Fourageren voor het avondeten


Nee het is hier niet zo erg dat we buiten moeten zoeken naar eten. Onderstaande is allemaal de schuld van het thuisonderwijs wat we nu weer even doen (omdat zoon keelpijn heeft).

Hoewel zoon niet uit mij voortkomt, lijkt hij op bepaalde punten ontzettend op hoe ik ben. Nu zou je kunnen zeggen dat je veel dingen overneemt door in een bepaald gezin te leven, maar ik denk dat sommige dingen er gewoon al inzaten. Mogelijk komt onze gelijkenis op sommige punten voort uit het geboren zijn in dezelfde maand. 

Één van die dingen die ik herken is zijn ongebreidelde enthousiasme die soms iets weg heeft van een op hol geslagen stoomwals...

Toen zoon gisteren een filmpje zag over fourageren (lang leve Squla?!) was hij onmiddellijk enthousiast. De man in het filmpje wreef volgens hem brandnetels fijn tussen zijn handen, om ze daarna rauw op te eten. 

Toen we 's middags gingen wandelen doken beide kinderen "dus" onmiddellijk de brandnetels in (...). Ik maakte de random opmerking dat je er ook soep van kunt maken en toen was het hek van de dam. Stomend van enthousiasme kwamen ze thuis met hun kleine stapeltje brandnetelblaadjes. 

Het bleek dat het te weinig was om soep van te maken. Dus toog het stelletje nog even naar de speeltuin om verse voorraad te halen, terwijl ik aan het koken sloeg.

Bij terugkomst heb ik toch wel even om ze moeten lachen. Zoon stond alle blaadjes eraf te ritsen en dochter stond met mijn veel te grote huishoudhandschoenen (verkeerd om aan ) de blaadjes heel onhandig te wassen in de gootsteen. Zoon hield het proces in de gaten en gaf aanwijzingen. 

Ik maakte de daadwerkelijke soep en hoopte dat er niet teveel dingen meer inzaten die er niet inhoorden...Ik moet eerlijk bekennen dat ik daardoor een beetje griezelde van de soep, maar de kinderen hebben genoten. Ze aten allebei twee kommen brandnetelsoep onder het slaken van waarderende kreten. 

Stelletje lieve gekkies! 

Het recept:
  • smelt een klont boter in de pan.
  • bak hierin een fijngesneden ui en twee teentjes knoflook
  • Maak een roux door al roerende wat bloem toe en daarna een flinke scheut melk toe te voegen en verdun al roerende langzaam verder met kokend water. 
  • Voeg een bouillonblokje toe en 100 gram fijn gesneden, goed gewassen brandnetelblaadjes van goede kwaliteit. 
  • Kook deze even mee en zet vervolgens de staafmixer erop. 
  • Eet smakelijk!

Reacties

  1. Schitterend! Je hebt ze vast ook verteld over bramen, bosbessen, rozenbottels(jam maken) en tamme kastanjes?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uh nee nog niet... dat zou ik eerst zelf goed uit moeten zoeken voor alle struiken in de wijde omgeving worden leeg geplukt....

      Verwijderen
  2. Thee kan je er ook van zetten en als groente stoven in wat boter doe ik ook graag

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldig!
    Het is heerlijk en ook leuk om dingen uit de natuur te halen en te eten. Zo leuk om te zien dat de kinderen daar plezier in hebben.
    Nu zijn er ook kersen rijp. Ook de Wilde kers is eetbaar, wel zuur. Maar je kan er lekker jam van maken en kersensaus voor in de yoghurt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wilde kersen heb ik nog niet gespot (niet dat ik weet hoe ze eruit zien trouwens...) Wel vlierbloesem en er staan in de buurt veel bramen én drie verwilderde pruimenbomen....

      Verwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts