurtje een verjaardag vieren. Niet naar de ikea... Oh ja en de volgende keer eerst checken of een kind verkouden is voor ik toestemming geef voor een speelafspraak.... Daar ging ik deze week de mist mee in.

      Fijn dat het gezellig blijft op je werk. Hopelijk blijft de dagbesteding overal deze keer wel gewoon open.

      Verwijderen
  10. Ik woon momenteel in Griekenland waar een strenge lockdown is. Alleen met formulier en paspoort op straat, niet buiten de provincie reizen, alles dicht (ook scholen, kerken) behalve supermarkt, apotheek en benzine. In de supermarkt alles wat niet noodzakelijk is afgeschermd (ook sokken, wasknijpers, kaarsen). Avondklok. Twee meter afstand en mondkapjes zowel binnen als op straat, Maar ik moet zeggen: de cijfers dalen wel! Van de week onder de duizend per dag en dat in een land met 11 miljoen inwoners.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts