De dag afsluiten in vijftien minuten


De dagen zijn hier vol, ook nu het ritme weer terug gaat naar normaal. Naast het lesgeven van zoon, het huishouden, bezigheden met de kinderen en veel fietsen heb ik namelijk ook wat kleine werkzaamheden opgepakt. In eerste instantie waren dat alleen enquêtes en wat verkopen via marktplaats. Inmiddels doe ik ook wat administratief werk online. Om alle bezigheden enigszins door te laten lopen zonder dat ik mezelf voorbij ren heb ik een redelijk strak schema. 

Één van de onderdelen van het dagprogramma is een afsluitend kwartiertje, direct als we de kinderen op bed hebben gelegd. Als ik dan weer beneden kom neem ik drie maal vijf minuten om de laatste dingetjes te doen. 

Let wel: op dat moment is de keuken al opgeruimd en heeft robotstofzuiger Harry zijn ronde al gedaan. Het gaat dus echt om de laatste dingetjes. 

Eerlijk gezegd heb ik er nooit zin in. Na het avondritueel van eten koken, keuken opruimen, kinderen gepoetst en voorgelezen met altijd nog wat extra gedoe het bed in krijgen, ben ik moe. Dan wil ik eigenlijk alleen nog maar zitten. Dat het laatste huishoudelijke rondje slechts om drie keer vijf minuten gaat haalt me gewoonlijk toch over de streep. Dat én het gevoel dat de dag goed afgesloten is. 

Wat doe ik dan in die drie keer vijf minuten? Dat is: 
  • Vijf minuten opruimen in woonkamer en keuken
  • Vijf minuten tuin (met de droogte was dat vooral water geven, soms ruim ik alleen op of zet ik spullen binnen omdat het gaat regenen)
  • Vijf minuten administratie (Een paar brieven in de map, een mailtje aan mezelf wat er de volgende dag echt moet gebeuren enzovoort). 
Het zijn maar een paar kleine dingen in een kort tijdsbestek, maar toch helpt het. Door de korte tijd (ik zet de timer!) moet ik kiezen wat het meest belangrijk is. De belangrijkste dingen gebeuren dus eerst. Tegelijkertijd helpt de timer om de vaart erin te houden, zodat ik sneller opruim dan ik anders met m'n vermoeide lijf zou doen. En tot slot blijven benedenverdieping, tuin en mijn administratie stapeltje zo beter op orde dan ze anders zouden zijn. 

Kortom: ik ben erg blij met deze dagafsluiting




Reacties

  1. Fijn dat dit zo goed voor je werkt! Dat is de kunst: een methode vinden die bij je past.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij past het vooral om regelmatig van methode te wisselen.... ;-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts