Dutch Tapas


Ik heb regelmatig dat ik van een maaltijd iets overhoud, wat niet altijd de volgende dag gelijk opgegeten wordt. Soms staan er opeens meerdere bakjes in de koelkast die dringend opgegeten moeten worden. 

Op dat moment is het hoog tijd voor 'Dutch Tapas'. Oftewel: restjesdag met een mooie naam. 

Vaak zijn de restjes alleen net niet genoeg voor een volledige maaltijd, maar samen met een bak soep uit de vriezer en / of een paar tortilla's (heerlijk om alle restjes mee op te eten) komen we altijd tot een mooi geheel. 

Zo aten we gisteren: 
  • Bietensalade (restje)
  • Opgebakken rijst (restje)
  • Rijstsalade met tomaat en kruiden (restje)
  • Restje kruidenmayonaise met yoghurt 
  • Bonensalade (restje)
  • Een bakje peultjes en erwtjes uit eigen tuin, kort gekookt. 
  • Harira (Marokkaanse soep - uit de vriezer)
  • Stukjes augurk 
  • Tortilla (deels zo, deels met gebakken ei). 
  • Voor zoon bakte ik glutenvrije pannenkoeken van kikkererwtenmeel die ik krokant bakte in de oven - wat goed lukte! Hij had dus ook tortilla's. 
Het was een heerlijke maaltijd!

Helemaal niet erg om op deze manier restjes te eten! 

Doe jij aan restjesdag?

Reacties

  1. Ja, altijd. Het is gewoon zonde om voedsel weg te gooien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik nou ook. Zeker als je ziet dat je van een paar dagen restjes (van een gezin dan wel) gewoon een complete maaltijd hebt voor vier personen!

      Verwijderen
  2. Elke week wel een kliekjesdag. Mijn Hollandse tapas is als ik niet wil of kan koken. Dan heb ik schaaltjes met tomaatjes, komkommer, gebakken champignons, kaasblokjes, augurk met boterhamworst eromheen, gevuld ei, of kwart eieren met plakje salami eromheen...zoiets zou prima ook kunnen met stukjes stokbrood maar dat eet ik niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jouw Hollandse tapas klinken lekker! Een dergelijke maaltijd zouden ze hier ook erg waarderen.

      Verwijderen
  3. Wij zette vroeger met restjesdag altijd het gourmet stel op tafel. Alles wat over was stond ik kleine schaaltjes en bordjes op tafel. Ook bv. 2 vissticks omdat er net te veel in het pak zaten voor ons. Een paar geklutste eitjes, rijst, koude aardappelen, restjes geraspte kaas,enz. We noemden het, met de pannetjes eten.
    Toen er na kerst iemand op school vertelde dat ze met de pannetjes hadden gegeten, riep mijn dochter, oh hadden jullie restjesdag met kerst. 🙄

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. LOL om de opmerking van je dochter! Wat zijn kinderen soms toch ontzettend grappig. Ik vind het een grandioos idee trouwens van dat gourmetstel. Het is namelijk best wel wat werk om alles op te bakken / warmen. En gourmetten is altijd leuk. Bedankt voor de tip!

      Verwijderen
  4. Wat bedoel je met restjes? Ik heb echt altijd zo weinig over dat ik of 1 van de kinderen dat de volgende dag als lunch gebruiken. En dat bestaat eigenlijk alleen maar uit een paar aardappeltjes die ik extra geschild heb omdat dan de aardappelbak leeg is of 2 wraps. Er zitten 8 in en meestal worden die helemaal opgegeten maar soms blijven er 2 over. En voor de rest heb ik nooit genoeg over om mijn vriezerruimte ermee te vullen. Ik ga bijv geen lepel groente bewaren. En rijst kook ik extra zodat ik daar de volgende keer nasi van kan maken, maar dat noem ik geen restje want dat doe ik bewust. Koken jullie dan meer of ben ik efficient bezig en/of goede eters hier. Want goede eters zijn het hier niet maar als ze hun bord niet leegeten ga ik dat echt niet bewaren, zitten ze de volgende dag erboven te kokhalzen, aangezien wij alles door elkaar heen prakken en ik hoef dat ook niet de volgende dag als lunch. Brrr... En vlees koop ik en vries ik gelijk in en haal eruit wat nodig is en dat doe ik ook voor het brood. Willen ze extra brood halen ze het uit de vriezer of pakken een cracker/beschuit.
    Vandaar dat ik benieuwd ben hoe andere mensen dat doen.

    groetjes Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier zijn we allemaal hele goede eters, alleen wisselt het hoeveel er gegeten wordt. De ene dag schept de man drie keer op, de volgende dag één keer. Of de kinderen eten opeens heel veel (of niet....).

      Ik maak dus altijd ruim voldoende. Dat gaat regelmatig op en soms ook niet....

      Verwijderen
  5. Mag ik het recept van de kikkererwtenmeel pannenkoeken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal het binnenkort op mijn blog zetten. Ik heb ook een broodrecept met kikkererwtenmeel.

      Verwijderen
    2. Fijn en lekker :) dank je wel alvast!

      Verwijderen
    3. Hoi Anoniem, deze recepten staan ook op internet. In Italië worden ze gegeten maar ook in delen van Frankrijk en het Midden Oosten. De recepten variëren niet heel veel voor de pannenkoek zelf, wel hoe men ze eet en wat erop gaat. Ik vind ze erg lekker!

      Verwijderen
    4. Ik heb inmiddels een recept geplaatst. Eet smakelijk!

      Verwijderen
  6. Jazeker! Wij noemen het dan Happas; restjes en salade en brood. Altijd een succes hier op tafel. Vaak hebben we ook nog wel kleine porties van het een of ander in de vriezer en die kunnen dan ook meteen mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hmm, heerlijk! Bij mijn ouders stond dit meestal zaterdag met het middageten op het menu. Nu hebben we geen vaste restjesdag, maar kijken we gewoon wanneer het nodig is. Ik bewaar het liefst echt echte kruimel, opgebakken zijn veel dingen nog veel lekkerder. Oud stokbrood vries ik altijd in, dan maak ik daar bruscetta van. Ook prima bij een 'borrelmaaltijd'.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts